Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Imperator' ne prašta

Ovo je Terimov plan za Hrvatsku: Evo zašto je izbacio zvijezdu Barcelone!

Hrvatska otvara kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2018. s Turskom u Zagrebu. Utakmica se igra na praznom Maksimiru, s početkom u 20.45 sati...

Nazire se da bi Ante Čačić mogao na maksimirski travnjak izvesti sljedeći sastav: Lovre Kalinić – Vrsaljko, Ćorluka, Vida, Strinić – Modrić, Badelj – Pjaca, Rakitić, Perišić – Mandžukić. Ako se izbornik doista odluči za ovu postavu, bit će to tri promjene u odnosu na Euro, gdje je Hrvatska u skupini pobijedila Tursku 1:0 golom Luke Modrića na Parku prinčeva.

Lovre Kalinić će gotovo sigurno zamijeniti ozlijeđenog Danijela Subašića, a Šime Vrsaljko „umirovljenog“ Darija Srnu. Dvojba je između Marka Pjace i startera na Euru Marcela Brozovića. Neki signali govore da bi se Čačić mogao odlučiti za Pjacu. Čini nam se logičnim, jer je Pjaca ovog ljeta bio u velikoj formi, od „modrog“ dresa oprostio se doista sjajnom partijom protiv Vardara u kvalifikacijama za Ligu prvaka, dok je Brozović imao problema u Interu zbog spekulacija oko transfera i nije igrao na početku sezone pa je pitanje u kakvoj je formi.

Hrvatska veliki favorit na kladionicama

Kako god, Hrvatska je veliki favorit protiv Turske, što se može zaključiti i pukim pogledom na koeficijente u kladionicama, pa tako William Hill, najveće svjetska kladionica, pobjedu Hrvatske plaća s mizernih 1.53, a Turske čak 7.00. Po tome se može zaključiti da je Turska gotovo pa teški autsajder. Zašto kladionice toliko favoriziraju Hrvatsku?

Prvo, na Euru se pokazalo da je Hrvatska dosta kvalitetnija, razlika u klasi bila je evidentna. To su nam priznale i turske kolege koje su prije utakmice bile uvjerene da nema velike razlike između dviju momčadi, no nakon utakmice su promijenili mišljenje. Drugo, Turska je u Zagreb stigla znatno oslabljena. Turski izbornik Fatih Terim nije pozvao u kadar nekoliko važnih i iskusnih igrača: Buraka Yilmaza, Selcuka Inana, Gokhana Gonula, Hakana Baltu, Canera Erkina i ime koje najviše zvoni, zvijezdu Barcelone Ardu Turana. Gonul, Inan, Balta, Erkin i Turan bili su u prvih jedanaest protiv Hrvatske na Parku prinčeva.

„Zašto niste pozvali Turana i ostale iskusnije igrače?“ upitali su turski novinari Terima na press-konferenciji uoči puta turske reprezentacije za Hrvatsku.
„Recite vi to meni, vi to znate bolje od mene“, odgovorio je „Imperator Terim“ u svojem stilu.

Turana izbačen zbog pitanja o premijama

U razgovoru s turskim kolegama saznali smo da je Terim izbacio iz reprezentacija nabrojane igrače ponajviše zbog problematičnih premija za plasman i nastup na Euru. Neki su igrači smatrali da nisu dobili koliko su trebali prema dogovoru pa su zamolili kapetana Turana da razgovara s izbornikom i zatraži objašnjenje. Turan je bio na čelu delegacije iskusnijih igrača koji su zatražili razgovor s izbornikom, a ovaj se silno razljutio i reagirao tako da ih je izbacio iz reprezentacije. Dakle, Turan nije pitao premije za sebe već za druge igrače, no Terim je svejedno i njega izostavio s popisa. Kao, kako se samo usudio...

Štoviše, Terim nije pozvao niti jednog igrača starijeg od 30 godina. Umjesto nabrojanih igrača pozvao je mlađe igrače iz turske lige koji su mahom nepoznati hrvatskoj javnosti, a ni turska javnost ne zna što bi od njih očekivala. Turci se, jasno, nadaju, ali i u isto vrijeme sumnjaju da mogu nešto napraviti u Zagrebu. Trenutačna turska momčad velika je nepoznanica i za turske kolege. Pričaju nam da je tu puno mladih, neafirmiranih igrača na svjetskoj sceni, te je teško dokučiti što mogu protiv klasne momčadi kakvu ima Hrvatska. Neki strahuju da se neće dobro provesti.

Terim 'pili naopako'

I sam Terim ističe kako je Hrvatska veliki favorit.
„Moji igrači su nespremni za ovako veliki meč“, poručuje Terim, koji je iskusni lisac i ne treba mu vjerovati na svaku riječ, jer zacijelo ima neki plan i očekivanja.

Terim vjerojatno igra na kartu mladosti i motivacije, što može biti dvosjekli mač, jer mladi i neiskusni igrači lako se slome pod pritiskom i teretom očekivanja. Ne bi li rasteretio svoje igrače, Terim elegantno prepušta Hrvatskoj ulogu velikog favorita i pušta priča da neće biti iznenađen pa ni razočaran ako izgubi u Zagrebu. Jer, eto, ništa se drugo ne može ni očekivati. Međutim, turski novinari će mu nakon utakmice, ako izgubi, vjerojatno postaviti pitanje: pa tko vas je tjerao da izbacite iz momčadi najbolje igrače?

Koliko god Terim bježao od pritiska i velikih očekivanja, neće se moći spasiti od kritika ako njegova momčad izgubi na Maksimiru, posebice ako glatko izgubi. Terim uživa veliki ugled u Turskoj, ali turske kolege nam pričaju da je njegov imidž nedodirljivog ipak ponešto pokvaren nakon Eura, a eventualna blamaža na Maksimiru, mogla bi ga opasno uzdrmati.

Jasno je da bi u ovim okolnostima bod na Maksimiru za Tursku bio „velik kao kuća“. Nakon razogovora s turskim kolegama, zaključujemo da će Terim vjerojatno promijeniti taktiku u odnosu na Euro, kada je Turska, uvjerena da je al pari Hrvatskoj, izašla na megdan Modriću, Rakitiću i prijateljima prilično otvorenog garda.

Turci odustaju od otvorene igre i koriste recept Portugala

Turci su se pokušali nadigravati s Hrvatima i grdno su se prevarili. Da je Hrvatska kvalitetnija, shvatila je i turska javnost, tako da nitko neće biti iznenađen ni razočaran ako se Terim odluči za zatvoreniju varijantu. Turci bi mogli primijeniti recept Portugala, koji se većim dijelom utakmice povukao na svoju polovicu i čekao priliku za kontru, a otvorio se tek u završnoj fazi utakmice, kada je Hrvatska fizički okopnila.

Turske kolege nam kažu da veći dio turske javnosti priželjkuje takvu taktiku, jer su svi svjesni da se Turska, pogotovo ovako oslabljena, ne može nadigravati s Hrvatskom. Turci najviše očekuju od 18-godišnjeg bisera turskog nogometa Emrea Mora, kojeg je ljetos kupila Borussia Dortmund. Ako se prisjetimo utakmice na Parku prinčeva, ulaskom Mora u drugom dijelu Turska je izgledala dosta opasnije, ali i ne dovoljno dobro da ugrozi pobjedu Hrvatske.

Postava Turske mogla bi ovako izgledati: Babacan – Ozbayrakli, Topal, Serdar Aziz, Koybasi – Tolga, Tufan, Calhanoglu – Mor, Tosun, Sen.
Sve u svemu, Hrvatska ima odličnu priliku otvoriti kvalifikacije s važnom pobjedom koja bi joj dala snažan vjetar u leđa na putu za Rusiju. Ovu šansu ne bi smjela propustiti. Remi i posebice poraz zakomplicirat će situaciju, jer do u uzvrata u Turskoj situacija bi se mogla značajno promijeniti i tko zna što se može dogoditi.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider