Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Izaziva ljubomoru

Hrvatska u svjetskoj eliti: Ovim se ne mogu pohvaliti ni Njemačka ni Italija

Hrvatskoj je jedna od samo šest zemalja u svijetu koja će imati barem po dva predstavnika u polufinalima Lige prvaka i Europske lige.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon jučerašnjeg ždrijeba polufinala Lige prvaka najviše je odahnuo trener Bayerna Josep Guardiola.

Srećom po njega kuglice nisu spojile Bayern i njegov budući klub Manchester City, no svejedno će imati težak posao, jer za finale u Milanu trebat će izbaciti Simeoneov madridski Atletico. Bit će to trenerski dvoboj dvojice starih poznanika iz Primere, ali i dvoboj dviju potpuno drukčijih nogometnih filozofija – Guardioline tiki-take nasuprot Simeoneova majstorstva defenzive.

Najviše sreće u ždrijebu imao je Real. Želio je dobiti najslabiju od preostale četiri momčadi u ždrijebu, Manchester City, i to mu se i ostvarilo. Realovi navijači posebno su sretni ishodom ždrijeba, jer na klupi Cityja je Manuel Pellegrini, trener kojeg u Madridu doživljavaju kao velikog gubitnika. Podsjetimo, Pellegrini je sredinom prošlog desetljeća bio hit-trener, sa skromnim Villarrealom bio je drugi u Primeri, a ušao je i u polufinale Lige prvaka. Zbog tih uspjeha u ljeto 2009. godine Florentino Perez odlučio je da će mu baš Pellegrini predvoditi drugu generaciju Galacticosa, na koju je potrošio 254 milijuna eura.

Pellegrini je za dobrodošlicu dobio Cristiana Ronalda, Kaku, Benzemu i Xabija Alonsa, no unatoč megazvijezdama, Pellegrinijev Real doživio je debakl u svim natjecanjima. U Kraljevu kupu ga je u osmini finala izbacio trećeligaš Alcorcon. Novi šok Pellegrinijev Real doživio je u Ligi prvaka, kada ga je već u osmini finala izbacio Lyon. A na kraju nije osvojio ni Primeru, Barcelona je sezonu završila sa tri boda više. Naravno, na kraju sezone Florentino Perez najurio je Pellegrinija te doveo Josea Mourinha.

Na klupi Reala sada je pak Zinedine Zidane, koji je o Cityju rekao:

"Pozitivno je što prvu utakmicu igramo kod kuće, a na svom terenu smo dominantni. No, ne razmišljam uopće o Cityju, već o našem sljedećem suparniku u prvenstvu Getafeu."

Hrvatska u uglednom društvu

Osvrnuo se Zidane i na izbacivanje Karima Benzeme iz francuske reprezentacije, to jest prozvao je svog bivšeg suigrača, izbornika trikolora Didiera Deschampsa.

"Neshvatljiva mi je ta odluka, Karim zaslužuje da bude u momčadi."

Zanimljivo će biti i u polufinalima Europske lige. Lovrenov Liverpool imao je sreće izvukavši Villarreal, a dvostruki branitelj naslova Sevilla igrat će protiv Srnina i Eduardova Šahtara."

U povijesti sučeljavanja Seville i Šahtara najpoznatija je utakmica osmine finala Kupa Uefe iz 2007. godine. U Španjolskoj je bilo 2:2, a u Ukrajini je Sevilla izjednačila na 2:2 golom vratara Palopa u 94. minuti pa su igrani produžeci. A potom je Chevanton u 105. minuti zabio za 2:3 i Sevilla je ušla u četvrtfinale.

"Imao sam noćne more zbog te utakmice, nadam se da ćemo se 'osvetiti' Sevilli", rekao je trener Šahtara Lucescu.

Hrvatskoj na čast pak služi podatak da je jedna od samo šest zemalja u svijetu koja će imati barem po dva predstavnika u polufinalima Lige prvaka i Europske lige. Hrvatska je tako u uglednom društvu sa Španjolskom, Brazilom, Portugalom, Argentinom i Engleskom.

U Ligi prvaka imat ćemo dvojac iz Reala, Modrića i Kovačića, dok ćemo u Europskoj ligi imati trojicu – Srnu i Eduarda u Šahtaru, te Lovrena u Liverpoolu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider