Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pozadinski udar

Španjolska bruji: Gnjevni Messi napušta Barcu!? Stoje li iza svega Madriđani?

Uvjeren da nije kriv, Messi se osjeća obespravljenim, zapravo žrtvom španjolskog pravosudnog sustava.

Španjolski mediji raspisali su se o mogućnosti da Lionel Messi napusti Barcelonu. Razočaran presudom španjolskog suda, koji je njemu i ocu odrezao uvjetne kazne od 21 mjeseca zatvora te tri i pol milijuna eura globe zbog porezne utaje, Messi navodno ozbiljno razmišlja o napuštanju Španjolske.

Uvjeren da nije kriv, Argentinac se osjeća obespravljenim, zapravo žrtvom španjolskog pravosudnog sustava. Gnjevan je i ljutit, jer je uvjeren je da mu se sudilo po različitim kriterijima nego ostalim građanima Španjolske i zbog toga razmišlja o napuštanju iste zemlje, odnosno Barcelone.

Pregovori oko produženja ugovora s katalonskim divom sada su zaustavljeni. Messiju su ostale još dvije godine ugovora, dakle ima još dovoljno vremena da o svemu dobro razmisli i povuče potez za koji smatra da je najbolji za njega i njegovu obitelj.

Stoji li iza svega "madridska centrala" i Real?

Najbolji nogometaš današnjice nalazi se u teškoj psihološkoj situaciji. Prvostupanjska presuda lokalnog suda u Barceloni došla je u trenutku kada se nakon još jednog razočaravajućeg poraza u finalu Copa Americe oprostio od argentinskog dresa.

Na tu iznimno emotivnu odluku nadovezala se šokantna sudska presuda. Messi je ogorčen na španjolsko pravosuđe jer je navodno uvjeren da su pod progonom isključivo nogometaši Barcelone. Probleme s poreznim vlastima, primjerice, imaju i njegova dva ponajbolja prijatelja iz Barcelone, Brazilac Neymar i sunarodnjak Javier Mascherano.

Mnogi su u Kataloniji uvjereni da ne bi imali nikakvih problema da kojim slučajem nastupaju za Real Madrid. Na tom primjeru očituju se političke trzavice i netrpeljivosti između Katalonije i središnje vlasti u Madridu. Drugim riječima rečeno Katalonci su uvjereni da madridska centrala „smješta“ Messiju, a sve kako bi se uzdrmala Barcelona i pomoglo Real Madridu da vrati dominaciju u španjolskom nogometu. Sa Santiago Bernabeua već su nekoliko puta poručili da oni s time nemaju nikakve veze i da ih se ne petlja u cijeli slučaj. Slično tvrde i madridske političke strukture te dodaju da svi građani moraju biti jednaki pred zakonom, te da se, osim toga, sudski postupak vodi u Barceloni.

Ugovor od 80 milijuna eura godišnje

Kako god, Messi se trenutačno nalazi na odmoru na Bahamima. U Barceloni ga ne očekuju do kraja srpnja. Nakon što se vrati u Barcelonu, čelnici kluba nadaju se da će se nastaviti pregovori oko produženja ugovora do 2022. To je scenarij koji je navodno dogovoren s Messijevim ocem Jorgeom. Nakon što je Neymar produžio vjernost uz znatno povećanje plaće, Messija također očekuje povećanje ugovora. Navodno će mu Barcelona ponuditi 80 milijuna eura godišnje bruto, što je gotovo dvostruko više nego što ima sada.

Odmah nakon izricanja presude predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu požurio je putem društvenim mreža izraziti punu podršku Messiju.
„Leo, tko napadne tebe, napao je klub i našu povijest. Branit ćemo te do kraja. Uvijek zajedno“, napisao je Bartomeu.

Ovo je tek prvostupanjska presuda i Messijevi imaju pravo na žalbu sve do Vrhovnog suda. Nije još sasvim sigurno na koji potez će se odučiti zajedno s odvjetnicima, no ako se odluče za žalbu, spekulira se da će presuda biti donesena tek početkom idućeg ljeta. Jasno je da će o ishodu iste u mnogome ovisiti Messijeva konačna odluka o mogućem napuštanju Barcelone i Španjolske.

Englezi i Parižani kao zapete puške

Ne treba ni govoriti da PSG, Chelsea i oba manchesterska kluba, United i City, budnim očima prate razvoj situacije. Sva četiri kluba spremna su ponuditi Messiju koliko mu nudi i Barcelona pa i značajno više. Engleski mediji su pisali kako se Messijev otac čak sastao s gazdom Chelseaja Romanom Abramovičem. No, čini se da pet ili deset milijuna eura više ili manje neće igrati značajniju ulogu. Messiju je u ovom trenutku važnije da se iz španjolske sudnice izvuče neokaljana imena. Ako viši sud potvrdi prvostupanjsku presudu, Messi će ostati označen kao porezna varalica, što nikako ne može biti dobro za njegov imidž.

Osim toga, tko kaže da neće imati novih problema u budućnosti? Španjolski poreznici zacijelo će mu nastaviti disati za vratom i budno pratiti svaki njegov poslovni potez. Još jedna pogreška, slučajna ili namjerna, kako god, mogla biti kobna za Argentinca. U tom slučaju teško bi izbjegao zatvorsku kaznu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider