Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nisu ni dobili materijale?!

Hajduk oštro odgovorio HNS-u: "Nećemo prisustvovati nezakonitoj Skupštini i davati joj legitimitet"

Na poziv iz Hrvatskog nogometnog saveza s Poljuda su reagirali energično, detaljno obrazloživši razloge.

Ivan Kos (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL) (Foto: Ivo ?agalj/PIXSELL)

Ovog petka održat će se Skupština Hrvatskog nogometnog saveza, a na njoj neće biti predstavnika Hajduka.

Na Poljud je stigao poziv na kojeg su iz Hajduka odgovorili dopisom u kojem su obavijestili HNS kako neće doći.

Evo što stoji u Hajdukovom odgovoru:

"Poštovana gospodo,

dana 27. ožujka 2018. godine zaprimili smo poziv za sjednicu Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza (u daljnjem tekstu: HNS) koja će se održati dana 6. travnja 2018. godine, s prijedlogom dnevnog reda, zajedno sa priloženom preslikom Zapisnika sa sjednice Skupštine HNS-a održane dana 22. prosinca 2017. godine, Izvještajem o radu HNS-a u 2017. godine, prijedlogom Odluke o izmjenama i dopunama Statuta HNS-a, prijedlogom Odluke o izmjenama Poslovnika o radu Skupštine HNS-a, prijedlogom Pravilnika o izmjenama Disciplinskog pravilnika HNS-a, prijedlogom Odluke o razrješenju i imenovanju članova Izborne komisije i Izborne žalbene komisije HNS-a.

Ovim putem Vas obavještavamo da nećemo prisustvovati navedenoj sjednici Skupštine HNS, a razlozi neodazivanja navedenom pozivu su višestruki i bit će pojašnjenji dalje u tekstu ovog dopisa.

Prvotno moramo naglasiti da je doista nevjerojatno, a slobodni smo kazati, i pomalo neozbiljno da je HNS potpuno zanemario Obavijest o provedenom inspekcijskom nadzoru Središnjeg državnog ureda za Šport, Samostalne službe sportske inspekcije, od 14. veljače 2018. godine, iz koje Obavijesti je razvidno da je nadležna inspekcije utvrdila brojne nepravilnosti vezane za skupštinu HNS-a održanu dana 22. 12. 2017, iz čega pak nedvojbeno proizlazi da je upis Davora Šukera za novog predsjednika HNS-a izvršen dana 4. 1. 2018. nezakonit, kao što je još nevjerovatnije da do današnjeg dana Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba, odnosno Ministarstvo uprave, nisu poduzeli nikakve pravne radnje za poništenje takvog nezakonitog upisa.

Otvoreno govoreći, nismo niti očekivali od HNS-a da 'prizna svoje pogreške', ali smo očekivali i dalje očekujemo da institucije pravne države odrade svoj posao i postupe sukladno obavijesti nadležne inspekcije.

Napominjemo da smo na navedene nepravilnosti upozoravali prije i za vrijeme održavanja sporne izborne Skupštine HNS-a, radi čega su predstavnici HNK Hajduk š.d.d. Split i Nogometnog saveza Županije Splitsko-dalmatinske te predstavnik Druge HNL u konačnici i napustili navedenu sjednicu Skupštine HNS-a.

Posljedično, Skupštinu HNS-a koja će se održati dana 6. 4. 2018. godine, a koju je sazvao predsjednik HNS-a čiji je izbor i upis u registar udruga očito nezakonit, koji je sukladno Statutu HNS-a po dužnosti i predsjednik Skupštine HNS-a, smatramo nezakonitom, a takvoj nezakonitoj Skupštini HNS-a nećemo prisustvovati i na taj način joj davati legititimet.

Nadalje, pomalo je smiješno da se niti četiri mjeseca nakon održavanje sporne Skupštine HNS-a u prosincu 2017. godine, ponovno predlažu izmjene Poslovnika o radu Skupštine HNS-a, koji je, a kako je to utvrđeno od strane nadležne inspekcije, na spornoj Skupštini izmijenjen uz brojne procesne pogreške, i to na način da se tek sada donekle pokušava 'demokratizirati' postupak kandidature za predsjednika HNS-a na način da umjesto dosadašnja dva kandidata za predsjednika HNS-a ubuduće mogu biti čak tri kandidata, kao i ispraviti kontradiktornosti između teksta važećeg Statuta HNS-a i Poslovnika o radu Skupštine HNS-a, odnosno između odredbi samog Poslovnika o radu Skupštine HNS-a vezano za preduvjete za takvu kandidaturu.

Uz sve navedeno, dostavljeni zapisnik sa Skupštine HNS-a od 22. 12. 2017. godine je manjkav, navodi iz istog su u određenim dijelovima kontradiktorni pa se tako na nekoliko mjesta može uočiti da broj ukupnih izbrojanih glasova u odnosu na glasovanje za određenu točku dnevnog reda ne odgovara broju ukupnih glasova svih prisutnih koji su utvrđeni u zapisniku.

Konačno, što je doista simptomatično, uz materijale za Skupštinu HNS-a zakazanu za 6. 4. 2018. godine nismo zaprimili niti Prijedlog Završnog računa za 2017. godinu niti pisano Izvješće revizora, iako će se o navedenom raspravljati na zakazanoj skupštini HNS-a (toč. 3.2. i 3.3. prijedloga Dnevnog reda) pa se kao logično postavlja pitanje, čak i da predstavnici HNK Hajduk š.d.d. žele biti na navedenoj Skupštini HNS-a, kako bi se uopće mogli kvalitetno pripremiti za navedene točke dnevnog reda kad nedostaju materijali vezano za iste?!

Smatramo da ovakvi postupci nedvojbeno upućuju na to da HNS i dalje u svom radu ne želi biti potpuno transparentan i otvoren prema svim dionicima nogometa, a što zasigurno neće pomoći u poboljšanju odnosa unutar hrvatskog nogometa čemu HNK Hajduk š.d.d, s druge strane, poštujući zakone i druge propise te uvažavajući nadležne istitucije Republike Hrvatske, nastoji maksimalno pridonijeti.

Uz športski pozdrav,

Ivan Kos

Predsjednik Uprave

HNK Hajduk š.d.d. Split", odgovorili su iz Hajduka.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider