Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
FIFA neće imati milosti

HNS u strahu od nove kazne poziva navijače na korektno navijanje

Iz Hrvatskog nogometnog saveza šalju apel navijačima uoči utakmice protiv Finske.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom je treća utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Vatreni su ove nedjelje gosti Finske u Tampereu i tražit će drugu pobjedu kojom bi zadržali vodstvo u skupini I.

Hrvatski nogometni savez poslao je poziv navijačima koji će biti prisutni na dvoboju u Tampereu. Apeliraju na korektno i fer navijanje osuđujući sve oblike netolerancije na tribinama.

HNS-ovo priopćenje stiže nakon sramotnog ponašanja dijela hrvatskih navijača na utakmici s Kosovom. Tijekom dvoboja u Skadru se moglo čuti 'Ajmo ustaše', 'Ubi Srbina' i 'Za dom spremni' zbog čega će FIFA kazniti HNS, a ponove li se slični ispadi i u Finskoj, nije isključeno da reprezentacija bude morala još jednu domaću utakmicu igrati bez gledatelja.

Podsjećamo, nakon što je u proteklim kvalifikacijama Hrvatska ugostila Italiju i Bugarsku pred praznim tribinama te na startu ovih Tursku, navijača neće biti niti na susretu s Islandom koji se igra 12. studenog na Maksimiru niti u prvoj utakmici kvalifikacija za Euro 2020. Eventualna nova takva kazna značila bi da protiv Ukrajine na Maksimiru (24. ožujka 2017.) također neće moći biti prisutni navijači.

Stoga je prilično jasna zabrinutost HNS-a. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Zahvaljujemo svim navijačima koji su u Skadru dali potporu hrvatskoj reprezentaciji na putu do uvjerljive pobjede protiv Kosova. Nažalost, navijanje je obilježeno i nepriličnim povicima koji nisu u skladu s europskim duhom tolerancije i poštivanja kojem svi moramo težiti.

Hrvatski nogometni savez se ograđuje te oštro osuđuje takvo ponašanje manjeg broja pojedinaca, kojim se čini direktna šteta hrvatskoj reprezentaciji te otežava ionako osjetljiv status koji hrvatski nogomet ima pri Fifi i Uefi zbog ponašanja navijača, što treba zabrinuti svakoga kome su želja uspjeh i dobrobit hrvatske nogometne reprezentacije.

U nedjelju nas protiv Finske čeka novi sportski izazov. Pozivamo sve hrvatske navijače, uključujući one koji na utakmicu dolaze iz skandinavskih zemalja, da na fer i korektan način bodre Hrvatsku do pobjede i predstave našu zemlju u najljepšem svjetlu.

Recimo zajedno NE diskriminaciji, ksenofobiji, rasizmu i nasilju na stadionima. Navijajmo za Hrvatsku i za naše reprezentativce u duhu fair-playa, respekta i tolerancije prema protivniku, službenim osobama i svim gledateljima.

Svojim navijanjem ZA Hrvatsku onemogućite potencijalnim huliganima i provokatorima povike koji rezultiraju drakonskim kaznama za hrvatsku reprezentaciju, ali i sve njene navijače koji uživo žele gledati svoju omiljenu momčad. Savez će nastaviti s aktivnostima usmjerenima borbi protiv netolerancije na stadionima.

Zahvaljujemo svim pravim navijačima na vjernoj potpori Hrvatskoj i čestitamo Vam hrvatski Dan neovisnosti. Pokažimo u Tampereu da je Hrvatska tu neovisnost iskoristila kako bi izrasla u modernu i tolerantnu europsku zemlju.

Budite ponosni navijači!", stoji u priopćenju HNS-a.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider