Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
najbrže kopačke na svijetu

Riješen problem koji desetljećima muči nogometaše: Ronaldo potpuno zadovoljan

Na „Nike Innovation Summitu“ u New Yorku predstavljeni su noviteti i revolucionarna rješenja u proizvodnji sportske obuće i odjeće.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

„Nike Innovation Summit“ spektakularno je otvoren u srijedu u New Yorku, u ogromnoj dvorani stare centralne pošte na Manhattanu, u blizini Madison Square Gardena.

Pred oko tristotinjak novinara iz cijelog svijeta Nike je na zanimljiv način predstavio cijelu paletu novih proizvoda. Uvodnu točku odigrao je popularni komičar Kevin Hart, koji je ujedno i jedan od slavnijih manekena Nikea.

Hart je prvi glumac koji je dobio šansu sudjelovati u dizajniranju tenisica s vlastitim potpisom. Nakon što je nasmijao goste i objasnio koliko se Nike trudi udovoljiti željama svojih vjernih kupaca, riječ je uzeo Mark Parker, predsjednik i CEO velike američke kompanije.

Parker je u kratkom govoru najavio „novu eru personalizacije performansi“, u kojoj je Nike Air maksimiziran, dok je Nike Flyknitu dana nova dimenzija, a Nike HyperAdapt 1.0 je reinterpretiran s novim revolucionarnim vezicama.

'Zračne tenisice' nikad udobnije

Nike je predstavio do sada neviđenu širinu inovacija u sportskoj obući i odjeći koja uključuje: Nike Air VaporMax, Nike Anti-Clog Traction, Nike HyperAdapt 1.0 te novu Nike+ aplikaciju, personalizirani servis za sportaše, koji je za sada preko posebne aplikacije dostupan samo Amerikancima, a od ljeta bi trebao biti i Europljanima.

Nike Air VaporMax posljednji je izdanak tehnološke revolucije u proizvodnji sportske obuće koju je Nike započeo 1987. predstavivši Nike Air Max, kolokvijalno rečeno tenisice sa zračnim jastučićima. Trideset godina kasnije „zračne tenisice“ su nikad lakše i udobnije, a u isto vrijeme su vrlo postojane, fleksibilne i otporne na sve vremenske uvjete. Uz to izgledaju doista atraktivno- Donji dio tenisice, odnosno zračni jastučići, udružen je s Nike Flyknitom, gornjim dijelom tenisice koja je izrađena od posebnih vlakana, čime je objedinjena najnovija tehnologija i dodatno smanjena težina tenisice.

Revolucionarne kopačke koje pobjeđuju blato

Profesionalni i amaterski nogometaši konačno su dobili kopačke koje će se uhvatiti u koštac s blatom i pobijediti. Nike Anti-Clog Traction tehnologija je pomoću koje će se proizvoditi kopačke za terene koji se ne mogu nazvati biljarskim. Nogomet se ne igra uvijek i posvuda na prekrasnim terenima, ponekad su i najbolji travnjaci natopljeni vodom i blatnjavi. Svi koji su barem jednom u životu navukli kopačke na noge znaju kolike probleme može stvoriti blato koje se hvata za podnožje i čepove. S blatom se desetljećima bore generacije nogometaša, no od sada to više neće biti veliki problem.

„Nogometaši ne mogu usred utakmice izaći s terena, skinuti kopačke i otresti blato. Zato smo razvili kopačku na koje se neće lijepiti blato, a svi znamo koliko ono usporava igrače“, objasnio je Max Blau, šef Nikeova odijela zaduženog za nogomet. Donji dio kopačke, potplata i čepovi napravljeni su od materijala koji ne dopušta blatu da se prilijepi uz kopačku.

„Kada smo testirali kopačke, nogometaši su mislili da je to nemoguće, no brzo su se uvjerili da je ipak moguće i da stvar funkcionira. Mislimo da će slične kopačke rado nositi i ostali sportaši koji se natječu na blatnjavim terenima“, kaže dr. Jeremy Walker koji je osmislio dobitnu formulu.

Kopačke će od sredina travnja biti dostupne isprva u ograničenim količinama putem Nike Football Appa. Specijalne verzije poznatih linija kopački Tiempo, Magista i Hypervenom imat će Nike Anti-Clog Traction oznaku na peti.

Kopačke za maksimalno ubrzanje i stajanje

Nike je predstavio i nove Mercurial Superfly kopačke. Dizajnirane su s glavnim ciljem da poboljšaju brzinu nogometaša.

„Željeli smo napraviti 'najbrže' kopačke u svijetu nogometa“, kazao je Jeongwoo Lee, šef Nikeova dizajnerskog odijela za nogomet: „Napravili smo kopačku u kojoj se stopalo pokreće prirodno i koja anatomski savršeno odgovara nogometašima koji će ih nositi.“

Ova kopačka je 40 % lakša od onih koje se proizvode od karbonskih vlakana.

„U nogometu je osim brzine važno i zaustavno vrijeme. Najkritičnija točka hitrine je zaustavljanje. U pitanje su jake sile što ostavlja utjecaj na zdravlje igrača. Brzo kretanje i promjene smjera mogu dovesti do ozljeda. Ako nogometaši nisu sigurni da mogu stati bez 'proklizavanja', to će zacijelo utjecati na njihovu igru. Nešto slično kao i kod vožnje brzih automobila. Ako znate da nemate dobre kočnice, nećete se usuditi stisnuti gas“, objašnjava Lee.

Cristiano Ronaldo gotovo je sinonim za Mercurial kopačke, po njemu su najpoznatije. Ronaldo je iznimno zadovoljan novim proizvodom.

„One su kao moj stav. Ja sam jednostavan i agresivan igrač. Oštar izgled novih kopački podsjeća me na moj karakter i ono što pružam na travnjaku“, ističe zvijezda Real Madrida.

U izradi kopačke korištena je Nike Flyknit tehnologija kako bi se poboljšala interakcija kopačke i lopte u punoj brzini. Jednostavnijim rječnikom rečeno nove Mercurial kopačke rebrastom površinom s obje strane i posebnim materijalima poboljšavaju kontrolu lopte prilikom primanja i udaranja iste.

Tenisice s adaptivnim vezicama

Nike HyperAdapt 1.0 revolucionarne su tenisice sa specijalnim adaptivnim vezicama kakve do sada nisu viđenu. Funkcionalna jednostavnost ove tenisice smanjuje tipičnu zabrinutost sportaša, a to je distrakcija.

„Kada napravite korak, vaša peta će pokrenuti senzor i sustav će automatski zategnuti tenisicu“, objašnjava Tiffany Beers, šef sekcije inovacija u Nikeu.

„Na tenisici postoje dvije tipke s pomoć kojih možete idealno zategnuti ili opustiti tenisicu.“
U Nikeu misle da je potencijal adaptivnih tenisica ogroman i da će ih sportaši rado prihvatiti.

Sprinterice za duži i graciozniji korak

Nikeov sportski istraživački laboratorij razvio je novu generaciju sprinterica za atletičare Nike Zoom Superfly Flyknit uz pomoć višestruke osvajačice zlatnih medalja na atletskim svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama, Amerikanke Allyson Felix.

Zahvaljujući znanstvenoj analizi i korištenju kompjutera te šivanju na gotovo mikroskopskoj razini, sprinterica prati specifičnost i biomehaniku atletičarkinog stopala, a sve kako bi se poboljšala dužina, gracioznost i snaga koraka.

Kevin Durant sudjelovao u izradi košarkaških tenisica

Nike je izbacio na tržište novitet i kada su u pitanju košarkaške tenisice. Nike Air Zoom KD9 predstavlja evoluciju u proizvodnji istih. U izradi tenisice korištena je Nike Flyknit i Zoom Air tehnologija, a savjetima je pomogao Kevin Durant, ponajveća zvijezda NBA lige.

Rezultat su tenisice lakše nego ikad i prirodno kretanja stopala. Dužinom cijele tenisice postavljen je zračni jastuk. Tenisice su na peti debele 16 milimetara i sužavaju se prema prstima do 10 milimetara. Na taj način maksimalno amortiziraju doskok i maksimiziraju odskok i eksplozivnost. Tenisice su namijenjene svim uzrastima, a u prodaji će se naći od lipnja ove godine.

Na samitu je predstavljena i pionirska odjeća za košarkaše Nike Vapor. Korištena je Nikeova AeroSwift tehnologija. Osim majica i hlačica predstavljeni su i specijalni dugački steznici za ruke i specijalne dugačke čarape. Cilj je bio odvojiti znoj od kože, povećati osjećaj sigurnosti i kompresije mišića te zadržati „radnu temperaturu“ košarkaša dok sjedi na klupi. Nike je uspio proizvesti 35 posto prozračniji dres nego što je bio u posljednjem izdanju 2012.

Štošta se još moglo vidjeti na „Nike Innovation Summitu“ a što će se uskoro naći u prodaji širom svijeta. Sigurni smo da će mnogi proizvodi naći svoje kupce i u Hrvatskoj. Kladimo se da će hit biti „kopačke protiv blata“ i tenisice za trčanje sa specijalnim zračnim jastucima.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider