Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Još bogatiji, ali...

Bayern otvorio vrata Arapima: Novi njemački div ruši dominaciju Bavaraca

Bayern će imati novog moćnog izazivača u Bundesligi koji bi mogao prekinuti njegovu dominaciju njemačkim nogometom.

Usprkos nedavnim kritikama zbog održavanja zimskih priprema u Kataru, njemački prvak Bayern potpisao je lukrativni sponzorski ugovor sa zračnom lukom u Dohi. Vrijeme će pokazati je li to ulazak Arapa na mala vrata u najelitniji njemački klub, ali sigurno je da je Bayern ovim ugovorom dodatno učvrstio status najbogatijeg i najjačeg kluba Njemačke.

„Zadovoljstvo mi je objaviti da ćemo imati sponzora koji dolazi iz turističke industrije“, izjavio je čelni čovjek Bayerna Karl-Heinz Rummenigge.

„Ovo partnerstvo je novi iskorak u našoj internacionalnoj strategiji“, dodao je „King Kalle“.

Zimske pripreme Bavaraca u Kataru

Zračna luka Doha Hamad otvorena je 2014. i deseta je tvrtka na Bayernovu popisu dijamantnih sponzora te će donijet ionako prebogatom bavarskom klubu nove milijune eura, što će mu naposljetku pomoći da nastavi s apsolutnom dominacijom njemačkim nogometom. Bayern odrađuje zimske pripreme posljednjih šest godina u katarskoj metropoli Dohi. Zbog toga je redovito kritiziran u domovini od strane udruga za zaštitu ljudskih prava koje upozoravaju na kršenje istih u toj bogatoj arapskoj državi.

U Bayernu se pravdaju kako su promoviranje ljudskih prava i socijalnih projekata ugrađeni u sponzorski ugovor s Kataranima. Bavarski klub posljednjih godina intenzivno radi na globalnom proširenju utjecaja svojeg „branda“. Pretprošle godine je odradio ljetnu turneju u Sjedinjenim Američkim Državama, a prošle u Kini. Bayern ima punu podrške njemačke politike.

„Činjenica je da je Katar značajan investitor u Njemačkoj“, kaže njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i daje svojevrsni blagoslov za suradnju s Kataranima.

„S točke gledišta vanjske politike, nema ništa pogrešno u ekskluzivnim ekonomskim vezama između Bayerna i katarskih tvrtki.“

Strancima ulaz otežan

Kako god, Bayern se kao i cijeli njemački nogomet još uvijek u glavnini oslanja na domaći kapital pa su mu glavni sponzori najveće njemačke tvrtke. Raznim propisima i regulama Nijemci još uvijek ograničavaju ulazak stranog kapitala u njemački nogomet. Sponzorstvo može, ali ne i potpuni ulazak u vlasničku strukturu klubova, odnosno nitko ne može imati većinski paket dionica, što, jasno, ne odgovara privatnim ulagačima, pa zbog toga inozemni ulagači zaobilaze njemačke klubove.

Osim toga, odvojeni su sportski i poslovni sektor kluba, što također otežava situaciju privatnim ulagačima, jer mogu uložiti u kluba, ali im je ograničen utjecaj u odlučivanju. Kako malo tko želi ulagati kapital a da o najvažnijim stvarima, sportskoj politici, odlučuje netko drugi, Njemačka po privatnim investicijama u nogomet nije ni blizu Engleskoj, Francuskoj ili Italiji.

Izuzetak je tek RasenBallsport Leipzig, u kojem je jedno vrijeme igrao povremeni hrvatski reprezentativac Ante Rebić, što je tek prikriveni naziv za Red Bull. Kako njemački propisi ne dopuštaju stavljanje korporacijskog naziva u ime nogometnog kluba, austrijski milijarder Dietrich Mateschitz, vlasnik multinacionalne kompanije Red Bull koja financira i nogometne klubove RB Salzburg i New York Red Bulls, problem je riješio na način da je u ime kluba stavio akronimom (RB) koji nominalno ima drugačije značenje, a zapravo je jasno o kome se radi. Spretni i okretni Austrijanac zapetljanim poslovnim kombinacijama doskočio je njemačkim propisima te je uspio ishoditi sve potrebne licence u skladu sa zakonom.

RB Leipzig napada Bayern

Vjerojatno mu to ne bi uspjelo u zapadnom dijelu Njemačke, no na istoku je našao potrebne partnere, ruku mu je prije svih pružio Michael Kölmel, poduzetnik u čijem je djelomičnom vlasništvu Zentralstadion (44.345 mjesta), na kojem su igrane utakmice Svjetskog prvenstva 2006., a u međuvremenu je preimenovan u Red Bull Arenu. Klubovi koji dolaze s područja nekadašnjeg DDR-a uglavnom su u rasulu već godinama.

Ekonomski gledano istok Njemačke još uvijek značajno zaostaje za zapadnim dijelom države pa nema ni sponzora koji bi značajnije uložili u njihove nogometne klubove. Stoga je Mateschitz u Leipzigu 2009. dočekan raširenih ruku, kao svojevrsni spasitelj nekoć jakog nogometnog kraja Njemačke. Ne treba zaboraviti da je Leipzig dao prvog prvaka Njemačke (VfB Leipzig).

Mateschitz je od 2009. do sada uložio desetke milijuna eura kako bi RB Leipzig doveo do elitnog ranga njemačkog nogometa. I na dobrom je putu da ove sezone uđe u najviši rang natjecanja, trenutačno je vodeći u 2. Bundesligi. I ne samo to, Austrijanac je najavio i napad na titulu prvaka Njemačke. Navodno će uložiti koliko bude potrebno da bi ostvario taj cilj. Lako je moguće da u narednim godinama RB Leipzig bude najveći suparnik Bayernu i da konačno ugrozi njegovu neprikosnovenu dominaciju Bundesligom.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider