Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Što mu se dogodilo?

Bio je čudo od djeteta, a danas je najskuplji gledatelj na svijetu

Cijeli svijet je pričao o njemu kao jednom od najvećih svjetskih talenata, a danas grije klupu i skuplja minute iz razloga koji nemaju veze s nogometom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nije imao ni 16 godina kada je debitirao za Stromsgodset Toppfotball, a samo mjesec dana kasnije je postao i najmlađi strijelac u povijesti elitnog ranga norveškog nogometa. Već kao 16-godišnjak je bio u velikom Real Madridu; cijeli svijet je tada pričao o Martinu Odegaardu, čudu od djeteta kojem su prognozirali veliku karijeru.

Međutim, njegova se karijera nije razvijala u tom smjeru. Uglavnom je nastupao za rezervnu momčad Reala Castillu za koju je u španjolskoj Segundi odigrao 62 utakmice i zabio pet golova. Odegaard se ni u drugoligaškoj konkurenciji nije uspio nametnuti i zatražio je odlazak, a njegova je nova destinacija bila Nizozemska, točnije Heerenveen koji ga je posudio do siječnja 2018..

Nizozemska liga je bila odskočna daska za mnoge, ali čini se ne i za 18-godišnjeg Odegaarda. U 590 minuta još nije postigao gol, a uspio je tek upisati dvije asistencije. Heerenveen nikad nije pobijedio kada je on bio u startnoj postavi; kada je došao bili su četvrti, a s njim su pali na osmo mjesto i ispali iz kupa.

Igra samo zato da ne plate kaznu

U zadnje tri utakmice je skupio ukupno četiri minute ulascima s klupe pred kraj utakmice. Razlog tome nije taktičke prirode; trener mu daje barem minutu po utakmici da bi klub izbjegao plaćanje kazne Realu koja, prema pisanju španjolskog Asa, dolazi na naplatu svaki put kad mladi Norvežanin ostane na klupi.

Odegaard je postao najskuplji gledatelj na svijetu – godišnje zarađuje čak 3.5 milijuna eura za opskurnu minutažu koju ne bi ni dobio da nije Realovih potraživanja. U Nizozemskoj je često na meti kritika; optužuju ga da narušava balans momčadi i taktičku disciplinu.

U Norveškoj također budno prate karijeru svog najvećeg talenta čiji je razvoj krenuo u krivom smjeru. Njihovi su mediji u slučaju Odegaard već zauzeli ironični stav i pišu kako bi trebao revitalizirati karijeru povratkom u Norvešku gdje bi mogao uživati u maminoj kuhinji. Bit će zanimljivo vidjeti je li gledanje utakmica za 3.5 milijuna eura zadnji veliki Odegaardov angažman ili još ima vremena za spas karijere.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider