Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zaštićen kao medvjed

Privilegiji Zidaneu na dušu: Slavni centarfor žestoko opleo po velikoj zvijezdi Reala!

Real Madrid spašava sezonu u dvoboju s PSG-om u osmini Lige prvaka, a njegovi igrači pod udarom su kritika sa svih strana.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Približava se okršaj Reala i PSG-a u osmini finala Lige prvaka, a igrači Kraljevskog kluba na udaru su kritika sa svih strana.

Možda i ponajviše Karim Benzema kojeg žestoko kritiziraju svi odreda: mediji, navijači, stručni komentatori i bivše zvijezde svjetskog nogometa. Napadač Real Madrida nije postigao gol u španjolskom prvenstvu dva i pol mjeseca, do sada je postigao samo dva ligaška gola, šest računajući sva natjecanja.

Real dobio rekordnu ponudu za "tihu zvijezdu" koja je oduševila Europu: Perez traži 700 mil. eura!

Benzema nikada nije bio neprikosnoveni golgeter, oduvijek je imao problema s realizacijom, promašivao je previše šansi, zbog čega je bio često kritiziran, ali ovo mu je najgora sezona otkada je stigao u Real prije devet godina iz Lyona.

Papin kritizirao Benzemu

Nakon Garyja Linekera prozvao ga je i slavni francuski centarfor s kraja 80-ih i početka 90-ih Jean-Pierre Papin. Na pitanje je li Real pogriješio što nije kupovao u zimskom prijelaznom roku, Papin je bez krzmanja odgovorio:
„Ja bih doveo novog centarfora. To je moje mišljenje“, kazao je Papin koji je triput osvojio je Zlatnu kopačku Europe, a 1991. pripala mu je i Zlatna lopta France Footballa.

„Trebaju pojačanje u napadu. Najbolji je primjere Benzema, koji je u prošlosti postigao dosta golova, no u posljednje vrijeme mu ništa ne ulazi. Još je gore što uopće nije opasan“, prokomentirao je Papin dodajući da se takve krize događaju u karijeri napadača.

„Iz osobnog iskustva znam da u životu napadača ne može cijelo vrijeme sve biti savršeno, prije ili kasnije dođe sušno razdoblje. U lošoj je formi cijela momčad, ali mislim da će se dići do sudara s PSG-om. No u ovom trenutku PSG izgleda bolje“, kaza je Papin.

Ronaldo ne može sam

Mnogi su mišljenja da je glavni uzrok krize Reala pad forme Cristiana Ronalda, koji je godinama glavni zvijezda Reala i čovjek odluke.
Francuz pak ne misli da je Ronaldo u nekom dramatičnom padu, iako su mu 33 godine.
„Problem je što nema pored sebe igrače koji bi ga zamijenili i dali mu vrijeme da se podigne. Benzema ne zabija i stoga je Ronaldu dosta teže. Postoji niz faktora koji utječu na formu cijele momčadi i krajnji rezultat“, zaključio je Papin.

Mnogi su mišljenja da Real previše ovisi o Ronaldu, koji već godinama radi ono najvažnije - zabija golove i preuzima glavninu tereta i pritiska na svoja leđa, dok se ostali uglavnom „šlepaju“ za njim.

Prošle sezone Real i Ronalda često je izvlačio Alvaro Morata, koji je zabio puno važnih golova, i to u trenutku kada Ronaldu nije išlo. Morata je bio taj koji je izvlačio stvar, onaj igrač kojeg spominje Papin kada kaže da Ronaldo nema pomoć suigrača.

No Real je povukao neshvatljiv potez, pustio je Moratu da ode u Chelsea, a nije doveo adekvatnu zamjenu. Real je napustio čak i Mariano Diaz koji je bio spreman sjediti na klupi i čekati šansu. Taj isti Diaz prešao je u Lyon i tamo trese mreže, dok Real muku muči s realizacijom. Real je želio vratiti Diaza, kojeg je prodao za samo 8 milijuna eura plus 35 posto od budućeg transfera, a Jean-Michel Aulas lakonski je odgovorio: „Nema problema, ali on sad vrijedi stotinu milijuna.“

Neshvatljivi potezi Zidanea

Obje pogreške najviše idu na dušu Zidaneu koji se riješio i Morate i Diaza a da nije ni trepnuo, a uspio je nagovoriti Florentina Pereza da nema potrebe za dovođenjem zamjena. Pa imaju Benzemu, zar ne!? Da budemo malo ironični. Cinici će reći da se Zidane riješe obojice samo zbog toga zaštiti Benzemu i oslobodi ga žestoke konkurencije. Prošle sezone Morata je zabijao više od Benzeme, iako je imao značajno manju minutažu, pa su se, potpuno logično, rojila pitanja novinara zašto Morata nije u udarnoj momčadi, a Benzema na klupi.

Budući da su na strani Morate bili neoborivi argumenti, Zidane se često nalazio u neobranom grožđu. Na kraju su Zidanea pokrili rezultati, ali to ne znači da Morata nije zaslužio mjesto u prvih 11. Logičnije je zaključiti da bi s njim u prvoj momčadi Real još suverenije osvojio prvenstvu i Ligu prvaka, a ne da bi bio lošiji.

Tko štiti Benzemu?

Mnogim se čini da se Zidane nije želio dovesti u situaciju da ponovno mora objašnjavati zašto Benzema igra, pa je stoga olako pustio Moratu i još lakše Diaza. Tijekom posljednjih godina puno je tinte prosuto oko pitanja zašto je Benzema praktički nedodirljiv u Realu, ne samo zbog loše golgeterske forme, nego i zbog niza skandala zbog kojih bi i bolji igrači bili najureni iz Reala bez pardona.

Francuz ima toliko popusta da je opravdano postaviti pitanje tko ga štiti? Benzema je bio zaštićen kao „lički medvjed“ i prije nego što je Zidane postao trener. Realovi kibici znali su se šaliti da je možda Perezov vanbračni sin, a sada kruži šala da je Zidaneov polubrat. Međutim, čini se da je stiglo vrijeme za konačno sabiranje računa. Ako Real ne proigra protiv PSG-a i ispadne iz Lige prvaka, naljeto će se gotovo sigurno dogoditi totalni remont. Perez će u tom slučaju vjerojatno biti primoran dati Benzemi otpusno pismo. I ne samo njemu.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider