Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Hrvatska je favorit, ali...

Je li Čačić svjestan što mu se može dogoditi? Ovo su 4 velika problema

Hrvatska na Maksimiru dočekuje Ukrajinu u petom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na polovici kvalifikacija stiže možda i ključna utakmica. Na Maksimiru gostuje Ševčenkova Ukrajina koja ima dva boda manje od prvoplasirane Hrvatske.

Već iz toga podatka jasno je koliko je utakmica važna. Teniskim rječnikom može se reći da Hrvatska ima, ako ne meč, onda set loptu za 2:0. Ako Hrvatska pobijedi, bit će blizu Rusije.

Ako remizira, situacija će se poprilično zakomplicirati, jer do kraja kvalifikacija Čačićeva momčad mora još u goste Islandu, Ukrajini i Turskoj. Čačić je svjestan situacije. Na press-konferenciji bez krzmanja je izjavio da je pred Hrvatskom imperativ pobjede i da ne bježi od toga, dok Ukrajina praktički nema što izgubiti, te da bi za nju i remi bio popriličan uspjeh. „Zbog toga je Ukrajina u psihološkoj prednosti, ali mi znamo što nam je za činiti“, kazao je Čačić.

Hrvatska je favorit, ali oprez

Nema sumnje da je Hrvatska favorit, što govore i koeficijenti na kladionicama, te da na papiru ima kvalitetnije igrače. Dovoljno je samo pogledati roster i gdje tko igra. Ukrajina po tom pitanju nije ni blizu Hrvatskoj, koja u svojoj momčadi ima nekoliko europskih pa i svjetskih zvijezda.

Međutim, Ukrajina ima dobru momčad i nekoliko vrlo dobrih pa i odličnih igrača, a s obzirom da Hrvatska ima popriličnih problema s ozlijeđenim igračima, i to na nekim deficitarnim pozicijama, teško da se može reći kako su Ukrajinci autsajderi. Daleko od toga. Pred Čačićevom momčadi nekoliko je upitnika. Pitanje je kako će Hrvatska izgledati bez Ivana Perišića, svojeg možda i najboljeg igrača u posljednje vrijeme, te komandanta obrane Vedrane Ćorluke i desnog bočnog Šime Vrsaljka?

Ćorlukina uloga kao zapovjednika obrane i igrača koji zna iznijeti loptu posebno je važna za hrvatsku reprezentaciju, dok je Vrsaljko jedni po vokaciji desni bek u hrvatskoj momčadi i fizički vjerojatno najmoćniji njezin obrambeni igrač. Čini nam se da Hrvatska ima popriličan debalans u momčadi. U ofenzivnom dijelu Čačić ima puno veću širinu, ali opet je pitanje hoće li zamjena, bio to Mandžukić ili Pjaca, dostojno nadomjestiti Perišića na lijevom krilu?

Problemi na bokovima

Još je veće pitanje hoće li Matej Mitrović i Tin Jedvaj uspješno zamijeniti Ćorluku i Vrsaljka. Ni jedan ni drugi do sada nisu nastupili u dvoboju ovakve težine i stoga je teško bilo što prognozirati, jer jednostavno nisu potvrđeni u najvećim utakmicama. Kad svemu nadodate da će prosječni hrvatski navijač bez krzmanja reći kako je Josip Pivarić najslabija karika cijele hrvatske momčadi, a da Ukrajinci na oba krila imaju najopasnije igrače, Jarmolenka i Konopljanku, onda je jasno kakvi se potencijalni problemi mogu dogoditi.

Osim toga, tijek utakmice može izroditi još veće probleme, jer što ako se Pivarić ili Jedvaj ozlijede, dobiju crveni karton ili jednostavno igraju tako loše da ih se mora mijenjati? U tom slučaju Čačić će vjerojatno morati mijenjati formaciju, jer na klupi nema adekvatne zamjene, odnosno igrače koji mogu kvalitetno odigrati na bekovskim pozicijama.

Nema sumnje da je Ševčenko snimio sve hrvatske nedostatke, jednako kao i Čačić ukrajinske, jer ni oni nisu bez problema. Hrvatska jest favorit, ali zbog svega rečenog mora biti oprezna. Lako je moguće da ćemo gledati prilično neizvjesnu utakmicu pa će Vatrenima biti potrebna i frenetična podrška navijača kako bi nadvisili suparnika i upisali iznimno važnu pobjedu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider