Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
odbili zahtjev

Sazvan Sportski arbitražni sud: Na pomolu novi skandal u FIFA-i?

Princ Ali zahtjeva odgodu predsjedničkih izbora u FIFA-i...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jordanski princ Ali, jedan od kanidata za predsjednika FIFA-e, sazvao je Sportski arbitražni sud (CAS) kako bi zahtjevao odgodu izbora za predsjednika Međunarodne nogometne organizacije (FIFA) koji su na rasporedu u petak.

Njegov potez je motiviran činjenicom da se FIFA usprotivila "zahtjevu za ubrzanu proceduru" da se postave prozirne biračke kabine za vrijeme glasovanja za novog predsjednika FIFA-e, izjavili su prinčevi pariški odvjetnici Me Francis Szpiner i Renaud Semerdjian.

Prema njihovim riječima, FIFA se usprotivila ubrzanom procesu "kako se o tome ne bi moglo raspravljati prije 26. veljače", kada se trebaju održati izbori.

Zahtjev za postavljanjem proizirnih biračkih kabina bio je predmet i prvog sazivanja CAS-a kojeg je Jordanac Ali zatražio u ponedjeljak.

"Umjesto da prihvate prijedlog princa Alija da se postave prozirne biračke kabine, zaključujemo da je FIFA iznijela samo jedan jednostavan zahtjev glasačima "da ostave mobilni telefon u trenutku kada idu glasovati", naglašavaju prinčevi odvjetnici.

"Takav stav je nerazumljiv, osim ako želite ustrajati u tome da ne jamčite transparentnost i iskrenost glasovanja", dodaju.

Odvjetnici su u subotu predstavili zahtjev princa Alija da se postave prozirne biračke kutije na izborima za predsjednika FIFA-e u petak kada će predstavnici 209 nacionalnih nogometnih federacija odabrati nasljednika Švicarca Josepha Blattera.

"Samo bi prozirna biračka kabina omogućila da se vidi da svaki glasač glasuje po svojoj savjesti i da ga nitko ne prisiljava kako da glasuje, spriječavajući glasače da fotografiraju svoj listić kako bi dokazali da slušaju eventualne upute za glasovanje", pojasnio je odvjetnik Me Semerdjian.

Glasnogovornik FIFA-e je za AFP objasnio da glasači "smiju sa sobom imati mobilne telefone u kongresnoj sali, ali ga morajau ostaviti u trenutku kada idu glasovati".

Pet je kandidata za predsjednika FIFA-e; glavni tajnik UEFA-e Gianni Infantino, bahreinski šeik Salman koji je predsjednik Azijske nogometne konfederacije, jordanski princ Ali, Francuz Jerome Champagne i Južnoafrikanac Tokyo Sexwale. Favoritima se smatraju Infantino i šeik Salman.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider