Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nitko nikad kao on

Dijamant opet zasjajio: Čudesni Džeko pomaknuo granice nogometnih rekorda

Rasplet subotnjih utakmica 27. kola Serie A možda je i odlučio utrku za Scudetto.

Edin Džeko (Foto: AFP) (Foto: Afp)

I sami subotnji program 27. kola Serie A sugerirao je da bi se moglo dogoditi nešto značajno po pitanju borbe za Scudetto. Prvo je Juventus gostovao na Olimpicu kod Lazija, a potom je Napoli podno Vezuva ugostio Romu. Kad je Paulo Dybala u trećoj minuti sudačke nadoknade neviđenom spretnošću iščupao sva tri boda Juventusu, utakmica Napoli - Roma dobila je na dodatnoj važnosti. Oči svih fanova talijanskog nogometa i Serie A bile su uprte na stadion San Paolo.

Napoli nije izdržao pritisak, "puknuo" je na domaćem terenu primivši četiri gola, od kojih je dva postigao Edin Džeko i ispisao europsku nogometnu povijest.

Bosanskohercegovački centarfor s dva sinoćnja pogotka Napoliju stigao je do brojke od 50 golova u Serie A postavši prvi igrač koji je u tri od pet najjačih europskih liga zabio barem 50 golova.

Džekin Klub 50: Bundesliga, Premierliga i Serie A

Džeko je u tandemu s Brazilcem Grafiteom žario i palio u dresu Wolfsburga od 2007. do 2011. Zabio je 66 golova za Vukove i dao veliki doprinos u senzacionalnom osvajanju naslova prvaka Njemačke 2009. godine.

Početkom 2011. otišao je u Manchester City i ostao tamo tri i pol godine, jednako koliko je proveo i u Wolfsburgu. Za City je u Premierligi postigao 50 golova u 130 nastupa od kojih su većina bili ulasci s klupe (u prosjeku je za City u prvenstvenim utakmicama igrao 54 minute, a ukupno je odigrao 7.031 minutu).

S dva gola Napoliju u 95. nastupu u Serie A stigao je do 50-ice za Romu za koju je pobjeda bila supervažna jer s Interom i Laziom vodi veliku borbu za plasman u Ligu prvaka.

"Perfektna večer za Romu, bila je to naša najvažnija pobjeda ove sezone, grandiozna utakmica protiv ekipe koja igra najbolji nogomet u Italiji", izjavio je Džeko nakon utakmice.

Roma se, makar privremeno, vinula na treće mjesto na ljestvici, a Džekinu ulogu u tome na zanimljiv je način apostrofirao trener Eusebio Di Francesco.

"On je igrač koji ima iznimne tehničke kvalitete, a k tome i naporno radi. Ponekad izgubi živce, čak i na treningu, ako stvari ne idu onako kako je zamislio, ali pokušavamo stalno raditi s njim na mentalnoj pripremi, da mu pomognemo da se fokusira svaki put isključivo na utakmicu koja nam slijedi."

Džeko je krajem siječnja bio na korak od transfera u Chelsea, ali je Roma u konačnici odustala od prodaje, na zadovoljstvo svojih navijača koji se, uz ovako raspoloženog Džeku, nadaju da će klub uspjeti proklamiranom minimumu za ovu sezonu, a to je izboriti plasman u Ligu prvaka (završiti među prva četiri na ljestvici).

Rezultati by SofaScore
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider