Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
bravo majstori

Grci ni blizu čuda, Hrvatska ide na Svjetsko prvenstvo 2018.!

Hrvatska reprezentacija plasirala na Svjetsko prvenstvo 2018 u Rusiji.

Galerija Hrvatska protiv Grčke (GOL.hr) Hrvatska ide prema Rusiji (Foto: AFP) Grčka - Hrvatska (Foto: GOL.hr) Hrvatska - Grčka (Foto: AFP)

Hrvatska nogometna reprezentacija osigurala je svoj peti nastup na svjetskim prvenstvima. Vizu za Rusiju naši su nogometaši izborili nakon dvije utakmice dodatnih kvalifikacija protiv Grčke. Sve je praktički bilo riješeno nakon čudesne pobjede na Maksimiru u prvoj utakmici (4:1), dok je u uzvratu u Pireju završilo 0:0.

Ždrijeb skupina Svjetskog prvenstva 2018. održat će se u petak 1. prosinca u Moskvi. Vatreni još čekaju rasplet dodatnih kvalifikacija kako bi saznali jesu li u drugoj ili trećoj jakosnoj skupini.

Hrvatska odigrala na rezultat

Iako je izbornik Dalić najavljivao da če Vatreni igrati kao da je u Zagrebu bilo 0-0, to se nije dogodilo. Hrvatska nije pokazala napadačke ambicije, prepustila je incijativu Grcima. Bilo je to daleko od odlične partije od prije tri dana kada su Hrvati pomeli Grke sa 4-1. Unatoč tome, Hrvatska je kontrolirala utakmicu i rezultat te je zasluženo prošla na SP u Rusiji.

U prvom poluvremenu domaćini su stvorili samo jednu ozbiljniju situaciju pred našim golom. U 42. minuti nakon ubačaja Zece vratar Subašić skinuo je loptu s glave Retsosa, koji je čekao na drugoj stativi.

"Vatreni" su dva puta zaprijetili preko Perišića. Prvo je u 28. minuti lijepo prošao u situaciji jedan na jedan, te je gađao sa vrha 16-erca, ali pored gola. A u 43. minuti Perišić je odlično pucao sa 20 metara, ali je lopta pogodila vratnicu.

U nastavku Hrvatska je nastavila sa suzdržanom igrom, više misleći o svom golu negoli o napadu. Grci, pak, unatoč inicijativi ostali su jalovi. Jedna polušansa otvorila ima se u 66. minuti nakon nesporazuma Lovrena i Vide, ali se lopta odbila u ruke Subašića, a najopasnija je bila situacija u 87. minuti kada je Tachtsidis pucao sa osam metara iskosa, ali ravno u našeg golmana.

Hrvatskih napadačkih akcija bilo je malo, a vrijedi spomenuti samo pokušaj Kramarića u 88. minuti. Dobio je loptu na 14 metara iskosa i pokušao ju je plasirati u suprotni kut, ali bilo je neprecizno.

Bile su ovo šeste kvalifikacije za SP za Hrvatsku od samostalnosti, a jedini neuspjeh naša je reprezentacija doživjela u borbi za odlazak u JAR 2010. godine.

Uz Hrvatsku, u nedjelju je plasman na SP izborila i Švicarska, a ranije je to od europskih reprezentacija uspjelo Njemačkoj, Engleskoj, Belgiji, Španjolskoj, Poljskoj, Islandu, Srbiji, Francuskoj i Portugalu, te naravno, domaćinu Rusiji. Afriku će predstavljati Senegal, Nigerija, Egipat, Maroko i Tunis, Južnu Ameriku Brazil, Urugvaj, Argentina i Kolumbija, Aziju Iran, Japan, Južna Koreja i Saudijska Arabija, a Sjevernu i Srednju Ameriku Meksiko, Kostarika i Panama.

Kakav rezultat očekujete od Hrvatske na SP-u u Rusiji?

Ukupno glasova:

Čekaju se još četiri sudionika SP-a

Preostala četiri putnika saznat ćemo nakon što se odigraju preostala četiri uzvratna susreta dodatnih kvalifikacija. U ponedjeljak igraju Italija i Švedska (Švedska ima prednost od 1-0), u utorak Irska i Danska (prva utakmica 0-0), u srijedu Australija i Honduras (prva utakmica 0-0), a u četvrtak Peru i Novi Zeland (prva utakmica 0-0).

Dva puta Hrvatska se izravno kvalificirala na SP kao pobjednik svoje kvalifikacijske skupine, dok je tri puta prošla kroz dodatne kvalifikacije. Prije 20 godina plasman je izboren preko Ukrajine, prije četiri godine preko Islanda, a ovoga puta preko Grčke.

Najbolji rezultat na samom SP Hrvatska je ostvarila u svom prvom nastupu u Francuskoj kada je osvojila treće mjesto. U sva preostala četiri sudjelovanja "vatreni" nisu uspjeli proći skupinu.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider