Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Neka Torcida promisli'

VIDEO 'Kada će Hajduk na zelenu granu? Tolerancija navijača, to je patološki!'

Težak udarac za Hajduk uoči nastavka prvenstva. Tri dana prije derbija s Rijekom Igor Tudor podnio je ostavku…

Sportski direktor Goran Vučević novinarima je rekao kako su igrači tražili od Tudora da preispita odluku, no sada već bivši trener bio je odlučan u svojoj namjeri. Ime novog trenera još nije poznato, a momčad će na Kantridi voditi Hari Vukas ili sam Vučević.
Ovo je vijest koja je poput bombe odjeknula Splitom. Sportski direktor kaže - odluka je iznenadila i igrače.

„Oni su jučer tražili da se još jednom skoncentrira na ono što je rekao, međutim, on je čvrsto ostao pri svojoj odluci“, kaže Vučević.
Jesu li razlog odlaska transferi?
„Ne bih ulazio u detalje, mislim da sam vam sve rekao“, kazao je učević.

Krajem ožujka prošle godine prepun emocija Tudor je produžio ugovor s Hajdukom. No, nakon manje od godinu dana suradnja je prekinuta. Što su stvarni razlozi odlaska tri dana prije važne utakmice u rijeci, zasad ostaje misterij, kao i ime novog trenera.
Tko će voditi treninge i utakmicu u Rijeci?
„Ako ne bude Hari Vukas, ja ću preuzeti tu funkciju. U najkraćem mogućem roku naći ćemo novog trenera i to je to“, kaže Vučević.
Službene Informacije iz kluba čekale su se satima. Veteran Hajduka Ante Ivković kaže da je bio iznenađen:
„Ako vi prodajete dijete na kojem računate graditi budućnost kluba, zbog toga što je teška financijska kriza, onda se postavlja pitanje kada će Hajduk na zelenu granu? A ova tolerancija naših navijača, to je patološki“, misli Ivković.

Na pitanje misli li da će ova odluka imati dugoročne posljedice na klub, Dražen Mužinić odgovara:
„Mislim da je Hajduk ispred svih, shvatit će oni što već treba učiniti.“

Ideja narodnog kluba dobro zvuči u teoriji, ali…

O ostavci nije željela govoriti ni Torcida, a ni udruga Naš Hajduk. Obični navijači su pak podijeljena mišljenja. Sad već bivši trener o svemu se još nije očitovao.

Odlazak trenera svega tri dana uoči nastavka prvenstva, koliko god šokantan bio, daleko je od najvećeg problema Hajduka. Kritična financijska situacija i poprilično nejasna budućnost ono je što već godinama guši klub. Ideja narodnog kluba dobro zvuči u teoriji, no koliko je izvediva u praksi? Jer, već nekoliko sezona utakmice o kojima ovisi život Hajduka ne igraju se tijekom prvenstva, već u prijelaznom roku. Odlazak Igora Tudora tek je vrh sante leda s kojom se suočavaju na Poljudu. Jer Hajduku već godinama visi mač nad glavom, a sve zbog starih dugova za koje nitko nije odgovarao.

Promašena pojačanja s ugovorima i do 450 tisuća eura na godinu ostavila su goleme rupe i gurnula klub na rub provalije. Iz koje se Hajduk, pod novim vodstvom, pokušava izvući rasprodajom igračkog kadra.

U ljeto 2012. Hajduk je bio primoran prodati Antu Vukušića u Pescaru, a na zimu i Josipa Radoševića u Napoli. Zarađeno je gotovo 7 milijuna eura. Godinu dana nakon toga, Chelsea je za 2 cijela 2 milijuna kupio mladog Pašalića, dok se Andrijašević ljetos preselio u Dinamo za 700 tisuća eura. Ove zime, glava se spašavala prodajama Milića i Bradarića za ukupnih milijun eura.
Ante Vukušić kasnije je i sam nebrojno puta priznao kako je na transfer pristao isključivo zbog Hajduka.

„Jako sam se teško odlučio za odlazak u Pescaru, dvojio sam do posljednjeg trenutka. Ali, bile su to posebne okolnosti i morao sam otići jer je transfer spasio moj klub. Žao mi je što je tako moralo biti, jer sam znao što me čeka u jednom tako malom klubu."

Hajduku treba mnogo veći financijski impuls

No, uz sve transfere Hajduk je morao spašavati Grad. U listopadu 2012. gradsko vijeće je, nakon prosvjeda Torcide, pristalo biti jamac za Hajdukov kredit od 30 milijuna kuna. Koji klub nije bio u mogućnosti redovito vraćati.

U toj se situaciji najbolje vidjelo koliki utjecaj na život kluba imaju navijači. Kao snaga koja na legitiman izborni način bira Nadzorni odbor kluba, ali istodobno predstavlja glavni otpor ulasku privatnog kapitala u klub.

"Hajduk je ima šansu kad su ti Amerikanci došli. Da li je to bilo doista tako, ako je bilo, onda smo napravili fatalnu grešku. Vidite Rijeka što je napravila? Hajduka ću ja voljeti tko ga god financira da financira. Prema tome, Naš Hajduk i Torcida neka se promisle, idu li u dobrom pravcu. Ništa drugo", kaže veteran Ivković.

Navijačima nitko ne može osporiti ljubav i odanost prema klubu, no očito Hajduku treba mnogo veći financijski impuls od njihovog kupovanja ulaznica i navijačkih artikala.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider