Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Ostaje veliko pitanje: Ima li Čačić hrabrosti Srnu zamijeniti Vrsaljkom?

Hrvatski izbornik je protiv Izraela isprobao tri sustava igre...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kako je i najavio pred utakmicu s Izraelom, izbornik Ante Čačić isprobao je neke varijante. Hrvatska je započela utakmicu u novim Nikeovim dresovima i formaciji 3-5-2. U odnosu na medijske spekulacije pred utakmicu jedina je promjena bila ta što je Domagoj Vida zaigrao na lijevoj strani stoperskog trojca. Desno je bio Dejan Lovren, u sredini Vedran Ćorluka. Na desnom krilu je ordinirao Darijo Srna, a na lijevom Ivan Perišić. Milan Badelj je igrao na mjestu zadnjeg veznog, a Luka Modrić i Marcelo Brozović ispred njega. Napadački dvojac tvorili su Mario Mandžukić i Nikola Kalinić. Jasno, na golu je bio Danijel Subašić.

Hrvatska je u ofenzivnom dijelu igre izgledala vrlo dobro, uostalom povela je već u 4. minuti i na kraju slavila sa 2:0, no u obrani je imala dosta problema. Najviše je curilo po bočnim stranama. Izraelci su u nekoliko navrata opasno zaprijetili. Srna i Perišić bili su izrazito ofenzivni, često su odlazili jako visoko pa je logično da se nisu mogli svaki put na vrijeme vratiti, a veznjaci i stoperi nisu ih pokrivali na adekvatan način.

'Curilo' po bokovima

Teško se mogu donositi neki konačni zaključci nakon jednog poluvremena, no vidljivo je da sustav 3-5-2 nosi sa sobom neke prednosti ali i nedostatke koje bi jače momčadi mogle lako iskoristiti. 3-5-2 može izgledati izrazito ofenzivno, ali i defenzivno ako bočni igrači rijetko ili nikako ne odlaze prema naprijed.

Na utakmici s Izraelom Perišić i Srna više su mislili na ofenzivu nego na defenzivu, što je i logično, posebice za Perišića, koji je po vokaciji krilni napadač, no da je protivnik igrački jači, vjerojatno ne bi toliko srljali prema naprijed. Međutim, postavlja se pitanja mogu li obojica odgovoriti zahtjevima tog sustava na bočnim-krilnim pozicijama, odnosno jesu li u stanju držati čitavu stranu tijekom većeg dijela utakmice?

Perišić ne može preko noći naučiti igrati obranu, a kapetan je već u godinama i veliko je pitanje može li ispuniti tražene zahtjeve, odnosno igrati kao nekoć? Svaka čast Srni i svemu što je dao za Hrvatsku, a dao je jako puno, ali mislimo da je to legitimno pitanje, jer u nogometu se ne živi od prošlosti. Činjenica jest da se o tome naveliko diskutira u nogometnim forumima i javnosti, barem nakon utakmice s Rusijom, to nitko ne može poreći.

Srna ili Vrsaljko na desnom boku?

Kada se Srna ozlijedio, iako je izgledalo ružno, čini se da je ipak riječ o lakšoj ozljedi, a zamijenio ga Šime Vrsaljko, mnogi su na društvenim mrežama prokomentirali da je to najjača Hrvatska, naravno plus Ivan Rakitić, koji je izbivao s terena zbog ozljede. Neki će reći da Srna igra u prvoj momčadi samo zato što Čačić nema hrabrosti zamijeniti ga Vrsaljkom. Je li Hrvatska jača i bolja sa Srnom ili Vrsaljkom na desnom boku, procijenite sami, no konačnu odluku će donijeti izbornik.

U drugom dijelu Čačić se odlučio za novu promjenu formacije i logične promjene nekih igrača. Umjesto Subašića ušao je Lovre Kalinić, a umjesto Ćorluke Schildenfeld. Može se reći da je vratar Hajduka opravdao izbornikovo povjerenje, obranio je dva-tri teška udarca. Schildenfeld je odigrao sasvim solidno.

Hrvatska je na početku drugog dijela zaigrala u 4-4-2 formaciji. Vida je ostao na lijevoj strani, ali ovaj put u ulozi beka, a Vrsaljko je na desnom boku. Stoperi su bili Lovren i Schildenfeld. Brozović je zauzeo desnu stranu veznog reda, Perišić je ostao lijevo, a Badelj i Modrić u sredini, kao i Mandžukić i Kalinić u napadu.

Kalinić spašavao rezultat i dojam

Ulaskom Alena Halilovića umjesto Badelja, Brozović se prebacio u sredinu, a Halilović je otišao na desno krilo. Teško je reći kako se igralo jer se Hrvatska u toj formaciji zadržala svega desetak minuta, kada je umjesto Kalinića ušao Mateo Kovačić. U tom trenutku „vatreni“ su zaigrali u 4-2-3-1 formaciji. Četvorka u zadnjem redu je ostala ista, dva zadnja vezna postali su Modrić i Brozović, Perišić je ostao lijevo, Halilović desno, a Kovačić je stao između njih, odmah iza leđa Mandžukiću.

Ritam igre očekivano je pao, Hrvatska je spustila u nižu brzinu, posebice kada je izašao Modrić a ušao Domagoj Antolić. Izraelci su u tim trenucima nanizali nekoliko šansi koje je poskidao raspoloženi Lovre Kalinić.
Kad se podvuče crta, Hrvatska je ostvarila relativno sigurnu pobjedu, iako bi se o igri moglo naširoko diskutirati. Međutim, teško da je moglo biti puno bolje zbog silnih promjena sustava i igrača. Čačić je ciljano, kako je i najavio, mijenjao, miksao, isprobavao, no samo vrijeme će pokazati što je zaključio.

Kako vam se svidjela Hrvatska u 3-5-2 sustavu?

Ukupno glasova:

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider