Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Visoke tenzije

Real i PSG tresu sukobi: Razmaženi Kraljevi boje se snijega, a Neymar "luduje"

Uoči velikog obračuna Reala i PSG obje momčadi potresaju sukobi i problemi...

Cristiano Ronaldo slavi sa suigračima (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Opasno se primaknuo veliki okršaj „galaktičkih momčadi“ PSG-a i Real Madrida u Ligi prvaka. To je najiščekivanija utakmica osmine finala što se tiče medija i ljubitelja nogometa te praktički utakmica sezone ili, ako hoćete, „sudnji dan“ za obje momčadi.

Real je u ranoj fazi sezone izgubio šanse za obranu naslova prvaka Španjolske te je ispao iz Kupa kralja u srazu s malenim Leganesom, gradskim suparnikom koji je prošle sezone ušao u elitni rang španjolskog nogometa.

Visoke tenzije na obje strane

Ako Real ispadne od PSG-a, bit će to potpuni debakl Madriđana, fijasko kakav se dugo nije dogodio. Zadnji put Real je tako rano krahirao na sva tri fronta u sezoni 1993/94. Tada je pak napravio nešto bolji rezultat u Kupu kralja i Kupu kupova, u oba natjecanja došao je do četvrtfinala, dok je u prvenstvu bio tek četvrti. Tada su bitku za prvaka do posljednjeg kola vodili Cruyffova Barcelona i Deportivo. Barca je slavila u mrtvoj utrci zahvaljujući onom nerealiziranom jedanaestercu u 90. minuti Miroslava Đukića.

Neymar i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Neymar i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

S druge strane, PSG odlično stoji na domaćem terenu, posve je izvjesno da će biti prvak Francuske i ima veliku šansu osvojiti Kup i Liga kup. No to su trofeji koji su na Parku prinčeva ionako unaprijed ubilježeni, barem kada je riječ o prvenstvu, ali Liga prvaka glavni je cilj i najželjenija nagrada.

Posve je jasno i zašto. Prvo, PSG nikada nije bio prvak Europe tako da je lako dokučiti koliko mu taj trofej znači. Drugo, a može biti i prvo, „šeici“ su uložili golema sredstva otkada su ušli u klub, samo su ljetos potrošili 418 milijuna na pojačanja, od čega čak 402 milijuna na dva igrača - Neymara i Kyliana Mbappea.

PSG-u glavni cilj Liga prvaka

Silne milijune zacijelo nisu investirali da bi bili prvaci Francuske, o tome se uopće ne raspravlja na Parku prinčeva, to su podrazumijeva. Liga prvaka je njihova glavna meta i zapravo razlog ulaska u nogometni biznis, a sve drugo su samo utješne nagrade.

Dakle, jasno je da je Real pod velikim pritiskom, ali pod ništa manjim pritiskom nije ni PSG. Objema momčadima poraz bi bio snažan udarac u pleksus i vjerojatno bi potakao velike ili veće promjene. I Zinedineu Zidaneu i Unaiju Emeryju posao vjerojatno ovisi o ishod tog sraza. Zidane je, uostalom, to i javno priznao nakon nedavna poraza od Villarreala na Santiago Bernabeuu.

Borja Mayoral, Luka Modrić, Gareth Bale i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Borja Mayoral, Luka Modrić, Gareth Bale i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Emery to nije javno rekao, ali jamačno je isto tako svjestan da će jako teško „preživjeti“ ako ispadne od Reala. Prošle sezone jedva se održao nakon sloma protiv Barcelone, još jednu šansu teško će dobiti.
Lako za trenerske promjene, to su stvari koje se oba kluba tradicionalno događaju kad kola krenu nizbrdo. Međutim, onaj tko doživi poraz u ovom meču superteškaša mogao bi krenuti u veći ili manji remont momčadi. Real vjerojatno u totalni remont, a PSG u djelomični.

Florentino Perez navodno je stopirao sve transferne akcije dok ne vidi što će biti u srazu s PSG-om. Ishod te i sljedećih utakmica u Ligi prvaka odredit će blisku budućnost Reala. Realu je cilj, naravno, osvajanje treće uzastopne titule, ali nije mu baš svejedno hoće li ispasti ili izgubiti u osmini, četvrtini ili polufinalu i finalu. Ulazak u finale vjerojatno bi spasio neke glave koje se u ovom trenutku nalaze na panju, da se slikovito izrazimo. Nije baš istovjetna, ali dosta je slična situacija i u PSG-u. Pariška momčad nakrcana je zvijezdama slično kao i Realova i lako je zaključiti da će „šeici“ provjetriti svlačionicu ako opet ispadnu ranije nego se nadaju.

Uzbuna u Madridu

Na prvu bi se moglo reći da PSG dočekuje veliki okršaj u osjetno boljoj atmosferi. Real je u dubokoj krizi, rekli bismo nedoživljenoj, jer tko je mogao pretpostaviti da će u siječnju zaostajati za Barcelonom 19 bodova? Naprotiv, prije početka sezone očekivalo se da će Barca loviti Real, a ne obratno. Na sve se nadovezao šokantan poraz od Leganesa u Kup kralja.

Zinedine Zidane (Foto: AFP) Zinedine Zidane (Foto: AFP) (Foto: Afp)

A kad se spoje loši rezultati i objektivno loše igre Reala, malo je reći da je u Madridu oglašena uzbuna. Zidane i zvijezde Reala pod rafalnom su paljbom medija i navijača, Santiago Bernabeu podrhtava od kritičkih nota i bijesa navijača, slikovito rečeno prijeti mu urušavanje. Tako je to oduvijek u Realu, nema veze što je prošle godine osvojena dvostruka kruna i pet trofeja.

U Realu se ne živi od prošlosti, pa makar i od najsvježije, što je jedan od razloga zašto je najveći klub na svijetu. Real ne trpi poraze, njegova glad za trofejima nikada ne jenjava. Dok bi drugi bili prezadovoljni s tri osvojene Lige prvaka u posljednje četiri godine, u Realu se razmišlja dijametralno drugačije. Perezu je ovo šansa da klub odvede na novu razinu, da piše povijesti i da se sam u nju upiše, da ojača poziciju odmah uz bok Bernabeuu, pa i da ga u doglednoj budućnosti prestigne.

Snijeg uplašio Kraljeve i razljutio navijače

Jer, tko zna kada će i hoće li ikada dobiti šansu osvojiti tri Lige prvaka zaredom? Kad bi osvojili treću, Kraljevi bi istim žarom htjeli i četvrtu, petu, šestu... Iako je krater između njih i svih ostalih toliko dubok da ga je gotovo nemoguće premostiti u nekoj bližoj budućnosti, oni ga žele još produbiti i ostati praktički nedostižni dok je svijeta i nogometa. Real je desetljećima gradio nenadmašeni pobjednički mentalitet i po svaku cijenu ga želi održati.

Neymar i Kylian Mbappe (Foto: AFP) Neymar i Kylian Mbappe (Foto: AFP) (Foto: Afp)

To je i razlog zašto se Realovi recentni rezultati u Madridu tretiraju kao fijaskom, a bit će prava katastrofa ako ispadne od PSG-a. Stoga ne treba čuditi niti to što je u Madridu negativan publicitet izazvala odluka Zidane da u ponedjeljak otkaže trening zato što je padao snijeg. U trenutku velike krize i kritičkih nota sa svih strana Zidane je povukao potez koji su mnogi dočekali na nož.

Ta je odluka razljutila čak i zadrte pristalice Reala među poznatim novinarskim perima, kao što je, recimo, Tomas Roncero. Oštro su je kritizirali mnogi mediji, a navodno je razljutila i predsjednika Pereza. Nije stvar u jednom treningu, nego u lošoj poruci koju su odaslali navijačima.

Sukobi klanova

„Dok sav običan narod ide normalno na posao, oni ne mogu trenirati u velebnom centru. Pa što ako pada snijeg? Zar se u Bayernu ne trenira po snijegu? Ako se kasnilo zbog prometne gužve, trening se mogao produljiti koliko treba. Uostalom, ako im baš toliko smeta snijeg, imaju raskošan kamp u kojem postoje dvorane i lako su mogli obaviti trening u zatvorenom“, komentirali su spomenuti Roncero i Josep Pedrerol u poznatoj televizijskoj emisiji posvećenoj nogometu i ponajviše Realu El Chiringuito.

Novinari u istoj emisiji konstatirali su da atmosfera u svlačionici dugo nije bila tako loša, a znamo da se u Realu svako malo događaju potresi i svađe. Odnosi između igrača podsjećaju na zadnje dane Rafaela Beniteza na klupi Reala. Opet su proradili klanski ratovi i obračuni. Čak je i kapetan Sergio Ramos priznao da neki ne grizu koliko bi trebalo. Na koga je točno mislio nije rekao, ali poruka je kristalno jasna.

Diario Gol piše da se oformila grupa mladih igrača koji žele izgurati Cristiana Ronalda, Garetha Balea i Karima Benzemu ili barem dvojicu od njih trojice iz Reala. Na čelu im je navodno Isco, o kojem se i prije pisalo da je u sukobu s Portugalcem, a iza njega su Marco Asensio, Dani Ceballos, Lucas Vazquez i Borja Mayoral. Nakon što je krajem prošle sezone igrao sjajno i odbio priželjkivani status, ali i plaću, Isco je navodno opet nezadovoljan. Usprkos lošoj formi Zidane i dalje gura „BBC trio“, a kada su Ronaldo, Bale i Benzema u momčadi, onda obično nema mjesta za Isca.

Tek nešto manje napeto je u svlačionici PSG-a. „Zvjezdani ratovi“ praktički su otpočeli od prvog dana dolaska Neymara na Park prinčeva. Brazilac svako malo izaziva kontroverze. Započeo ih je sukobima na otvorenoj sceni s Edinsonom Cavanijem, a nastavio davanjem dvosmislenih izjava i time podgrijavanjem spekulacija oko prelaska u Real. Nakon odlaska sunarodnjaka Lucasa Moure u Tottenham, okrznuo je i vlasnike PSG-a. Prilično oštro ih je kritizirao, jer su, po njegovu mišljenju, napravili veliku pogrešku kada su prodali Mouru. Neymar je kazao da mu nije jasno zašto je Moura tako malo igrao u PSG-u, čime je otvoreno napao trenera, ali i neizravno bocnuo suigrače. Jer, ako je Moura trebao znatno više igrati, netko je morao na klupu.

Neymar "luduje" uoči velikog okršaja

Neymar je u ponedjeljak napunio 26 godina. Rođendan je proslavio serijom partija, navodno je organizirao čak tri, na koje je pozvao brojne prijatelje, poznate i nepoznate, a među njima i četvoricu bivših suigrača iz Barcelone – Lionela Messija, Gerarda Piquea, Luisa Suareza i Ivana Rakitića – te najnovije pojačanje Barcelone, kolegu iz brazilske reprezentacije Philippea Coutina. Barcine zvijezde nisu se pojavile u Parizu zbog vremenskih neprilika koje su uzrokovale otkazivanje ili odgode avionskih letova. Navodno su Neymarove zabave bile raskošnije nego ikada, s brojnim poznatim gostima iz svijeta sporta i svakojake industrije zabave.

Spekulira se da su u PSG-u zabrinuti Neymarovim ponašanjem, i to samo nekoliko dana prije velikog meča s Realom. Brazilac nepotrebno gubi energiju i koncentraciju na sporedne stvari, njemu očito nisu sporedne, a plaćen je bajoslovno. Zasad se o tome na Parku prinčeva diskutira iza zatvorenih vrata, daleko od očiju javnosti, no ako PSG ispadne od Reala, sukob bi se mogao rasplamsati, a prljavo rublje lako bi moglo završiti na naslovnicama. Parižanima se raspoloženje popravilo brzim oporavkom Kyliana Mbappea od strašnog sudara koji je nedavno pretrpio. Čini se da je u formu ušao i dugo zapostavljeni Angel Di Maria koji je zabio hat-trick protiv Sochauxa u Kupu.

Mbappe cijeni Ronalda i hvali Di Mariju

„Di Maria je sjajan igrač, mislim da bi trebao biti u početnoj postavi, ali ja nisam taj koji odlučuje“, poručio je Mbappe nakon utakmice i prokomentirao megadvoboj s Realom.
„Temeljito se pripremamo, pažnju obraćamo na sve njihove kvalitete, a ne samo na jednog igrača, ne želimo ništa prepustiti slučaju“, kazao je Mbappe i dotaknuo se najveće zvijezde Reala:
„Ne mislim da je Ronaldo u padu. Ako je on u padu, onda su mnogi u padu. Ronaldo je veliki igrač, ali nadam se da će protiv nas ostati nezapažen“, zaključio je mladi napadač PSG-a od kojega se mnogo očekuje.

U Madridu su sve oči uprte u Ronalda, jer bez pravog Ronalda Realove šanse će biti znatno manje. Nakon prodaje Alavara Morate i Mariana Diaza te nedovođenja adekvatnih zamjena, što je potpuno nelogična, pa i sumanuta odluka, Ronaldo je ostao jedini istinski golgeter u momčadi Reala. Madriđani imaju puno problema, od obrane do napada, ali najveći im je nedostatak loša realizacija. U nogometu je sve važno, ali golovi su najvažniji, a njih je najteže postići.

Ronaldo sa svojih pet Zlatnih lopti (Foto: AFP) Ronaldo sa svojih pet Zlatnih lopti (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nogomet se igra za golove i ako nemate igrača koji zna zabiti, sve ostalo ostaje nevažno. Ronaldo je svakako najbolji igrač Reala i Zlatna lopta zato što je igrač odluke, mnogo je puta to dokazao, hoće li i ovaj put? Teško je reći, ali njega, kao ni Real, nikada ne treba otpisati. Stara izreka kaže da se srce šampiona nikada ne smije podcijeniti, a ako u nogometu postoji jedan šampion i prvak, onda je to Real, klub nad klubovima koji se u povijesti mnogo puta znao izvući iz naoko bezizlaznih situacija.

Heynckes tipuje na Real

„Nema veze što Real loše stoji u prvenstvu, znam što govorim, osobno sam to iskusio“, kaže trenutačni trener Bayerna Jupp Heynckes, koji je bio prvak Europe s Realom 1998., a iste sezone završili su kao tek četvrti u prvenstvu.

„Nakon osvojenih trofeja normalno je da dođe do određenog zasićenja. Otišli su i neki važni igrači, došli su mladi kojima treba vremena da se ukomponiraju u momčad. Real ima problema, to je nedvojbeno, ali nikada ga ne smijete otpisati u Ligi prvaka. Imaju više iskustva od PSG-a, i to puno više. Ako baš želite moju prognozu, Real će proći Parižane“, bez krzmanja poručio je iskusni njemački stručnjak.

Puno toga moglo bi biti jasnije nakon prve utakmice na Santiago Bernabeuu 14. veljače. Već tu mogli bismo dobiti mnoge odgovore, pa i na ključno pitanje: može li Real ekspresno dignuti formu nakon nekoliko mjeseci loše igre?

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider