Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Barišić nije znao ili...?

Mamićevim ljudima spremaju se novi porazi: I Dinamov predsjednik uprave morat će otići

Predsjednik Uprave GNK Dinamo Igor Kodžoman uskoro bi mogao podnijeti ostavku na tu funkciju…

Galerija Prave posljedice pravomoćne presude po Zakonu o sportu

Nakon što je bivši dopredsjednik Dinama Tomislav Svetina, kojeg su iz kluba nedavno potjerali, uspio osvojiti izbore u Zagrebačkom nogometnom savezu, ljudima koji su dio tzv. Mamićeve struje prijete novi porazi.

Osim što je Svetina uspio okupiti koaliciju među zagrebačkim klubovima, dovoljno veliku da ga izaberu na čelu predsjednika ZNS-a, a koja po prvi puta nije pod utjecajem Dinama, velike im probleme radi i Udruga članova ''Dinamo to smo mi.''

Nedavno su obavijestili javnost kako predsjednik Uprave GNK-a Dinamo Igor Kodžoman ima pravomoćnu presudu suda zbog prekršaja u sportu zbog čega ne smije biti niti predsjednik Uprave niti član Skupštine ili bilo kojeg tijela kluba. Zbog toga su ga prijavili Sportskoj inspekciji.

Dnevnik Nove TV u posjedu je te presude Prekršajnog suda u Zagrebu. Kodžoman i sam klub kažnjeni su jer ''nisu u roku od petnaest dana od dana predaje financijskog izvješća za poslovnu 2017. godinu Ministarstvu financija, odnosno drugoj instituciji koju Ministarstvo financija ovlasti za zaprimanje, a to je u roku od petnaest dana od dana 28. veljače 2018. godine,kada je pravna osoba predala izvješće FINI, na svojim mrežnim stranicama, objavili godišnje financijske izvještaje-Bilancu, izvještaj o prihodima i rashodima i skraćeni izvještaj o prihodima i rashodima, što su bili u obvezi, jer je pravna osoba u sustavu sporta čiji je godišnji proračun za poslovnu 2017. godinu iznosio više od pet milijuna kuna'', stoji u presudi.

Kodžoman je priznao krivicu zbog neobjavljivanja godišnjeg izvještaja na Internet stranici kluba u zadanom roku te dobio manju novčanu kaznu.

Kodžoman po hrvatskom zakonu ne smije imati funkciju u Dinamu

No činjenica je da je presuda suda pravomoćna, a po Zakonu o sportu (članak 13., st 4.) propisano je sljedeće: ''osoba koja je u posljednje tri godine pravomoćno kažnjena za prekršaj u sportu prema odredbama Zakona o sportu ne smije obavljati stručne poslove u sportu, sudjelovati u radu skupštine ili tijela upravljanja sportske udruge ili trgovačkog društva niti može biti ovlaštena za zastupanje te pravne osobe.''

Laički rečeno, Igor Kodžoman po hrvatskom zakonu ne smije obavljati dužnost predsjednika Uprave kluba i to bi Sportska inspekcija u sljedećim tjednima trebala potvrditi. Tako vrlo skoro možemo očekivati njegovu ostavku na tu funkciju.

Zanimljivo, predsjednik Dinama Mirko Barišić još prije dva dana je tvrdio kako nitko u klubu nema pravomoćnu presudu pa mu ili nisu rekli za onu njegovog prvog čovjeka uprave ili se pravio lud.

Još jedan Mamićev bliski suradnik, Damir Vrbanović, trenutni izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza, uskoro bi mogao biti primoran učiniti istu stvar. U tijeku je žalbeni postupak na presudu u slučaju svastika u kojem je kao odgovorna osoba u ime HNS-a pravomoćno osuđen za prekršaj. Ukoliko sud odbije žalbu, i on će imati pravomoćnu presudu zbog koje neće moći obavljati dužnost u sportu.

Prave posljedice pravomoćne presude po Zakonu o sportu Prave posljedice pravomoćne presude po Zakonu o sportu

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider