Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Trenerski genijalac

Čuvao je leđa Hrvatima, a sada je najbolji na svijetu

Nenad Bjelica „secira“ trenera Atletico Madrida Diega Simeonea...

Hrvatski trener Nenad Bjelica još prije tri godine izjavio je da je Diego Simeone najbolji trener na svijetu. Nakon prekjučerašnje velike pobjede Atletica i izbacivanja Barcelone u četvrtfinalu Lige prvaka, s tom izjavom slaže se i gotovo cijeli nogometni svijet.

“Ono što je bio Cruijff za Barcelonu, to je sada Simeone za Atletico. Argentinac nije samo trener, on je pokret”, napisao je El Pais.

„Nakon te moje izjave o Simeoneu 2013. godine, nekima sam bio smiješan, ali sada se pokazalo da sam bio u pravu. Dugo pratim Simeoneov rad, on je trenerski genijalac koji od malo napravi jako puno“, kaže Bjelica i objašnjava:

„Uspio je stvoriti igru u kojoj je svih 11 nogometaša potpuno u funkciji momčadi. Red, rad i disciplina su mu na prvome mjestu, sve polaže u grupu, a ne u pojedinca. Kod njega je zabranjeno da se netko izdigne iznad momčadi.“

Bjelica zna o čemu govori, jer tjedan je dana bio gost na Simeoneovim treninzima, a na klupi bečke Austrije dvaput se suprotstavio Simeoneovu Atleticu u Ligi prvaka u jesen 2013. godine.

„U prvoj utakmici u Beču pobijedili su nas 3:0, a u Madridu čak 4:0. Potpuno su nas nadigrali, nismo im mogli baš ništa“, priznaje Bjelica, koji je zbog prijateljstva s glavnim skautom Atletica Emilijem Maurijem sedam-osam dana prisustvovao Atleticovim treninzima te učio od Simeonea.

Najbolji trener na svijetu

„Simeone je timski igrač, stalno razgovara i raspravlja s pomoćnicima, skautima. A gotovo je nepogrešiv i u dovođenju pojačanja, lakoćom je nadoknađivao odlaske najboljih igrača poput Diega Coste, Falcaa, Arde Turana... Evo, sad je i od Griezmanna stvorio ponajboljeg napadača svijeta. Nevjerojatan je taj njegov kontinuitet u Atleticu, već četiri-pet sezona parira mnogo bogatijima Realu i Barceloni, te je od Atletica stvorio klub koji je među najboljih četiri-pet u Europi“, kaže Bjelica.

Malo ljudi zna, ali Bjelica je 1992. godine bio jako blizu odlaska u Atletico. Bio je na probi na Vicente Calderonu, zadovoljio je, ali nisu ga angažirali jer su u klubu već bila tri stranca, što je tada bio maksimum u Španjolskoj.

Mnogi smatraju da Simeone ne bi bio jednako dobar trener u klubu prepunom zvijezda poput Barcelone, jer Neymar, Messi i slični igrači teško bi se prilagodili Simeoneovoj ratničkoj igri.

„Na to je pitanje teško odgovoriti, no činjenica je da je Atletico idealan klub za njega. To je narodni klub s ogromnom podrškom navijača, a Simeoneova borbena filozofija i temperament savršeno se uklapaju u sve to“, smatra Bjelica, koji je protiv Simeonea odigrao i nekoliko utakmica u španjolskoj ligi.

„Uopće ga nisam volio kao igrača. Bio je jako prgav, često je udarao igrače na zemlji, provocirao, tukao se. Bio je jako neugodan za protivnika, ali sjajan za suigrače“, kaže Bjelica i dodaje:

„Svoju igračku filozofiju prenio je i u trenerski posao, pa se njegovi igrači nikoga ne boje.“

Čuvao leđa Hrvatima

Simeone kao trener nedvojbeno je već sada nadmašio Simeonea kao igrača. Iako mu igračka karijera uopće nije bila loša. Nosio je dres Seville, Atletica, Intera, Lazija, a za Argentinu je igrao čak 106 puta. Tijekom karijere svlačionicu je dijelio s trojicom Hrvata. U Maradoninoj Sevilli čuvao je leđa našem Šukeru, u Laziju je svlačionicu dijelio s Bokšićem, a u Interu sa Šimićem. Zbog Simeonea su Englezi Beckhama prozvali glupanom, jer je na SP-u 2002. isprovocirao crveni karton tadašnje najveće engleske zvijezde.

Tijekom cijele karijere Simeoneov nadimak je Cholo. Bjelica nam je otkrio tko mu ga je dao.

„Nadimak je dobio još dok je kao dijete igrao za argentinski Velez. Tadašnji trener Oscar Nessi prozvao ga je Cholo zbog igrača Boca Juniorsa Carmela Simeonea, kojeg su zvali Cholo. Naravno, Diego je danas višestruko nadmašio svog prezimenjaka po kojem je dobio nadimak“, kaže Bjelica.

Nakon što je prekjučer očitao trenersku lekciju svome kolegi na klupi Barcelone Luisu Enriqueu, Simeonea slavi cijeli nogometni svijet, i s pravom ga proglašavaju najboljim trenerom svijeta. Iako, po godišnjoj plaći od 5,5 milijuna eura tek je osmi na listi najbolje plaćenih trenera. Ispred njega su Guardiola, Wenger, Zidane, Van Gaal, Klopp, Enrique, ali čak i Rafa Benitez!

Ne sumnjamo da će Simeone uskoro dobiti poboljšani ugovor, jer čelnici Atletica svjesni su kakvog trenerskog dragulja imaju.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider