Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Oluja pred vratima

Velika zvijezda 'podivljala': Jedini način kako Real može zaustaviti Barcu

Trenutačna situacija u Barceloni nije baš tako blistava kao što se čini na prvi pogled...

Što može pokvariti trenutačnu idilu u svlačionici Barcelone? Novac, naravno. Ili ako hoćete - pohlepa. Koliko god zarađivala, Barcelona još više troši. Na plaće i sva ostala primanja igrača i stručnog stožer odlaze nevjerojatne tri četvrtine proračuna koji iznosi preko 600 milijuna eura. Napominjemo da se Barcelonin dug službeno kreće oko 300 milijuna eura.

Zvijezde Barcelone iz godine u godinu traže brutalne povišice. I tome kao da nema kraja pa Barcelonin proračun puca po šavovima i pitanje je gdje je svemu kraj. Jer, povećanje plaće jednom igraču izazva lančanu reakciju, na vrata predsjednika odmah kucaju i ostali. Koliko god da je Messi najbolji igrač, ne može imati desetak puta veću plaću od prvih pratitelja.

Busquets ultimativno traži povišicu

Sergio Busquets jedna je od zvijezda koja navodno polako gubi živce i strpljenje. U Barceloni svako malo obećavaju kako će mu uskoro ponuditi novi ugovor i povećati plaću, ali to nikako da se dogodi, slično kao i u slučaju s Neymarom. Postavlja se logično pitanje: ako je doista sve u redu, zašto su se pregovori toliko otegnuli? Razlog je više nego jasan, Barcelona oklijeva pristati na Busquetsove zahtjeve. Prema informacijama španjolskih medija, Busquets je navodno „podivljao“ kada je doznao da je Gerard Pique treći najplaćeniji igrač Barcelone, odmah iza Lionela Messija i Andresa Inieste, pa ultimativno traži veću ili barem jednaku plaću.

Messijeva plaća trenutačno se kreće oko 40 milijuna, Iniestina oko 18 milijuna, Piqueova oko 14 milijuna eura, dok je Busquetsova oko 8 milijuna eura. Sve brojke su u bruto iznosima. Realno je i Neymar ispred Piquea kada se zbroji njegova plaća i ono što je dobio „na ruke“ prilikom prelaska iz Santosa.

Busquets smatra kako nema logike da je ponajbolji branič plaćeniji od ponajboljeg veznog igrača na svijetu. Mora se priznati da ima prilično jake karte u rukama. Njegov menadžer maše ponudama Manchester City i PSG-a koji mu nude puno veću plaću, a uz to su spremni iskrcati Barceloni stotinjak milijuna eura odštete.

Barca traži novac od sponzora

Čini se da u Barceloni još uvijek važu što učiniti. Barcelona u ovom trenutku nema dovoljno novca da zadrži kompletnu šampionsku momčad i dovede još poneko ime. Osim Busquetsa i Neymara na produženje ugovora čeka i hrvatski veznjak Ivan Rakitić. Jasno da i on očekuje pojačani ugovor. Madridski mediji raspisali su se kako Real Madrid pomno prati situaciju u Barceloni i spreman je hitro reagirati. Već mjesecima se piše kako je Florentino Perez spreman iskrcati brda i doline za Neymara, a navodno u objektivu ima i Rakitića i Busquetsa.

Barcelona oklijeva s produženjima jer još nije osigurala novac s kojim bi sve to platila. Katalonski mediji pišu kako je na pomolu dogovor s najvećim sponzorima Nikeom i Qatar Airwaysom. Prilično je jasno da o tim ugovorima ovisi i daljnji rasplet situacije s Neymarom, Rakitićem i Busquetsom. Ta trojica igrača nisu jedini problem Barcelone u ovom trenutku. Naime, spekulira se da bi Messi već ovoga ljeta trebao dobiti novo golemo povećanje plaća. Slučajno ili ne, Barcelona će povećati plaću Messiju s 20 na 40 milijuna eura neto godišnje, točno koliko mu je ponudio Manchester City. Messi će u tom slučaju u bruto iznosu stajati Barcelonu nevjerojatnih 80 milijuna eura godišnje.

Real se nada da Barce ne može izdržati

Kada se sve zbroji, ispada da će Barca samo na Messija i Neymara trošiti oko 140 milijuna eura bruto godišnje, a gdje je još ostatak momčadi. Je li moguće da Katalonci izdrže tolike troškove na duže staze a da ne prodaju nikoga od ključnih igrača? U Madridu se zacijelo nadaju da ne mogu. Čini se da je u ovom trenutku jedini način kako Real može zaustaviti Barcu taj da Katalonci pokleknu pod financijskim teretom i neutaživom gladi svojih zvijezda za „zelembaćima“.  
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider