Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Čačić doveo Hrvatsku na rub provalije: Tko ga je postavio treba otići zajedno s njim!

Vatreni su se s porazom u Turskoj doveli u jako tešku situaciju. Plasman na Svjetsko prvenstvo opasno visi...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nismo htjeli biti zloguki prognozeri, ali napisali smo još prije utakmice s Kosovom da Čačiću prijeti otkaz i čini se da nismo pogriješili. Rekli smo da bi Čačić lako mogao doživjeti sudbinu Igora Štimca i Nike Kovača.

Naime, Vatreni su se s porazom u Turskoj doveli u jako tešku situaciju. Kada pogledamo situaciju prije utakmice na Islandu, možemo reći da su od gotovog napravili veresiju.

Situacija je ovakva: dva kola prije kraja Hrvatska je i dalje prva na ljestvici, ali bodovno je poravnata s Islandom koji ima lošiju gol razliku. Iza njihovih leđa su Turska i Ukrajina s dva boda manje.

Opet povijesna utakmica u Ukrajini

To znači da će Hrvatska najvjerojatnije morati ići na pobjedu u Kijevu gdje igra zadnje kolo s Ukrajinom. Ako pobijedi Finsku i Ukrajinu, Hrvatska će vjerojatno biti prva u skupini. Ako pobijedi Finsku i izgubi u Ukrajini, najvjerojatnije neće biti ni druga, jer raspored i bodovni rasplet drugih utakmice ne idu joj na ruku.

Dakle, cijele kvalifikacije stat će u jednu utakmicu, nakon 1997. Hrvatska će opet igrati povijesnu utakmicu u Kijevu. Ostaje pitanje - s Čačićem ili bez njega?

Ako glavešine HNS-a misle mijenjati izbornika, nema vremena za čekanje, jer i doigravanje je pod velikim upitnikom, s Čačićem na klupi Hrvatska ga možda neće dočekati.

Iako je Hrvatska protiv Turske odigrala solidnu utakmicu i po prilikama nije trebala izgubiti, čini se da je Čačić potrošio kredite i kod najgorljivijih zagovaratelja. Hrvatska još uvijek ovisi o sebi, ali sada je doista teško bilo što prognozirati.

Čačić na rubu otkaza, Vatreni na rubu provalije

Vatreni su očito snažno psihološki uzdrmani. Može li Čačić osokoliti i podignuti momčad?  To je pitanje za milijun eura, ali s obzirom na to da Hrvatska nema bogzna kakvu igru, da kroz cijele kvalifikacije igra tek za prolaznu ocjenu, teško je očekivati da će Čačić izvući čarobni štapić i odjednom značajno podići momčad i popraviti igru.

Mnogi su skeptični, izborniku malo tko vjeruje, a rasplet završnice kvalifikacija pokazuje da su brojne kritike na njegov račun bile opravdane.

Naravno da igrači snose svoj dio krivice, da su oni zapravo najznačajniji, ali znamo da se igrači ne mogu promijeniti, puno lakše je smijeniti jednog čovjeka i tako pokušati izazvati pozitivni šok. Uostalom, tako je i Čačić došao na klupu umjesto Kovača, a Kovač umjesto Štimca.

Čačić je sjeo za volan skupocjenog sportskog automobila, izgubio je kontrolu nad upravljačem i doveo bolid na rub provalije. Vatreni se ljuljaju, a još više se ljulja izbornik. Možda će dočekati Ukrajinu, a možda i neće. Sljedeći sati pokazat će koliko je blizu otkaza.

No, jednu stvar treba otvoreno reći da ne bi bilo zabune: oni koji će potvrditi ili smijeniti Čačića zapravo su najveći krivci za trenutačnu situaciju, jer oni su ga postavili na mjesto izbornika, ali oni neće snositi posljedice. Čvrsto ostaju u sedlu što god se dogodilo.

Treba li Ante Čačić i dalje voditi hrvatsku reprezentaciju?

Ukupno glasova:


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider