Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Smije im se cijeli svijet

Nogometna Europa bruji o skandalu u Valenciji: Krađa i sramota, a ovo nije prvi put!

Skandalozno suđenje bacilo je mrlju na dugoočekivani derbi španjolske Primere.

Nepriznati gol Messija protiv Valencije (Screenshot)

Trebao je to biti praznik nogometa, susret neporaženih momčadi koje se bore za vrh španjolske Primere. No, dan nakon utakmice Valencije i Barcelone svi pričaju samo o spornoj sudačkoj odluci iz 30. minute utakmice koja je u potpunosti bacila sjenu na uzbudljiv susret koji je završio remijem 1:1.

Krivac je glavni sudac Iglesias Villanueva i njegov pomoćnik koji nisu vidjeli da je lopta koju je uputio Lionel Messi, a koja je prošla kroz ruke i noge vratara Neta, bila debelo iza linije. Igrači Barcelone već su počeli slaviti gol, a kada su primijetili da je sudac pokazao da se igra dalje, uslijedili su žestoki prosvjedi. Situaciju je iskoristila Valencia koja je u kontri skoro zabila za vodstvo.

''Vidio sam s pola terena da je lopta u golu'', rekao je nakon utakmice Jordi Alba. Dan nakon utakmice katalonski mediji puni su napisa o skandaloznoj odluci suca koja je mogla usmjeriti utakmicu u potpuno drugom smjeru, a čak ni Realu bliski mediji nisu mogli ignorirati činjenicu da je španjolska liga potpuni kaos.

Zadnja velika liga koja ne koristi nikakvu tehnologiju

''Postoji kaos, a onda postoji La Liga'', stoji na naslovnici madridske Marce. ''Skandal'', vrišti s naslovnice katalonskog Munda Deportiva. Isti list donosi komentar utakmice pod naslovom ''Video-tehnologija, sramota, suđenje i krađa''. Španjolska je, naime, zadnja liga ''Petice'' koja ne koristi nikakvu tehnologiju u suđenju – ne koristi se čak ni ona već rudimentarna na gol-liniji, koja je mogla spriječiti još jedan veliki previd na štetu Barcelone ranije ove godine.

U siječnju je Barceloni na gotovo identičan način poništen gol protiv Betisa pri vodstvu Betisa 1:0 u 79. minuti. Barcelona je na kraju izvukla bod, ali ova ih je odluka mogla skupo koštati u prošlosezonskoj napetoj borbi za naslov.

Poništen gol Barceloni kod Betisa (Screenshot) Poništen gol Barceloni kod Betisa (Screenshot)

Odavno je jasno da su promjene u španjolskom nogometu nužne, ali one po mnogima dolaze prekasno. Španjolski suci potvrdili su prije dva tjedna da će od sljedeće sezone koristiti pomoć video-tehnologije – prekasno ako pitate Barcelonu, ali i mnoge druge klubove koji su bili oštećeni na sličan način.

Skandali koji su se mogli izbjeći

Među njima je i Malaga koja je bila teško oštećena upravo protiv Barcelone kada je igrač Blaugrane centrirao za gol debelo iz gol-auta. Veliki pozitivac u cijeloj priči ispao je trener Barcelone Ernesto Valverde koji se nakon utakmice sjetio i ovog skandala.

''Svi se slažemo da bi u ovoj situaciji sve bilo jasno da se koristi video-tehnologija. Protiv Malage smo i mi zabili nakon što nam je lopta prešla gol-liniju, tada smo profitirali, ovaj put smo oštećeni'', komentirao je Valverde.

Srećom po mnoge, ovo bi trebala biti zadnja sezona ovakvih skandala u Primeri. Liga koja pretendira na status Premierlige kao najvećeg i najprofitabilnijeg spektakla u svijetu nogometa ne može si dozvoliti ovakve skandalozne situacije i netransparentnost, a pogotovo ako znamo da je u mnogim ligama video-tehnologija već u potpunosti implementirana. Kao najbolji primjer ističe se talijanska Serie A, liga stereotipno poznata po sumnjivim radnjama izvan terena, u kojoj suci zaustavljaju utakmicu i pregledavaju snimku kada nisu sigurni u bitne odluke.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider