Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kraljevi play-offa

Definitivna potvrda: Hrvatska je najjača nogometna sila u regiji

Reporter Nove TV Saša Lugonjić napravio je osvrt na plasman hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetsko prvenstvo.

Hrvatska - velesila u regiji (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Plasmanom na Svjetsko prvenstvo Hrvatska je potvrdila status najjače nogometne sile u regiji. Brojke su impresivne, no u Rusiji ćemo očekivati da se konačno ostvari i pravi rezultat na velikom natjecanju.

90 minuta na Karaiskakisu potvrdilo je ono što je bilo očito već nakon maksimirskog dvoboja - Hrvatska je ponovno na Svjetskom prvenstvu. I to peti put u svojoj povijesti. Kad pribrojimo i sudjelovanja na europskim prvenstvima dolazimo do impresivnih 10 nastupa na velikim natjecanjima.

Čistih 5/5 u play-offu

Povijest naših nastupa na Mundijalima počela je onog nezaboravnog francuskog ljeta 1998. Nakon toga igrali smo i u Japanu i Južnoj Koreji te Njemačkoj, a jedini kiks bio je u kvalifikacijama za Južnu Afriku. Nakon toga uspješno smo prošli put do Brazila i Rusije. Što se Eura tiče, jedini neuspjeh bio je prije 18 godina na putu prema Belgiji i Nizozemskoj.

Od 10 velikih natjecanja, polovicu smo izborili kroz dodatne kvalifikacije. Čistih 5 od 5 u play-offu.

Hrvatska u dodatnim kvalifikacijama (Foto: GOL.hr) Hrvatska u dodatnim kvalifikacijama (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

S Ćirom Blaževićem eliminirali smo Ukrajince, s Ottom Barićem Slovence, Slaven Bilić bio je na čelu reprezentacije koja je presudila Turcima, Niko Kovač srušio je Island, te na kraju Zlatko Dalić Grčku.

Koliko je hrvatski učinak u dosadašnjim kvalifikacijama impresivan, dovoljno će reći usporedba s reprezentacijama zemalja s kojima smo nekad bili u zajedničkoj državi. Sve one zajedno su ostvarile devet plasmana. Srbija - što samostalno, što ranije s Crnom Gorom - pet, Slovenija tri te Bosna i Hercegovina jedan plasman.

Hrvatska - velesila u regiji (Foto: GOL.hr) Hrvatska - velesila u regiji (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Vatrene su na putu do Rusije vodila dva izbornika. Zlatko Dalić u posljednje tri utakmice, te Ante Čačić u devet prije toga. Promjene izbornika u završnici kvalifikacija konstanta su predsjedničkog mandata Davora Šukera.

Šukerova praksa mijenjanja izbornika

U ciklusu za Euro 2016. Ante Čačić u posljednje je dvije utakmice zamijenio Niku Kovača, baš kao što je i Kovač na isti način u kvalifikacijama za brazilski mundijal 2014. zamijenio Igora Štimca.

Davor Šuker u nedjelju navečer je javno rekao da će Zlatko Dalić sigurno voditi Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu, čime će se pridružiti Miroslavu Blaževiću, Mirku Joziću, Zlatku Kranjčaru i Niki Kovaču. Zanimljivo, nitko nakon Blaževića '98 nije prošao skupinu. Čekamo, dakle, 20 godina, a s obzirom na to s kakvim igračkim potencijalom raspolaže jasno je da će se od Dalića u Rusiji tražiti ozbiljan rezultat.

A, značajan utjecaj na rezultat može imati i ždrijeb. Pa, pogledajmo kako Hrvatska stoji po tom pitanju. Vatreni će završiti ili u drugoj ili u trećoj jakosnoj skupini. Već sam pogled na sudionike tih skupina jasno pokazuje koliko bi bolje bilo uskočiti u drugu skupinu i tako izbjeći nekog iz ovog društva. A, Hrvatska tu može završiti samo na jedan način. Da se Italija ili Peru ne kvalificiraju. Talijani večeras dočekuju Šveđane, nakon što su prvu utakmicu izgubili 1:0. Peruanci u noći sa srijede na četvrtak dočekuju Novi Zeland nakon 0:0 u prvoj utakmici.

Mandžo se iskalio na Kosovarima

I za kraj pogledajmo koji su igrači dali najveći golgeterski doprinos na putu do Rusije. Očekivano, tri glavna napadača. Mario Mandžukić je postigao pet, a Nikola Kalinić i Andrej Kramarić po tri pogotka.

No, zanimljivo je vidjeti kome su zabijali. Mandžukić svih pet golova Kosovu i Finskoj. Kalinić Ukrajini, Grčkoj i Kosovu, a Kramarić sva tri direktnim rivalima za prolaz - Ukrajini i Grčkoj.

Najbolji asistent i uvjerljivo najbolji igrač Hrvatske u ovim kvalifikacijama bio je Luka Modrić. Da bi Hrvatska na Svjetskom prvenstvu imala šanse za velik rezultat, definitivno će u istom izdanju morati biti i u Rusiji.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider