Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Hoće li uspjeti u Barci?

Iznenađenje: Evo tko je najviše razočarao Valverdea i zašto Zidane nije htio Dembelea

Ousmane Dembele najskuplje je pojačanje Barcelone u povijesti, no pitane je kako će se snaći i odgovara li mu igra katalonskog kluba?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hoće li se najskuplje pojačanje u povijesti Barcelone Ousmane Dembele snaći u katalonskom klubu i španjolskom nogometu te uspjeti nadomjestiti Neymara?

Ako pitate trenera Reala i Dembeleova sunarodnjaka Zinedine Zidanea, neće, barem tako piše španjolski Diario Gol koji je preko svojih izvora došao do informacija što Zidane misli o navedenoj temi. Navodno je svoje mišljenje iznio u krugu prijatelja, a informacija je procurila do španjolskog dnevnika. Nije tajna da je Dembele bio i na meti Reala, ali Zidane je navodno preporučio Florentinu Perezu da ipak odustane.

Zidane ne misli da je Dembele loš igrač, dapače, smatra da je odličan, ali isto tako mišljenja je da se svojim karakteristikama ne uklapa u tehnički dotjerane momčadi kakve su Barcelona i Real. Francuski stručnjak vjeruje da mu ne odgovara stil igre koji se općenito njeguje u Španjolskoj.
Dembele je igrač prostora, smatra Zidane, ima fantastične fizičke karakteristike, ali i nedovoljno izražen smisao za kombinatoriku, „tiki-taku“, a znamo da je to stil igre koji Barcelona forsira do iznemoglosti.

Zidane sumnja da ća se Dembele snaći u Barceloni

Borussia Dortmund birala je igrača koji joj savršeno odgovara za njezin stil igre, ali i za stil igre koji se forsira u Njemačkoj, a to je jurnjava preko cijelog terena i uglavnom posve otvorena igra, nevažno radi li se o najboljim ili najlošijim momčadima. To je njemački model, u Bundesligi nema bunkera i izrazito zatvorenih formacija, već se igra posve otvoreno i na gol više.

U takvoj igri Dembele se sjajno snašao, no u Španjolskoj se igra drugačije, nešto sporije, ali i tehnički zahtjevnije. I u Španjolskoj i u Njemačkoj lopta je na zemlji, tehnički aspekt bitan je u obje lige, ali u Španjolskoj se više polaže na taktiku, igra se uglavnom odvija na malom prostoru, jer slabije momčadi pokušavaju što više suziti teren i umrtviti igru, posebice kada igraju protiv Barcelone ili Reala, tako da dva najveća španjolska kluba potenciraju izrazito kombinatornu igru, posebice Barcelona koja do iznemoglosti inzistira na posjedu i „tiki-taki“.

Zidane smatra da takva igra ne odgovara Dembeleu, čiji su forte eksplozivnost i hitrina, a manje smisao za igru kratkih pasova, te da će mu trebati dosta vremena da se privikne i usvoji taktičke zahtjeve, a pitanje je hoće li to ikada biti na razini koja će zadovoljiti Barcelonu, pogotovo uzimajući u obzir koliko je u njega uložila.

Valverde najviše razočaran Suarezom

Dembele je dočekan ovacijama na Camp Nouu, debi protiv Espanyola okrunio je atraktivnom asistencijom za gol Luisa Suareza, ali Barcin gradski rival već je gubio 4:0 i njegovi igrači izgubljeno su tumarali terenom.

Protiv Juventusa u Ligi prvaka krenuo je od prve minute i, najblaže rečeno, nije briljirao. Naravno, ne može se suditi po jednoj, dvije ili pet utakmica, trebat će više vremena da bi se vidjelo hoće li Dembele biti istinsko pojačanje za Barcelonu. Na utakmici s Juveom Ernesto Valverde navodno je najviše bio razočaran partijom Luisa Suareza.

Nije u pitanju samo ta utakmica, navodno je Valverde nezadovoljan Suarezovim učinkom i zalaganjem otkad je sjeo na klupu Barcelone. Trener Barcelone očekuje puno više od urugvajskog napadača.
Barca je rezultatski odlično krenula u sezonu, ali Valverde puše i na hladno, sezona je mlada, svjestan je da se situacija može vrlo brzo promijeniti. Lionel Messi za sada izvlači stvar, no što kada stane Argentinac? Vidjet ćemo kako će situacije razvijati.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider