Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ruši li 'prokletstvo'?

Guardiolina 'treća sreća' ili nastavak crne serije: 'Svi smo 100 posto uvjereni u to'

Može li Pepe Guardiola na klupi Bayerna napokon srušiti 'prokletstvo' španjolskih klubova? Ili će i treću godinu uzastopce ispasti u polufinalu Lige prvaka od svojih sunarodnjaka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što su Bavarci posljednje dvije sezone ispadali u polufinalu Lige prvaka od Real Madrida i Barcelone, u utorak će tražiti 'treću sreću' protiv Atletico Madrida. Međutim, te neće biti nimalo lagan zadatak. Atletico je na Vicente Calderonu slavio 1-0 i osokoljen velikom pobjedom dolazi u München.

Momčad Diega Simeonea je ove sezone u LP primila svega pet golova u 11 susreta, a u 36 susreta Primere tek 16 golova. Primjerice, Real je primio 32, a Barca 29 golova u prvenstvu.

"S puno optimizma dočekujemo uzvrat. Svi smo 100 posto uvjereni da možemo do finala," kazao je Bayernov kapetan Philipp Lahm, dok je Jerome Boateng dodao: "Mi smo snažni i moćni, posebice kada igramo kod kuće. Na to računamo i u to vjerujemo."

Bayern je dobio posljednjih 11 domaćih utakmica u LP, no u klubu su svjesni kako neće biti lako.

"Sigurno neće biti lako. Moramo biti strpljivi i čekati svoju priliku," dodao je Boateng koji se vraća u momčad Bayerna nakon tri mjeseca pauze zbog ozljede gležnja.

Prije dvoboja u Madridu, Atletico i Bayern su igrali međusobno jedino 1974. godine i to u finalu Kupa prvaka. Dvoboj u Bruxellesu je završio 1-1, pa je dva dana kasnije odigrana nova utakmica u kojoj je njemački sastav bio uvjerljiv (4-0). Bilo je to prvo i jedino finale Kupa prvaka u kojem su igrane dvije utakmice. Drugi dvoboj odlučili su Uli Hoeness (28, 82) i Gerd Müller (56, 69). Upravo je Müllerov prezimenjak Thomas nakon utakmice u Madridu izazvao najviše polemika u njemačkom tisku. Novinari su oštro kritizirali Guradiolu što je ponajboljeg igrača Bayerna i njemačke reprezentacije držao na klupi do 70. minute. Kicker, Bild i Die Welt su danima pisali kako ne razumiju kako je Guardiola uspio 'ugušiti' Thomasa Müllera. Sasvim sigurno u uzvratu neće ponoviti takvu pogrešku.

"Müller je emocionalno središte momčadi. On Bayernu daje dimenziju više i mora biti u sastavu," piše Kicker, dok je legendarni Franz Beckenbauer poručio. "Bez Müllera nema potrebnog pritiska i napadu."

Bayern je 18. put u polufinalu Kupa/Lige prvaka i do sada ima pozitivan skor 10-7. U deset dosadašnjih europskih polufinalnih sudara sa Španjolcima slavio je sedam, a ispadao tri puta. Bayern je pet puta prošao dalje kada je izgubio prvu utakmicu 0-1, a dva puta nije nadoknadio zaostatak.

Atletico u svom petom polufinalu lovi treće finale. Dosadašnja dva finale je izgubio. Već spomenuto od Bayerna 1974. i prije dvije godine od Real Madrida.

"Sanjam pobjednički pokal. Znam da smo još daleko od naslova, no sanjam europski tron," kazao je Filipe Luis, dok je Koke dodao:

"Neće biti lako. Međutim, nema kompromisa. Protiv Barcelone smo pokazali kako smo sposobni za najviše domete."

Atletico dolazi u München s nizom od sedam uzastopnih pobjeda u svim natjecanjima, pri čemu u zadnjih šest susreta nije primio gol. Jan Oblak ove sezone u 24 utakmice nije primio gol što je klupski rekord.

'El Cholo' Simeone se nada kako će njegov bedem izdržati i na Allianz Areni.

"Suština nogometa je pronaći igrače koje žele pobijediti, trenirati i natjecati se. U nogometu je isto kao i u životu. Ako ste plemeniti, ti si plemenit. Ako ste radnik, ti ​​si vrijedan radnik. Ako ste izdajnik, ti ​​si izdajica. Ako ste sebični, ti si sebičan. Odnos s nogometom je paralelan," istaknuo je argentinski stručnjak.

Dvoboj na Allianz Areni počinje u utorak u 20.45 sati, a utakmicu će suditi Turčin Cuneyet Cakir. U srijedu je na rasporedu drugi polufinalni par. U Madridu se sastaju Real i Manchester City, a prvi dvoboj je završio bez golova.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider