Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"
Nogomet
intervju za gol.hr

Hrvatski dresovi zasjali u New Yorku: 'Znamo da su Hrvati ponosni na svoj grb'

Kevin Durant bio je najveća zvijezda Nikeova eventa u New Yorku, a novi hrvatski dres pokupio je lijepe kritike...

Novi dres hrvatske nogometne reprezentacije u četvrtak je službeno predstavljen u New Yorku u sklopu „Nike Innovation Summita“. U velebnoj dvorani stare centralne pošte na Manhattanu Nike je organizirao doista spektakularnu promociju dresova koje će nositi nogometne reprezentacije pod ugovorom s američkom tvrtkom na Euru u Francuskoj.

Osim nogometnih dresova predstavljeni su i dresovi košarkaških i atletskih reprezentacija koje će sportaši nositi Olimpijskim igrama u Riju, a među njima i novi dresovi hrvatske atletske reprezentacije.

Kevin Durant i Allyson Felix najveće zvijezde

Nike je za tu priliku angažirao nekoliko svojih najpoznatijih košarkaških i atletskih manekena. Uz žestok ritam bubnjeva i pratnju čitavog orkestra, koji je uživo izveo glazbenu temu iz posljednjeg Nikeova promotivnog spota, pistom su prošetali Kevin Durant, Allyon Felix, Elena Della Donne, Yi Jianlian i Marcelo Huertas u najnovijim dresovima svojih reprezentacija koje će nositi na Olimpijskim igrama u Riju.

Dakako da je ponajbolji NBA košarkaš i američki reprezentativac Kevin Durant bio najveća zvijezda događaja, a odmah iza njega najviše se tražila američka sprinterica Allyson Felix, s kojom smo dobili priliku napraviti intervju koji ćemo objaviti u subotu.

Hrvatski dres u fokusu

Klasični „crveno-bijeli“ hrvatski dres plijenio je možda i najveću pažnju novinara. Mnogi su se složili da je uz brazilski najljepši i najupečatljiviji. Glavnu riječ u dizajniranju dresa imao je Kanađanin Scott Munson, dopredsjednik odjela Nike Football Apparel.

„Kada smo započeli s procesom stvaranja novog dresa, krenuli smo od toga da je hrvatski dres zastava vaše države. Bili smo svjesni da je glavni motiv povijesni grb, na koji su Hrvati jako ponosni, te da se po tom pitanju ne smije ništa mijenjati. Da budemo na čisto, to nam nije ni padalo na pamet. No, ovaj put htjeli smo dodati malo živosti. Cilj nam je bio da dres s grafičkog stajališta izgleda uvjetno rečeno brže, da se čini da je u pokretu. Ako bolje pogledate, imate osjećaj da vijori zastava“, kazao nam je Munson.

Od Francuske do Francuske

Na našu sugestiju da nas dres podsjeća na onaj sa Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998., gdje je Hrvatska napravila svoj najveći uspjeh osvojivši brončanu medalju, Munson je odgovorio:

„Da, može se vidjeti veza s tim slavnim dresom hrvatske reprezentacije. Mi uvijek gledamo prema prošlosti i analiziramo što se i gdje se što dogodilo, a Francuska je očito lijepa poveznica. Naravno da smo htjeli da dres izgleda modernije i ipak drugačije, no poveznica svakako postoji.“

Hrvatska je 1998. osvojila brončanu medalju, a sada opet ima dobru momčad koja bi mogla daleko dogurati. Na prsima je ostavljena bijela praznina. Je li to mjesto predviđeno za medalju? Malo smo se našalili.

„Ha,ha... Predviđeno je za broj, ali dobro će doći i medalja, ha, ha“, prihvatio je zezanciju simpatični Kanađanin.

Modrić sudjelovao u izradi dresa

Jeste li se kod izrade dresa posavjetovali s ljudima iz HNS-a i možda nekim hrvatskim reprezentativcima?

„Naravno. Uvijek kod ovakvih projekata surađujemo sa Savezom i pitamo igrače za mišljenje. I ne samo da ih pitamo, već i testiramo dresove. Oni nam puno pomažu, povratna informacija zlata vrijedi. Zadovoljstvo mi je reći da su iznimno zadovoljni. Najvažnija je stvar da dres dobro pristaje igračima, najbolje je kada ga uopće ne osjećaju. Naš najveći neprijatelj je težina.“

Kod izrade dresa korišteni su najmoderniji materijali i tehnologije.

„Novim načinom pletenja niti dobili smo još lakši, fleksibilniji i otporniji dres koji se uz to brže suši. Korištena je Dri-FIT tehnologija koja omogućuje da se znoj s kože prenese na vanjski dio dresa gdje brže isparava. Gaćice su također lakše i fleksibilnije, ne lijepe se za kožu i ne sputavaju igrače.“

Rezervni dres ostaje plavi

Rezervni dres je plavi s istaknutim kvadratićima koji su nijansiranim plavom bojom.

„Htjeli smo da se i na rezervnom dresu raspoznaje hrvatski grb, šahovnica, kako vi Hrvati znate reći. Plava boja je također dio vaše zastave, uz to svi znamo da imate prekrasno more. Igrači su nam prenijeli da se žele osjećati samouvjereno i u rezervnom dresu. Mislimo da plava boja izražava snažnu osobnost i ponos Hrvata.“

Hrvatska je u plavim dresovima izvojevala mnoge velike pobjede.

„I to je bio jedan od razloga zašto smo odlučili zadržati plavu boju. Očito je da se igrači dobro osjećaju u takvom dresu.“

Pokraj hrvatskog dresa izložen je i novi dres turske reprezentacije. Hrvatska otvara Euro utakmicom s Turskom. Što mislite, tko će pobijediti?

„Teško i ujedno nezgodno pitanje, ha, ha... Jasno je i zašto, mi dizajniramo dresove za obje reprezentacije. Kad bih rekao da bi mogao biti remi, biste li to prihvatili?“ duhovito je uzvratio Nikeov kreativac.

„Mislim da su i turski dresovi prilično živahni, moglo biti prilično energično na travnjaku. Mislim da bi to mogla biti uzbudljiva utakmica, kao i uvijek kada igraju Hrvatska i Turska, zar ne?“

 

'Hrvatska može osvojiti Euro'

Što znate o hrvatskom nogometu i povijesti naše reprezentacije?

„Ne mogu reći da znam jako puno, jer sam odrastao u Kanadi 80-tih i 90-tih godina, no svakako da sam čuo za Davora Šukera. On je planetarno poznati nogometaš, ikona hrvatskog i svjetskog nogometa. Znam da je bio najbolji strijelac Svjetskog prvenstva 1998.“

A od današnjih igrača?

„Svakako da su u prvom planu Luka Modrić i Ivan Rakitić. Njih zna cijeli svijet, jer igraju u najvećim klubovima, Realu i Barcelonu. Modrić ima odličnu tehniku i pregled igre, jedan je od najboljih 'playmakera' na svijetu. Ima odličnu sezonu i jedan je od igrača o kojem se najviše priča. Modrić je vrlo aktivno sudjelovao u izradi novog dresa.

Što se tiče Rakitića, mislim da je također odličan igrač, ako ne griješim, nešto je mlađi od Modrića, tako da su pred njim najbolje godine. Igra u Barceloni i važna je karika momčadi koja dominira svjetskim nogometom. Mislim da tu ne treba ništa više dodati“, demonstrirao je Munson vrlo dobro nogometno znanje i potvrdio naš dojam da je nogomet snažno i nepovratno zakoračio na sjevernoamerički kontinent te da mu u SAD-u popularnost rapidno raste, o čemu smo pisali prije nekoliko dana po dolasku u New York.

Prognoza kako će Hrvatska proći na predstojećem Euru?

„To je uvijek teško reći, ali činjenica je da imate poznate igrače, u naponu snage, fini miks iskusnih i mladih, talentiranih nogometaša. Hrvatska svako malo izbaci nekog novog mladića, možda neki od njih zabljesne na Euru. Ne znam, ali ne bih se iznenadio da dođete do polufinala, a onda je sve moguće. Zašto Hrvatska ne bi osvojila turnir? Mislim da je to moguće, ako igrači vjeruju da je moguće“, kazao je Munson i uzvratio protupitanjem:

„Što vi mislite?“

Doista teško pitanje...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider