Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ruši rekorde

Barca tjera strah u kosti najvećim rivalima: Evo zašto bi mogla dominirati još godinama!

Barcelona potpisala nove sponzorske ugovore i najavila nastavak dominacije španjolskim i europskim nogometom.

Nakon višemjesečnih teških pregovora i medijskih spekulacija, Barcelona i Qatar Airways konačno su dogovorili produženje suradnje za još jednu sezonu, javljaju katalonski mediji.

Neymar 'zapalio' Madrid i šokirao Barcelonu: Ovo će izazvati veliku buru!

Iako su s Camp Noua odašiljali signale kako će dobiti 65 milijuna eura, cifra je ipak dosta manja, oko 40 milijuna eura. Doduše, Barceloni ostaje pravo da nađe dodatnog sponzora na dresovima za trening, što je u dosadašnjem ugovoru bilo uključeno u kompletnu ponudu.

Glavni konkurent Kataranima bila je američka tvrtka Amazon, čiji bi logo mogao osvanuti na dresovima Barcelone od sezone 2017/2018.
Službena obavijest o produženju ugovora trebala bi ugledati svijetlo dana uoči prijateljske utakmice sa Celticom, koja je na rasporedu 30. srpnja.
Usprkos neslaganjima s čelnicima Barcelone i odbijanju da produže ugovor po cijeni koju su Katalonci zamislili, Katarani se ipak ne misle potpuno povući iz posla s Barcelonom.

Prodaja prava na ime stadiona

Navodno su izrazili želju da „kumuju“ novom Camp Nou, odnosno da budući obnovljeni stadion Barcelone nosi ime njihove kompanije. Nije još jasno hoće li se Barcelona u potpunosti odreći imena stadiona ili će Camp Nou samo dobiti sponzorski prefiks, što će u konačnici ovisiti o visini ponude, no Katarani su se preporučili kao najozbiljniji kandidati.

Prema predstavljenom planu katalonskog kluba, obnova stadiona započet će u ljeto 2018., a trebala bi trajati nešto manje od četiri godine. Dakle, radovi bi trebali biti završeni negdje oko početka Svjetskog prvenstva 2022. koje će se održati upravo u Kataru. Novi Camp Nou imat će 105.000 sjedećih mjesta, a cijena obnove iznosit će 600 milijuna eura. Prema objavljenim maketama i 3D animacijama, može se zaključiti da će izgledati spektakularno.

Katarani su već krenuli u sveobuhvatnu promidžbu Mundijala, a ime njihove države na novom stadionu Barcelone bila bi savršena reklama. Prvi put u povijesti Barcelonin stadion nosit će sponzorsko ime. Kompletno ili dodano, kako god okrenuli, to zadovoljstvo Katarane će stajati papreno. Koliko točno, to još nitko ne zna, ali sigurno je da će pasti novi rekord i u toj domeni. A do prije samo nekoliko godina Barcelona je bila jedan od rijetkih klubova koji nije imao sponzora ni na dresovima, to je bila višedesetljetna tradicija, ali došlo je novo doba i nova pravila igre pa se i Barcelona morala prilagoditi...  

Rekordni ugovor s Nikeom

Kako god, Barcelona je već produžila ugovor s Nikeom do 2028., prema kojem bi američka tvrtka mogla isplaćivati Kataloncima na godišnjoj razini čak 155 milijuna eura, od čega 105 milijuna fiksno, a ostatak varijabilnog prihoda dolazio bi od postotka prodaje dresova i ostalih rekvizita. Ako su podaci katalonskih medija točni, to je rekordni ugovor u svijetu nogometa, veći i od nedavno sklopljenog dogovora Real Madrida i Adidasa, prema kojem će njemačka tvrtka u sličnom aranžmanu isplaćivati madridskom velikanu u sljedećih deset godina oko 140 milijuna eura na godišnjoj razini. Svi ostali ugovori najvećih europskih ugovora s dobavljačima sportske opreme daleko su iza Barcelona i Reala.

Upravo su novi ugovori s Nikeom i Qatar Airwaysom omogućili Barceloni značajno povećanje plaće i produženje ugovora sa svojim najvećim zvijezdama, prije svih Neymarom, koji je već stavio potpis na novi ugovor, te Lionelom Messijom, koji bi to trebao učiti nakon povratka s godišnjeg odmora.

Ako tome dodamo prihode koje će Katalonci ubirati od prodaje prava na ime obnovljenog stadiona te povećanje ukupnih prihoda koje će zacijelo donijeti prošireni i novom ponudom obogaćeni Camp Nou, Barcelonin stroj za pravljenje novca nastavit će raditi punom parom. U Barceloni se nadaju da je to sve skupa jamac nastavka njezine dominacije španjolskim i europskim nogometom u sljedećih desetak pa i više godina. Nije da Katalonci nemaju argumente, ali u nogometu 2+2 ponekad nisu 4. Novac jest najvažniji, ali ne mora uvijek biti presudan.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider