Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
turska ponovila island

Drugi poraz Hrvatske u tri kola, odlazak na SP pod znakom pitanja!

U susretu osmog kola I skupine europskih kvalifikacija za plasman na svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, nogometna reprezentacija Hrvatske je u Eskisehiru izgubila od Turske 0-1 ugrozivši svoj plasman na Svjetsko prvenstvo.

Turska je pobijedila Hrvatsku s 1:0 i tako do kraja zakomplicirala situaciju u skupini I nanijevši vodećoj reprezentaciji drugi poraz u posljednja tri kola. Nakon poraza kod Islanda, Hrvatska je teškom mukom pobijedila Kosovo.

Hrvatskoj sada treba pobjeda u obje preostale utakmice ukoliko želi izravno u Rusiju. Prvo Vatreni igraju u Osijeku protiv Finske, a onda putuju na ključni dvoboj s Ukrajinom 9. listopada.

Hrvatska je usprkos porazu zadržala vodstvo na ljestvici sa 16 bodova, koliko sada ima i Island nakon pobjede protiv Ukrajine 2-0. Turska je sada treća sa 14 bodova, a Ukrajina na četvrtom mjestu također ima 14 bodova.

Turci nisu briljirali, a opet su slavili nad Čačićevom momčadi

Turcima je ovo bila posljednja prilika da se pobjedom dva kola prije kraja kvalifikacija ubaci u borbu za jedno od dva prva mjesta u skupini. I uspjeli su. Premda nisu briljirali, iskoristili su naše slabosti i osvojili važna tri boda.

Turski izbornik Mircea Lucescu načinio je čak sedam izmjena u odnosu na posljednji susret protiv Ukrajine kojeg su Turci izgubili (0-2), dok je Ante Čačić otvorio utakmicu bez ozlijeđenog Ivana Rakitića, dok je Mario Mandžukić, koji je protiv Kosova zaradio četiri šava na potkoljenici, utakmicu započeo na klupi. Umjesto njih u sastav su ušli Mateo Kovačić i Nikola Kalinić.

Šteta zbog propuštenih prilika

Utakmica je započela 'vatreno' na obje strane. U prvih 12 minuta vidjeli smo tri sjajne prilike, dvije naše reprezentacije i jednu na turskoj strani. U petoj minuti je Brozović lijepo povukao kroz sredinu i gurnuo desno Kovačiću koji je iskosa izbio sam ispred Babacana, ali je turski vratar sjajno reagirao. Četiri minute kasnije Hrvatska je oštećena za kazneni udarac. Modrić je ubacio iz slobodnog udarca, Kalinić je glavom prebacio na drugu stativu gdje se lopta ispred Vide od Yilmazove ruke odbila u vratnicu. Nažalost, Kassai i njegov pomoćnik ostali su nijemi.

U 11. minuti zicer su imali i Turci. Arda Turan je probio desnu stranu i povratnom loptom uposlio Tosuna na peterac, koji iz sjajne prilike pucao pored gola. U nastavku susreta ritam je malo pao i više nije bilo previše uzbuđenja pred vratima Subašića i Babacana. Od 30. minute Turska je bila nešto bolja, ali bez konkretne prijetnje.

Treba li Ante Čačić i dalje voditi hrvatsku reprezentaciju?

Ukupno glasova:

U drugom poluvremenu prvu priliku imali su Turci. Sahin je u 56. minuti odlično ubacio u kazneni prostor gdje je usamljeni Burak Yilmaz glavom pucao pored gola. Uzvratila je Hrvatska dvije minute kasnije. Modrić je sjajno prošao kroz tursku obranu i uposlio Perišića koji je gađao suprotni kut, ali je promašio.

U 74. minuti s ruba kaznenog prostora zaprijetio je i Brozović, ali je loše pucao. Nažalost, minutu kasnije Turska je povela. Oguzhan Ozyakup je pucao sa 20-tak metara, Subašić je loše reagirao kratko odbivši loptu na koju je natrčao Cenk Tosun i poentirao za vodstvo. Samo tri minute kasnije bilo smo korak do izjednačenja. Modrić je još jednom sjajno prošao svog čuvara i gurnuo loptu do Mandžukića koji je pucao iz prve, ali je Topal blokirao njegov udarac.

Do kraja susreta Hrvatska je pritiskala, ali nije ozbiljnije ugrozila turska vrata.

U preostalim susretima iz naše skupine Island je pobijedio Ukrajinu 2-0 golovima Gylfija Sigurdssona (47, 67), dok je Finska bila bolja od Kosova 1-0 golom Pukkija (84).

Nakon osam kola na ljestvici skupine I vodi Hrvatska sa 16 bodova, koliko ima i drugoplasirani Island. Treća Turska i četvrta Ukrajina imaju po 14 bodova. Petoplasirana Finska ima sedam, a posljednje Kosovo jedan bod.

Kvalifikacije završavaju u listopadu s posljednja dva kola. Hrvatska će 6. listopada ugostiti Finsku, a tri dana kasnije će u posljednjem kolu gostovati u Kijevu protiv Ukrajine.

TURSKA - HRVATSKA 1-0

ESKISEHIR. Stadion Eskisehir Yeni - 34,560 gledatelja; Sudac: Viktor Kassai (Mađarska)

Strijelci: 1-0 Tosun (75)

Žuti kartoni: Tosun, Calhanoglu / Kalinić, Perišić, Badelj, Brozović

Crveni kartoni:

TURSKA: Babacan - Ayhan, Topal, Soyuncu, Erkin - Calhanoglu, Sahin (od 87. Yokuslu), Ozyakup, Turan (od 71. Mor) - Yilmaz (od 82. Tufan), Tosun

HRVATSKA: Subašić - Vrsaljko (od 84. Čop), Lovren, Vida, Pivarić - Modrić, Badelj - Brozović, Kovačić (od 71. Kramarić), Perišić - Kalinić (od 62. Mandžukić)

Skupina I

Turska - Hrvatska 1-0
(Tosun 75)

Island - Ukrajina 2-0
(Sigurđsson 47, 66)

Kosovo - Finska 0-1
(Pukki 83)

 

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider