Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Modrić kao 'pušten s lanca': Ovako to izgleda kada Hrvatska doista 'grize'

Iako će hrvatski reprezentativci reći da je njihov voljni moment uvijek isti, pristup protiv Bugarske od prve sekunde bio je bitno drugačiji nego u Bakuu i Oslu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prvo "lopta s očima" za gol Perišića, pa sprint u fazi obrane po bočnoj strani, klizeći start i čisto odnijeta lopta isprede bugarskog napadača. Već u prve dvije-tri minute utakmice vidjelo se da je Luka Modrić silno motiviran, a budući da ga je u stopu pratio ostatak momčadi, bilo je prilično jasno da će Hrvatska bez većih problema slaviti u avetinjskoj atmosferi Maksimira.

Čačić otkrio 'formulu' preokreta u igri i zašto je zamijenio Modrića

Hrvatska razbila Bugarsku s 3:0, Kalinić oduševio u Čačićevoj premijeri

Perišić: Ako netko misli da igramo za nekog drugog, ne mora doći

'Sjaj u očima' hrvatskih nogometaša

Iako će hrvatski reprezentativci reći da je njihov voljni moment uvijek isti, pristup protiv Bugarske od prve sekunde bio je bitno drugačiji nego u Bakuu i Oslu. Usprkos dosta jakoj kiši „sjaj u očima“ hrvatskih nogometaša bio je vidljiv s novinarske tribine još za vrijeme intoniranja Lijepe Naše, a kada se krenulo s centra, nije bilo dileme da će „gristi kao da su pušteni s lanca“.

Možemo sada spekulirati koliko je za dobru igru zaslužan izbornik Ante Čačić, ali očito je odradio dobar posao u pripremi utakmice, prije svega na motivacijskom planu. Vidjelo se da je kod igrača proradio inat, vjerojatno su ih motivirale silne kritike, ali netko je trebao „zapaliti fitilj“. Nema dileme da poprilične zasluge za buđenje rezigniranih hrvatskih zvijezda idu na brk novom izborniku. Popuštanje uzda, koje je Niko Kovač u nekim stvarima zategao do apsurda, donijelo je rezultat.

Čačić mirno pratio utakmicu

Još se ne može reći da je „šok terapija“ uspjela, jedna utakmica ne može biti kriterij za donošenje konačnog zaključka. Hoće li Čačić uspjeti na duže staze tek ćemo vidjeti, ali pozitivan pomak u odnosu na prethodne dvije utakmice lako je uočljiv. Uvijek je važno dobro započeti, još je važnije dobro zaključiti stvar, u ovom slučaju kvalifikacije.

Kako god, Čačić je u debiju na klupi hrvatske reprezentacije upisao pobjedu, to je ono najvažnije u ovom trenutku, a uz to je njegova momčad odigrala vrlo dobru, u pojedinim trenucima i odličnu utakmicu. Dok je Ivajlo Petev kisnuo od prve sekunde uz aut-crtu, Čačić se uglavnom držao klupe i mirno promatrao utakmicu. Nije galamio, vikao i mahao rukama. Ni inače nije taj tip, ali nije bilo ni potrebe, Hrvatska je odigrala baš onako kako je želio - agresivno, dominantno i učinkovito.

Možda će netko reći da su Bugari slabi, da nisu bili posebno motivirani jer su izgubili realne šanse za odlazak na Euro, no Hrvatska je uvjerljivo dominirala travnjakom od početka do kraja utakmice. Nije to bila šetnja, ali Hrvatska je bila znatno bolja momčad.

Modrić na razini igara u Realu

Ton hrvatskoj igri davala je najveća zvijezda momčadi. U 45 minuta koliko je proveo na terenu odigrao je maestralno. Modrić je bio na razini igara koje pruža u Realu; gradio je akcije i dirigirao igrom, a u fazi obrane bio je možda još dojmljiviji no u napadu. Čuvao je leđa dobrom Kovačiću, zatvarao bokove i sredinu, bilo ga je po cijelom terenu, trsio se iz petnih žila.

Ni ostali nisu zaostajali, doista nije bilo slabog mjesta. Akcija kod drugog gola lajt je motiv cijele utakmice. Brza predaja, križanje, suradnja i puna koncentracija u gol šansi. Rakitić se dobro snašao na novoj-staroj poziciji iza leđa najisturenijeg napadača.

Kalinić potvrdio odličnu formu

Gol će mu zasigurno podignuti samopouzdanje, jednako kao i Kaliniću, koji je zabio ali i odlično odigrao u polju, nesebično, požrtvovano i lucidno, potvrdivši odličnu formu iz Fiorentine. Možda je uz Modrića bio i najbolji igrač utakmice. Pjaca i Perišić izgledali su doista moćno na krilnim pozicijama. Obrana je bila sigurna i pravovremena.

Subašić, Ćorluka, Vida i Srna odigrali su svoje rutinske partije, dok je Pivarić mnoge pozitivno iznenadio. Dinamov branič u životnoj je formi. Ovom partijom opravdao je poziv u reprezentaciju i postavljenje u prvu momčad.

Slijedi „akcija Malta“. Hrvatska mora pobijediti i nadati se da rezultatski rasterećeni Talijani neće izgubiti od Norveške.

Tko je po vama odigrao najbolje protiv Bugarske?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider