Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dvoboj pod povećalom

Sukob generacija: Gdje je bio Mbappe dok je Buffon postajao legenda?

Presjek njihovih karijera otkriva nevjerojatnu generacijsku razliku između igrača čiji će dvoboj biti pod posebnim povećalom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Susret Monaca i Juventusa donosi okršaj spektakularnog napada i granitne obrane, ali i jedan nevjerojatan generacijski dvoboj. 39-godišnji Gianluigi Buffon već je postao nogometna legenda, a izravna prijetnja po njegov gol je veliki talent Kylian Mbappe, 18-godišnjak koji bi trebao obilježiti sljedeće nogometno desetljeće.

U prvoj utakmici pobjedu je odnio Buffon koji je nekoliko puta dobro reagirao u izravnom dvoboju s mladim Francuzom. Nakon utakmice upravo su ova dva igrača razmijenila dresove i to na Buffonovu inicijativu. Talijanski vratar oduševio je svijet kada je nakon utakmice otkrio razlog zbog kojeg je htio Mbappeov dres.

''Razmijenio sam dres s Mbappeom jer nitko nije htio mijenjati dres sa mnom dok sam bio mlad, a to sam mrzio,'' rekao je Buffon. Uoči njihovog ponovnog susreta francuski L'Eqipue napravio je presjek onog dijela Buffonove karijere koji se poklapa s Mbappeovim životnim putem.

Razlika u godinama koja šokira

Buffon je 21 godinu stariji od Mbappea koji nije bio ni rođen dok je Talijan gradio veliku karijeru. Tri mjeseca prije njegova rođenja Buffon je već bio u talijanskoj reprezentaciji nakon što je u kvalifikacijama postao najmlađi vratarski debitant u povijesti Italije.

Svjetsko prvenstvo igralo s u Mbappeovoj Francuskoj; Tricolori su postali prvaci svijeta, a Mbappe će kasnije postati prvi reprezentativac rođen nakon povijesnog trijumfa. Rođen je 20. prosinca 1998., a taj dan Buffon ne pamti po dobrom – kao vratar Parme tog je dana primio tri gola od Empolija. Srećom po njega, njegovi suigrači bili su raspoloženi i Parma je slavila s 5:3.

Šest mjeseci kasnije, dok je Mbappe još bio beba, Buffon je već bio najbolji vratar Serije A, a s Parmom je slavio duplu krunu – tadašnji Kup Uefa i Kup Italije. Mbappe je 2001. krenuo u vrtić, a Buffon je postao najskuplji vratar svijeta kada je u transferu vrijednom 53 milijuna eura otišao u Juventus.

Buffon postao europski rekorder po broju nastupa za reprezentaciju, a Mbappe je debitirao dan kasnije

Mbappe je sa šest godina počeo trenirati u AS Bondyju, klubu iz pariškog predgrađa, a Buffon je slavio šestu uzastopnu titulu najboljeg vratara Serije A. Godinu dana kasnije Buffon je postao svjetski prvak, a Mbappe je krenuo u osnovnu školu.

Već s 14 godina bilo je jasno da se radi o rijetko viđenom talentu; prepoznao je to i Real Madrid koji ga je pozvao da tjedan dana trenira u Kraljevskom klubu. Bilo je to 2012. kada je Buffon naslijedio Alessandra Del Piera i postao kapetan Juventusa.

Sljedeće godine perspektivni Mbappe odlazi u Monaco, a Buffon postaje igrač s najviše nastupa u povijesti Italije. Uskoro je sa 16 godina postao najmlađi debitant u klupskoj povijesti, 2016. osvaja prvi trofej u dresu Monaca. Bio je to Gambardella kup, natjecanje za igrače mlađe od 19 godina. Mjesec dana ranije, Buffon je u svoje vitrine dodao 19. trofej u karijeri kada je po sedmi put postao prvak Italije.

Mbappe je u ožujku debitirao za reprezentaciju u utakmici protiv Luksemburga. Dan ranije Buffon je postao igrač s najviše reprezentativnih nastupa u europskoj povijesti, a utakmica protiv Albanije istovremeno mu je bila i 1000. u karijeri. U polufinalu Lige prvaka dogodio se njihov prvi susret, a on bi mogao biti i zadnji ako Buffon odluči otići u mirovinu nakon osvajanja Lige prvaka, jedinog trofeja koji mu nedostaje.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider