Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ako vam je Hrvatska u srcu...

Apel navijačima: Prije drastične kazne! Tko i zašto treba nerede?

Hrvatska reprezentacija večeras protiv Ukrajine na Maksimiru igra vrlo značajnu utakmicu i treba joj dostojna navijačka podrška.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sa sigurnosnog aspekta policija i zaštitari mogu napraviti jako puno. U teoriji mogu čak odraditi i savršeni posao tako da na stadion ne uđe nijedna baklja, dimna bomba, petarda ili neprimjereni transparent. Još lakše mogu spriječiti utrčavanja navijača u teren, slanje dronova iznad stadiona, tučnjave, nerede i slične ekscese. Sve se to može iskontrolirati, no ipak na jednu stvar policija ne može ili teško može utjecati, a to je neprimjereno skandiranje navijača.

Hrvati vrijede bogatstvo: Modrić i Rakitić skuplji od cijele Ukrajine

Ne postoji način kako da unaprijed spriječite pojedince ili grupu navijača da izvikuju ili skandiraju što im se prohtije. Može se spriječiti samo kontinuirano izvikivanje neprimjernih parola tako što će sudac narediti pražnjenje tribine, ali šteta je već učinjena.

Zbog takvog ponašanja nekih njezinih navijača, ako ih se može nazvati navijačima, hrvatska reprezentacija već je snosila posljedice i bila je strogo kažnjavana. Posljednja kazna odnosila se na igranje dviju kvalifikacijskih utakmica na domaćem terenu bez publike.

Budući da je Hrvatska teži recidivist po pitanju neprimjerenog ponašanja navijača, logično je zaključiti da će svaki novi sličan eksces na njezinim utakmicama značiti i težu kaznu. Pitanje je samo koliko će ta kazna biti drastičnija od posljednje?

Novi ekscesi znače i teže kazne

Ako se, primjerice, ponovi neprimjereno skandiranje navijača, odnosno vrijeđanje na rasnoj, nacionalnoj ili vjerskoj osnovi, a u to se, da ne bude zabune, ubrajaju i pokliči vezani uz ideologije i političke ideje kojima nema mjesta u demokratskim državama, lako je moguće da FIFA odreže Hrvatskoj još puno težu kaznu od nastupanja pred praznim tribinama.

Lako je moguće da FIFA odluči oduzeti pokoji bod Hrvatskoj u ovim kvalifikacijama, uz igranja nekoliko domaćih utakmica pred praznim tribinama, a nije nemoguće i da u opticaju bude ideja o izbacivanju Hrvatske iz kvalifikacija.

Dakle, vrag je odnio šalu, a da je tako pokazuju i pripreme policije i praktički cijelog državnog aparata za utakmicu. Stoga apeliramo na navijače i sve građane koji će nazočiti utakmici da se suzdrže od izvikivanja neprimjerenih parola i bilo kakvog ekscesnog ponašanja te da se dolično i kulturno ophode.

Vrijeđanje i verbalno nasilje nije ni u sportskom, a ako baš hoćete ni u kršćanskom duhu, jer Hrvati se vole dičiti da su katolička nacija. Jednostavno rečeno takvo ponašanje nije čovječno i potpuno je neprimjerno civiliziranim ljudima. Uz sve to, kako rekosmo, HNS i hrvatska reprezentacija bit će drastično kažnjeni.

Nema opravdanja za huliganizam svake vrste

E sad, tu dolazimo do ključnog problema. Vjerujemo kako je velikoj većini navijača sve što smo napisali jasno i logično i da što se njih tiče neće biti nikakvih problema i da će dostojno predstaviti domovinu. No, činjenica je da postoje pojedinci pa i manje grupe koje namjerno izazivaju nerede i rade probleme. To smo vidjeli i na Euru u Francuskoj.

Oni znaju da će HNS i hrvatska reprezentacija snositi posljedice i baš zato to i rade. Već dugo se spekulira da je nekim grupacijama krajnji cilj izbacivanje Hrvatske s velikih natjecanja. Kojim se interesom vode, tko i zašto treba nerede, možemo samo nagađati, ali svoje ponašanje opravdavaju borbom protiv čelništva HNS-a i izrazom protesta protiv stanja u domaćem nogometu.

Problema pa i kriminalnih djelatnosti u hrvatskom nogometu ima podosta, to je neoboriva činjenica, međutim, divljaštvo, nasilje i huliganizam svake vrste, u što se ubraja i neprimjereno skandiranje, nemaju opravdanje. Takvo ponašanje ničim se ne da „oprati“ pa ni time što u ložama znaju sjediti ljudi kojima je mjesto na nekim manje glamuroznim lokacijama.

Mirni i kulturni prosvjedi nisu zabranjeni

Ne želimo da nas se krivo shvati pa da netko zaključi kako plediramo da se zabrane prosvjedi. Upravo suprotno. Prosvjedi su sastavni dio demokracije, zapravo njezin neodvojivi dio, ali prosvjedovati ne znači divljati ili vrijeđati gnjusnim skandiranjem. Oni navijači koji se ne slažu s čelnicima HNS-a i traže promjene u krovnoj organizaciji te cjelokupnom hrvatskom nogometu, mogu, recimo, organizirati mirne prosvjede pred sjedištem HNS-a.

U krajnjem slučaju može se prosvjedovati i na utakmicama, ali na kulturan način. Navijači su u pravilu vrlo kreativni i sigurni smo da se mogu dosjetiti primjerenih parola, a da u isto vrijeme iskažu svoje mišljenje. Civiliziranim ponašanjem mogu računati i na podršku šire javnosti i medija, dok će divljenjem i vrijeđanjem dobiti upravo suprotan učinak.

Ako je sve to jasno, opet se vraćamo na pitanje zašto su onda djelu navijača potrebni huliganski ispadi? Hrvatska reprezentacija večeras igra vrlo značajnu utakmicu i treba joj vatrena navijačka podrška, ali civilizirana, kulturna, sportska, ljudska, čovječna, kako god želite. Oni koji žele dobro hrvatskoj reprezentaciji pa i hrvatskoj državi tako će se i ponašati. Ako im je Hrvatska u srcu, neće imati dilemu.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider