Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mladi i žestoki

Dortmund 'gori', Bayern strahuje: 'Baby Borussia' slaže momčad za velike stvari

Borussia Dortmund je dovela nekoliko potentnih igrača i mogla bi opasno zaprijetiti Bayernu već ove sezone...

Može li ove sezone potpuno redizajnirana i pomlađena Borussia Dortmund zagorčati život Bayernu? Teško, ali čini se da se nešto ubojito valja na Westfalenu, koji bi uskoro mogao „gorjeti“. Ako ne u nadolazećoj, možda će „Baby Borussia“, kako su je od milja nazvali njemački mediji, biti spremna za ravnopravni okršaj s FC Hollywoodom u sezoni nakon ove.

„Ovo je novi početak Borussije. Riskirali smo i doveli mlade i obećavajuće nogometaše sa srcem i dušom“, povjerio se njemačkim medijima trener Dortmunđana Thomas Tuchel, koji ima 42 godine i za kojeg se može reći da je još uvijek mlad trener.

Gundogan (Manchester City), Mkhitaryan (Manchester United) i Hummels (Bayern) napustili su Westfalen ovoga ljeta i napunili kasu „crno-žutih“ sa 107 milijuna eura, od čega je do sada 83.75 odmah utrošeno u osvježavanje momčadi. Najveći dio kolača otpao je na povratak „odmetnutog sina“ Maria Götzea, za kojeg su iskrcali Bayernu 26 milijuna eura.

Povratak Götzea i 'Baby Borussia'

„Želim igrati svoj najbolji nogomet, osvajati trofeje i uvjeriti ljude da nisam propao“, poručuje Götze, koji nije baš aklamacijom dočekan u Dortmundu, navijači mu nisu zaboravili odlazak u Bayern prije tri godine, no pretpostavlja se da će se smekšati kod već prvog gola i dobre partije „zlatnog dečka“ njemačkog nogometa.

Preostala pojačanja su mladi igrači koji puno obećavaju, ali nitko ne može sa sigurnošću reći kako će im se karijere razvijati: Dembélé (Rennes, 12 mil. eura), Rode (Bayern, 12 mil. eura), Guerreiro (Lorient, 12 mil. eura), Mor (Nordsjaelland, 7 mil. eura), Bartra (Barcelona, 8 mil. eura) i Mikel Merino (Osasuna, 3.75 mil. eura).

I nitko od nabrojanih nema više od 25 godina. Nakon Turčina Mora, koji ima 18 godina, najmlađi i najskuplji među njima je Francuz Ousmane Dembélé, koji ima 19 godina i došao je iz Rennesa za 15 milijuna eura. Mnogi su uvjereni da će se francuski napadač višestruko isplatiti i da će biti pun pogodak, nešto slično kao Pierre-Emerick Aubameyang, koji je 2013. došao u Dortmund iz Saint-Etiennea za odštetu od 13 milijuna eura, a danas vrijedi barem pet-šest puta više.

Euforija u Dortmundu

Portugalac Raphaël Guerreiro privukao je svojim igrama pažnju na Euru, bio je u konkurenciji za najboljeg mladog igrača i mnogi su uvjereni da će se također višestruko isplatiti Dortmunđanima. Kad svemu dodamo da Borussia u svojemu pogonu ima još nekoliko talentiranih igrača, najviše obećavaju 20-godišnji Weigl i 17-godišnji Pulisic, lako se može zaključiti da Tuchel u rukama ima iznimno potentnu i obećavajuću momčad. Tuchel ipak staje na loptu i zaustavlja euforiju koja se zahuktava u Dortmundu.

„Možemo puno dobiti s dovedenim igračima, ali i izgubiti. Očekuje nas turbulentna faza, no gradimo nešto novo i treba imati malo strpljenja“, ističe Tuchel, koji je na klupi Borussije zamijenio Jürgena Kloppa, koji je također pije preuzimanja Borussije vodio Mainz.

U Dortmundu se nadaju da će Tuchel biti jednako uspješan kao i Klopp, koji je svojevremeno napravio pravi preporod na Westfalenu. Borussia je bila u teškoj financijskoj situaciji kada je Klopp stigao iz Mainza, nemjerljivo težoj nego sada. Klopp je tada s puno manjom količinom novca uspio sastaviti šampionsku momčad. Doveo je nekoliko jeftinih i tada potpuno nepoznatih igrača, među njima je danas najpoznatiji Robert Lewandowski, poljski napadač koji je u međuvremenu prešao u Bayern, a ono što je uslijedilo naziva se „crno-žutom“ renesansom i pravim malim čudom. Borussia je iznenadila moćni Bayern i osvojila dva prvenstva te kasnije dogurala do finala Lige prvaka, gdje je izgubila upravo od Bavaraca.

Schürrle stiže na Westfalen

Današnja Borussia ubrzanim tempom slaže snažnu momčad i ne mislim stati s kupovinama. Sljedeća meta je dobro poznati i afirmirani reprezentativac Njemačke André Schürrle. U trenutku pisanja ovog teksta pojavila se informacija da su Borussia i Wolfsburg postigli dogovor, u njemačkim medijima spominje se cifra od 30 milijuna eura. Iako će Schürrleov dolazak dodatno podignuti cijelu priču, Bourssia i bez njega ima moćnu momčad: Burki – Piszczek, Bartra, Sokratis, Guerrieiro – Rode, Weigl – Dembele, Götze, Reus – Aubameyang.

Klupa također izgleda respektabilno: Weidenfeller, Subotić, Sven Bender, Durm, Ginter, Merino, Mor, Pulisic, Kagawa, Castro, Sahin i Ramos.
Dakle, Borussia ima dubinu i širinu i mogla bi biti vrlo opasna već ove sezone. Vođa nove Borussije svakako je Marco Reus, po mnogima najbolji njemački nogometaš u ovom trenutku. Ako Reus ostane zdrav i ne bude imao problema s ozljedama, sve je moguće.

Iako u Borussiji javno ističu da uopće ne razmišljaju o naslovu prvaka, informacije iz Münchena govore da su se u Bayernu opasno zamislili. Vjerujemo da imaju zbog čega. Ljubitelji Bundeslige mogli bi doći na svoje, utrka za titulu prvaka napokon bi mogla biti neizvjesna.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider