Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nogomet u SAD-u

Hrvati zvijezde večeri u New Yorku: Kramarić izazvao burnu raspravu na Petoj aveniji

Novinari portala GOL.hr sinoć su stigli u New York gdje će sudjelovati na „Nike Innovation Summitu“...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

New York i Amerika pričaju o Bojanu Bogdanoviću. U to smo se uvjerili jutros u lobiju hotela New York Edition na Petoj aveniji, gdje smo sinoć stigli kako bi sudjelovali na „Nike Innovation Summitu“, u sklopu kojeg će, među ostalim, biti predstavljen novi dres hrvatske reprezentacije.

„Vidio sam sinoć na vijestima da je zabio 44 poena. Intenzivno pratim košarku, znam da je iz Hrvatske“, kazao nam je simpatični Chris koji radi na osiguranju hotela u kojem smo odsjeli.

„Obojica navijamo za Knickse“, kazao nam je mladi Afroamerikanac Chris pokazujući na kolegu.

„Ali pratimo i utakmice Netsa. Bogdanović nije još u statusu velike zvijezde, praktički je tek došao u NBA, no čini se da bi mogao izrasti u odličnog igrača. Nije lako u NBA-u zabiti 40 poena, to uspijeva samo najboljim igračima. Ne treba očekivati da će Bogdanović sada briljirati baš svaku utakmicu, ali ova partija bi mu mogla učvrstiti samopouzdanje. Ako neki nisu prije za njega za čuli, nakon sinoćnje utakmice sigurno su ga zapamtili“, priča nam Chris koji je odličan poznavatelj košarke.

„Igrao samo u srednjoj školi, bio sam dosta dobar, ali ne toliko da bi napravio karijeru. Evo, moj kolega s posla bio je veliki talent“, smijući se pokazao je rukom na dvometraša do sebe.

„Za tebe sam bio Jordan“, uzvratio mu je sa širokim osmijehom Paul. Obojica su prasnuli u smijeh.
„Košarka nam je u krvi. Sve pratimo“, dodao je Paul.

Kukoča i Dražena najviše pamte

Ako je tako, jeste li čuli za Marija Hezonju, upitali smo.

„Kako ne, bio je visoko plasiran na draftu, a to se kod nas dosta prati. Vidio sam nekoliko njegovih zakucavanja, zamijetio sam da je atletski vrlo jak. No, on je još vrlo mlad igrač, mislim da će mu trebati sezona-dvije da se nametne. Vidjet ćemo kako će to ići“, kaže Paul dodajući da od hrvatskih košarkaša najviše pamti Tonija Kukoča:

„Njega svi znaju, igrao je u onoj postavi Bullsa s Jordanom. Kukoč je bio velika zvijezda. Čuo sam i za Dražena Petrovića, njega znaju spomenuti u novinama i na televiziji. Znam da je igrao za Netse, da je bio veliki igrač, europski pionir u NBA-u, ali njega se ne sjećam. Kad je on igrao, bili smo u vrtiću.“

Nakon košarke, prebacili smo se na nogomet, europski nogomet, „soccer“ kako kažu u SAD-u.

„Sve više pratimo nogomet. Evo, ja čak dosta često idem na utakmice Red Bulla. Na zadnju utakmicu odveo sam i djevojku. Bila je oduševljena atmosferom. Nogometni stadioni stvarno su 'cool'“, iznenadio nas je Chris.

„Red Bull je moja momčad u MLS-u, za njih navijam. S dolaskom Thierrya Henryja dobili su na popularnosti. On mi je bio omiljeni igrač.“

New York odnedavno ima i gradski derbi u MLS-u. New York City je nova nogometna snaga u „centru svijeta“, kako zovu New York .

„City je brzo skupio puno navijača. Igraju na stadiona Yankeesa, a to je prilično velik stadion. Kada se igra derbi, u gradu vlada napeta atmosfera“, nasmijao se Chris s aluzijom na okršaj navijačkih skupina u europskom stilu u prošloj sezoni.

Nogomet zaludio Ameriku

„Rijetkost je to u Americi, zato i jest bilo na svim televizijama, ali, evo, europski stil navijanja polako dolazi i kod nas“, smije se Chris dodajući da prati i internacionalni nogomet.

„Ali ne toliko kao MLS, to je ipak naša liga. Nemojte me pitati o Messiju ili Ronaldu, oni su iza svakog ćoška“, opalio se smijati Chris kao da je predosjetio da ga mislimo pitati koje nogometaše najbolje poznaje.

„Ma, znam dosta imena, da ne nabrajam, često pratim Ligu prvaka, englesku, španjolsku, njemačku ligu...“

Što znate o hrvatskoj reprezentaciji, jeste li čuli za Luku Modrića i Ivana Rakitića?

"Moram priznati da ne znam previše, ali za njih dvojicu sam čuo jer igraju u Realu i Barceloni. To se kod nas vrti na televiziji svaki dan. Kažem, znamo igrače iz najboljih klubova, ostale baš i ne, previše je informacija da bismo sve zapamtili.“

Na našu tvrdnju da iznenađujuće dobro poznaju nogomet, Chris nam je odgovorio:

„Europljani su još uvijek nepovjerljivi prema nama Amerikancima kada razgovaramo o 'vašem nogometu'. Znam da je nogomet u ostatku svijeta 'religija', posebice u Europi i Južnoj Americi, ali i kod nas je sve popularniji. Raste doista velikom brzinom, sve više klinaca, mladih igra nogomet, ljudi ga masovno prate. Evo, ja sam primjer, mogu reći da dosta pratim, ali neki moji prijatelji poznaju ga puno bolje od mene. Imam dva prijatelja Meksikanca, oni znaju praktički sve, ali to i nije neko iznenađenje“, smije se Chris.

Kramarić na velikom ekranu

Gdje je nogomet u usporedbi s četiri najpopularnija sporta u Americi?

„Na razini cijele Amerike još ih nije stigao, ali je vrlo blizu. U nekim gradovima je sigurno popularniji od, recimo, hokeja. Mislim da već sada ima više gledatelja na utakmicama nogometa nego hokeja i košarke. Po mojoj procjeni trebat će još pet do deset godina. Što se tiče atmosfere i entuzijazma praćenja američke reprezentacije, nogometu nema premca. U New Yorku je bila prava ludnica za vrijeme Svjetskog prvenstva u Brazilu. Amerikancima se možda najviše sviđa upravo atmosfera i emocije koju nogomet izaziva. Volio bih otići na neku veliku utakmicu u Europi ili Južnoj Americi. Preko TV to izgleda potpuno ludo“, kaže Chris.

Da Amerikanci doista masovno prate nogomet, uvjerili smo se prošetavši se po Petoj aveniji. Nije rijetkost naići na kafić u kojem se gledaju nogometne utakmice. U vrlo popularnom belgijskim baru, koji je bio dupke pun, gledaju se utakmice na brojnim ekranima. Ušli smo unutra jer smo s ulice zamijetili poznato lice.

Kakva koincidencija, baš dok smo prolazili pokraj bara na ogromnom ekranu Andrej Kramarić se prepirao s Kevinom Vollandom tko će izvesti jedanaesterac. Vrtjela se snimka utakmice Hoffenheima i Wolfsburga, a ekipa uz šank burno je komentirala situaciju. Dovoljno dobar poziv za ući u bar. Nešto manje nam se svidio konačni ceh. Popilo se poprilično, a jedna čaša točenog piva stoji osam dolara plus obvezna napojnica. Pa zavrnite turu ako ste Džek...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider