Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
stigla hrpa igrača

Borussia zaradila najviše u povijesti, ali što je čeka u novoj sezoni?

Pred Bourssijom Dortmund je još jedna sezona u kojoj prije svega treba biti – realan.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prijelazni rok je praktički tek počeo, a dortmundska je Borussia već obavila velik posao. Prodajom samo trojice svojih nogometaša već su zaradili najviše u povijesti Bundeslige, čak 102 milijuna eura. Henrich Mkhitaryan je otišao u Manchester United za 42, Mats Hummels u Bayern za 35, a Ilkay Gündogan u Manchester City za 25 milijuna eura.

Puno je novca stiglo na Signal Iduna Park, ali je i otišlo puno kvalitete. No, to je realnost jer mnogi su kucali na vrata Borussije i netko je morao otići. U biti je Pierre-Emerick Aubameyang mjesecima slovio kao najveća lovina i bio je prvi na listi za odlazak. Spominjala se cifra i od 100 milijuna eura koliko je navodno bio spreman dati Real, ali toliki su novac dobili za spomenuti trojac.

Sve je razočarao odlazak kapetana Matsa Hummelsa. Odnosno ne sam odlazak već njegova sljedeća destinacija. Nakon Gotzea i Lewandowskog i on je izabrao Bayern, što je za većinu navijača žuto-crnih bilo jednako pljuvački na njihov dres.

Watzke realan uoči nove sezone

Navijači bi bili itekako razočarani da ode i Gabonac, ali ako stigne ponuda slična onoj koja se spominjala, Borussia će ga morati prodati. Bit će to golema zarada koja bi mogla pomoći građenju neke nove momčadi za budućnost. Zidanje je već počelo iako će neke poput kapetana Hummelsa biti teško nadomjestiti.

''Njega ne može nadomjestiti jedan čovjek jer je on jedan od najboljih na svijetu'', rekao je generalni direktor kluba Hans-Joachim Watzke koji zna da se unatoč golemoj zaradi na tržištu Borussia ne može nadmetati s najbogatijim klubovima Europe.

''Mi smo osuđeni na to da guramo veliki kamen uz brdo, a kad nam ode neki važan igrač, taj se kameni malo vrati unatrag'', kaže Watzke u intervjuu za agenciju DPA.

I on je svjestan kako pored ovakvog Bayerna, san o naslovu nije realan. I to ne zvuči kao pila naopako, jer…

''S Hummelsom su dobili jako puno. On i Boateng ispred Neuera, ne znam koliko će Bayern u sljedećoj sezoni dobiti golova.''

Stigla dosta igrača, ali trebat će ih čekati

Ako čelnik Borussije smatra kako je pokušaj lova Bayerna iluzija, ni navijači ne vide neko svjetlo na kraju bundesligaškog tunela. No, oni su jedni od najodanijih na svijetu. Prije desetak godina izvukli su klub iz ponora, a sada novac više nije toliki problem. Cilj je, navodi Watzke opet izboriti Ligu prvaka, uložiti u infrastrukturu i sagraditi novu momčad.

Već su u nju uložili preko 60 milijuna eura i mnogi navijači željno očekuju nove prinove. Stigli su već Sebastian Rode iz Bayerna, Marc Bartra iz Barcelone, sjajni brzi napadač Ousame Dembélé iz Rennesa, nova mlada zvijezda i budućnost turskog nogometa koja se proslavila čekanjem Luke Modrića za 'selfie' - Emre Mor (FC Nordsjaellend), pa Portugalac Raphael Guerreiro iz Lorienta, koji se pokazao sjajnim braničem na Euru te Mikel Merino Osasune.

Bit će to izazov za trenera Tuchela jer treba to sve uklopiti u postojeći sastav, a do kraja prijelaznog roka bi moglo biti još dolazaka. Wolfsburg je odbio ponuđenih 20 milijuna eura za Andréa Schürrlea jer traži čak duplo više, a Mario Gotze se zasad ne želi vratiti jer mu je očito Carlo Ancelotti obećao bolji tretman od Pepa Guardiole.

Borussiju su napustili neki nositelji igre, ali nemojte sumnjati da će ih i sljedeće sezone biti uzbudljivo gledati. Nadamo se i kako će Bavarcima zaprijetiti ipak malo više nego kada je tamo vladao Guardiola.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider