Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Barca prva, Real treći

Kako baciti milijune eura u vjetar? Pitajte dva engleska kluba

Da se u sportu, a posebno u nogometu, vrte enormni iznosi, to i nije neka specijalna novost.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dok katalonski, španjolski i brojni drugi mediji špekuliraju oko godišnje plaće Lionela Messija u novopotpisanom ugovoru, jedno je sigurno - povišica Messiju Barcelonu je lansirala na prvo mjesto po pitanju izdvajanja za plaće svojih nogometaša (PSG je to bio prije negoli je Messi potpisao novi ugovor).

Prosječna godišnja plaća prvotimca Barcelone iznosi 6,6 milijuna funti (7,39 milijuna eura), a tjedna 127 tisuća funti (142 tisuće eura).

Na drugom mjestu su igrači PSG-a s godišnjom plaćom od 6,5 milijuna funti (7,27 milijuna eura) odnosno tjednom od 124 tisuće funti (139 tisuća eura).

Tek je treći Real Madrid, s osjetnim zaostatkom: igrače plaćaju 6,2 milijuna funti po sezoni (6,93 milijuna eura), a tjedno 120 tisuća funti (134 tisuće eura).

Realovi igrači zarađuju manje nego Barcini, ali...

Tako ispada da Realovi igrači u prosjeku zarađuju 460 tisuća eura godišnje manje nego Barcelonini, ali teško da je to doslovno tako jer ovaj prosjek na Camp Nouu dobrim dijelom nabija Lionel Messi sa svojom astronomskom gažom.

U TOP 10 još su i Manchester United, Manchester City, Bayern, Juventus, Chelsea, Arsenal i Atletico Madrid. I to i nije toliko iznenađenje, ali jest ono iza njihovih leđa na ovoj ljestvici.

Nevjerojatan je podatak da su na 14. i 15. mjestu West Ham i Everton, dva kluba koji će se, ako je suditi po formi u posljednjih nekoliko mjeseci, grčevito boriti za ostanak u Premierligi.

Igrači plaćeniji od Interovih i Borussijinih bore se za ostanak

U West Hamu, koji je trenutno tek 18. u engleskom prvenstvu, prosječna tjedna plaća ioznosi 56,5 tisuća funti što je preko 63 tisuće eura. Tek neznatno manje zarađuju u Evertonu (60 tisuća eura) koji je također rezultatski katastrofalan, naročito ako se uzme u obzir činjenica da je u ljetnom prijelaznom roku samo na odštete za igrače spiskao 150 milijuna eura.

West Hama u Europi nema, a Everton se, nakon što je uz dosta sreće eliminirao Hajduk, u skupini Europske lige propisno osramotio. U ta dva kluba igrači su plaćeniji nego u Interu, Borussiji Dortmund, Romi i Valenciji koja se ove sezone hrva s Barcelonom za naslov prvaka.

Premierliga je pravi raj za nogometaše, a potvrđuje to i poredak najplaćenijih liga svijeta, i to ne samo za nogomet nego kad su u pitanju svi sportovi.

Budući da nemaju svi jednak broj utakmica u sezoni, kao kriterij prilikom formiranja poretka uzet je prosječan iznos koji klub izdvaja za igrača po utakmici.

Najmanje utakmica i najveća zarada u NFL-u

Na prvom je mjestu, daleko ispred svih, liga američkog nogometa (NFL) gdje igrači u osnovnom dijelu sezone odigraju 16 utakmica i u prosjeku su za svaku od njih plaćeni 130 tisuća funti.

Drugoplasirana je Premierliga (38 utakmica) sa 70 tisuća funti plaće na igrača po utakmici, a to drugo mjesto frapantno je zbog toga što se iza Premierlige smjestio zvjezdani NBA (82 utakmice, 67 tisuća funti po utakmici).

Slijede Primera, Bundesliga, Serie A, potom i američko-kanadska profesionalna liga u hokeju (NHL), a onda opet nogomet: IPL (Indija), CSL (Kina), Ligue 1 (Francuska). Prva je izvan TOP 10 američka bejzbolaška liga (MLB)...

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider