Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vatreni, oprez!

Tko zapravo stiže na Maksimir? Hit Eura najopasnije prijeti Hrvatskoj

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom je super važna kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U subotu će na Maksimiru hrvatska nogometna reprezentacija ugostiti Island u sklopu četvrtog kola skupine I kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo (raspored).

Bit će to izravni okršaj za prvo mjesto u grupi uoči nastavka bitke za svjetsku smotru, ujedno i najveći ispit za Antu Čačića koji nema pravo na nove izgubljene bodove na domaćem travnjaku nakon remija s Turskom na Maksimiru.

Islanđani su, iako debitanti, bili pravi hit Europskog prvenstva gdje su senzacionalno eliminirali Engleze i potom časno ispali u četvrtfinalu od Francuza. Bili su jedina reprezentacija s dva izbornika, vodili su ih Islanđanin Heimir Hallgrimsson i Šveđanin Lars Lagerback, a kad se ovaj potonji umirovio, u kvalifikacije ih je poveo Hallgrimsson.

Nastavili su s vrlo dobrim izdanjima, a imali su i dosta sreće. U prvoj utakmici i jedinom gostovanju koje su dosad odradili remizirali su s Ukrajincima koji su sedam minuta prije kraja promašili penal za pobjedu.

Potom su sve do sudačke nadoknade kod kuće gubili od Finaca i uspjeli zabiti dva gola, od kojih je onaj pobjednički bio predmet brojnih polemika. U idućoj utakmici, bili su potpuno dominantni protiv Turaka za priključak Hrvatskoj na vrhu.

Nema im dvojice udarnih napadača

U odnosu na Euro, kičma momčadi je ostala ista, a reprezentacija im je tek ponešto izmijenjena, uglavnom u napadačkom dijelu. Zbog ozljeda nije pozvan napadački tandem Alfred Finnbogasson (Augsburg) - Kolbeinn Sigthorsson (Galatasaray), a u kadru više nije ni legendarni Eidur Gudjohnsen koji u 39. godini igra u Indiji i vjerojatno ubuduće neće biti pozivan.

U napadu Hallgrimsson više nade polaže u neke nove klince, hrvatskoj javnosti manje poznate. Jon Bodvarsson (Wolverhampton), Vidar Kjartansson (Maccabi Tel Aviv), Elias Omarsson (Goteborg) i Bjorn Sigurdarsson (Molde) četvorka je islandskih centafora pozvanih za dvoboj s Hrvatskoj te prijateljsku utakmicu s Maltom koja im slijedi idući tjedan.

Glavna zvijezda - Gylfi Sigurdsson iz Swanseaja - igrat će na Maksimiru i bit će najveća prijetnja Danijelu Subašiću. Zbog ozljede im je otpao Udineseov Emil Hallfredsson koji bi sigurno bio u početnoj postavi, a tek ćemo vidjeti tko će ga zamijeniti. S krila će prijetiti Johann Gudmundsson (Burnley) i Elmar Bjarnason (Aarhus).

Najveći aduti Sigurdsson i - izbornik

Po klubovima u kojima reprezentativci nastupaju, Hrvatska je svemirski brod za Island, što naravno ništa ne znači, jer dosta toga, od same uigranosti do taktičkih postavki, ovisi o treneru i njegovoj sposobnosti da izvuče maksimum iz onog što ima.

Tu je Hallgrimsson fantastičan, jer je od igrača iz četvrtorazrednih klubova na europskoj razini stvorio i standardizirao vrlo dobru obranu. Sve tri utakmice kvalifikacija Island je odigrao s istom posljednjoj linijom koju su činili Birkir Saevarsson, Ragnar Sigurdsson, Kari Arnason i Ari Skulason - igrači koji nastupaju za Hammarby, Fulham, Malmo i Lokeren.

Ništa spektakularniji nije ni posljednji bedem Mandžukiću, Perišiću i društvu - Hannes Halldorsson brani za Randers, četvrtoplasirani sastav danskog prvenstva.

Uz to što dugo vremena surađuju s Hallgrimssonom i poznaju se u dušu, Islanđani će u subotu biti opasni i zbog činjenice da je imperativ pobjede na hrvatskoj strani. Sve osim pobjede Vatrenih automatski povećava njihove šanse uoči nastavka kvalifikacija i nudi im priliku da zaplove prema svom drugom velikom natjecanju.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider