Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ždrijebovi, termini...

Puno opasnih prepreka: Doznajte kakav europski put čeka Dinamo, Hajduk, Rijeku i Osijek

Završena je Hrvatski Telekom Prva liga i poznata su četiri sudionika eurokupova za iduću sezonu.

Klubovi u drugom pretkolu Lige prvaka 2019./2020. (Screenshot: xs4all.nl)

Završetkom sezone HNL-a kompletiran je popis hrvatskih klubova koji će iduće sezone igrati u europskim natjecanjima.

Prije posljednjih 90 minuta sezone bilo je jasno da će Dinamo kao prvak u kvalifikacije za Ligu prvaka, da će Rijeka i Hajduk u kvalifikacije za Europsku ligu, a Riječanima i Splićanima priključio se Osijek, koji je u jednom trenutku čak bio izvan Europe, da bi u konačnici preokrenuo protiv Inter Zaprešića i završio treći zbog boljeg međusobnog omjera s Hajdukom.

Dinamo će krenuti iz drugog pretkola Lige prvaka, za koje će se ždrijeb održati 18. lipnja, a Modri će sa svojim koeficijentom 29.500 u svim fazama kvalifikacija biti nositelji. U drugom pretkolu mogu izvući nekog od sljedećih 10 protivnika: Maccabi Tel Aviv, Šerif Tiraspol, Rosenborg, HJK Helsinki, Dundalk, Dudelange, Škendija Tetovo, The New Saints, Slovan Bratislava i AIK Stockholm. Termini utakmica su 23. ili 24. srpnja (prve) i 30. ili 31. srpnja (uzvrati).

Moguć sraz Dinama i Zvezde u trećem pretkolu

Nenositelji i mogući suparnici Dinama u trećem pretkolu su Ludogorec, APOEL Nicosia, PAOK, Qarabag, Maribor i Crvena zvezda. Termini trećeg pretkola su 6./7. srpnja i 13. srpnja.

Ovdje treba napomenuti kako je UEFA proteklih godina zauzimala praksu kojom bi sprječavala mogući okršaj Dinama i Zvezde, i to tako da bi ih uoči ždrijeba razvrstala u različite podskupine pa ne bi ni mogli biti izvučeni međusobno. No kad je ždrijeb trećeg pretkola u pitanju, postojat će po šest nositelja i šest nenositelja, a lani u ovoj fazi nije bilo nikakvih podskupina, nego se izvlačilo nasumce. U prijevodu, bude li tako i ove godine, moguć je sudar Zagrepčana i Beograđana u trećem pretkolu.

U play-offu, ako do njega dođe, Dinamo će čekati BATE Borisov, Young Boys, Astana i Slavia Prag. Pritom su samo Young Boysi sigurni da će biti u play-offu, dok ga tri preostala kluba tek trebaju izboriti. Termini tih utakmica bit će 20./21. kolovoza i 27./28. kolovoza.

Što se tiče našeg trojca koji će u kvalifikacije za Europsku ligu, Rijeka će krenuti iz trećeg pretkola (utakmice se igraju 8. i 15. kolovoza), Osijek iz drugog pretkola (25. srpnja i 1. kolovoza), a Hajduk najranije, već od prvog pretkola koje se igra 11. i 18. srpnja.

Rijeka tek za dva i pol mjeseca

Rijeka će s koeficijentom 13.500 biti nositelj u trećem pretkolu, a zasad je poznato tek nekoliko klubova s kojima se momčad Igora Bišćana može sastati. Austria Beč, Trabzonspor, Thun i Bnei Yehuda sastavi su koji su izravno u trećem pretkolu, ali zbog malenog koeficijenta neće biti nositelji. Sve ostale potencijalne suparnike Riječani će saznati nakon što budu odigrani susreti drugog pretkola.

U tom drugom pretkolu Osijek s koeficijentom 5.475 čeka koga će izvući od nenositelja. AEL Limassol, Viitorul Constanta, Lechia Gdanjsk, Lokomotiv Plovdiv - to su klubovi koji ne moraju igrati prvo pretkolo, nego u drugom čekaju koji će ih od nositelja dopasti. Ako ne izvuku nekog od ta četiri, Osječani će morati pričekati da budu odigrane utakmice prvog pretkola kako bi saznali na koga idu.

Hajduk kreće prvi

U prvom pretkolu kreće Hajduk, koji sa svojih 8.000 ima status nositelja, a imat će ga i u ždrijebu drugog pretkola koji je isti dan kad i ždrijeb prvog - 19. lipnja.

Postoje još tri upitnika vezana za predstavnike Luksemburga, Albanije i Crne Gore, a izuzev toga poznati su svi protivnici Splićana:

Levadia Tallinn (Estonija)
Universitatea Craiova (Rumunjska)
DAC Dunajska Streda (Slovačka)
Ružomberok (Slovačka)
La Fiorita (San Marino)
Torshavn (Farski Otoci)
Chikhura Sachkere (Gruzija)
Mura Murska Sobota (Slovenija)
Debrecen (Mađarska)
Torpedo Kutaisi (Gruzija)
Progres Niederkorn (Luksemburg)
Milsami Orhei (Moldavija)
Honved Budimpešta (Mađarska)
Flora Tallinn (Estonija)
Liepaja (Latvija)
Cliftonville (Sjeverna Irska)
Hibernians (Malta)
KR Reykjavik (Island)
Balzan (Malta)
Shamrock Rovers (Irska)
Široki Brijeg (BiH)
Europa (Gibraltar)
Connah's Quay (Wales)
NSI Runavik (Farski Otoci)
Banants Jerevan (Armenija)
St. Patrick's Athletic (Irska)
FK Škupi (Sjeverna Makedonija)
Akademija Pandev (Sjeverna Makedonija)
Makedonija GjP (Sjeverna Makedonija)
Petrocub Hincesi (Moldavija)
Speranta Nisporeni (Moldavija)
Teuta Durres (Albanija)
KuPS Kuopio (Finska)
RoPS Rovaniemi (Finska)
Inter Turku (Finska)
Breidablik (Island)
Stumbras Kaunas (Litva)
KI Klaksvik (Farski Otoci)
Priština (Kosovo)
RFS Riga (Latvija)
Lori Vanadzor (Armenija)
Gzira United (Malta)
Trans Narva (Estonija)
Zeta Golubovci (Crna Gora)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider