Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Utrka za prvaka

Analiza završnice sezone: Tri razloga za brigu Rijeke i Dinamov optimizam

Taman kad se činilo da Rijeka sigurno korača prema prvom naslovu prvaka u povijesti, dogodio se poraz koji nam donosi novi zaplet u ionako super uzbudljivoj HNL sezoni.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Poraz kod Lokomotive Rijeci nije donio samo prekid velikog niza od 440 dana bez poraza u HNL-u, već je vratio uzbudljivost cijelom prvenstvu. Jer Rijeka sada ima 5 bodova prednosti, to ju i dalje čini najvećim favoritom za naslov prvaka, no pred njima nisu laki zadaci.

KOMENTAR IVICE MEDE Rijeku "pere“ sindrom malog kluba, a Keka status luzera: Hajduk drži ključeve!

Taman kad se činilo da Rijeka sigurno korača prema prvom naslovu prvaka u povijesti, dogodio se poraz koji nam donosi novi zaplet u ionako super uzbudljivoj HNL sezoni.

Raspored i slaba golgeterska forma

No, da ne bude zabune, i unatoč tome Rijeka je uspješnija od Dinama u posljednjih mjesec dana. Osvojila je 10, a Dinamo 9 bodova. No ono što sigurno brine Matjaža Keka je slab napadački učinak. U posljednjih 5 kola Rijeka je zabila 7 golova, i to, pazite, tek 4 iz igre jer su 3 zabijena s bijele točke. Matematika kaže: to je jedno cijelo 4 pogotka po utakmici.

A u 27 kola prije toga, Rijeka je zabijala točno 2 pogotka po susretu i to je, jasno, baš velika, velika razlika. U cijeloj toj priči, valja naglasiti da je Franko Andrijašević samo jednom pogodio suparničku mrežu. I to iz 11-erca protiv Osijeka.

Drugi razlog za brigu slovenskog stručnjaka na riječkoj klupi sigurno je i raspored. U posljednja 4 kola, Rijeka će prvo ugostiti Hajduk, a zatim otići na gostovanje kod Slaven Belupa, a prije završnog okršaja s Dinamom igrat će i s Cibalijom.

Fantastična forma Hajduka

A pitanje novog prvaka moglo bi se riješiti već u ove dvije utakmice. Prvi je, dakle, na redu derbi s Hajdukom, a protiv njega kao domaćin Rijeka igra prilično dobro. Splićani već pet godina nisu slavili na Kvarneru, a u 8 utakmica nakon toga, Riječani su ih dobili 6, dok su dvije završile neriješenim rezultatom.

No, i tu postoji jedan veliki problem za riječke šampionske ambicije. A to je fantastična forma Hajduka. U posljednjih mjesec dana, Bijeli imaju svih 5 pobjeda uz sjajnu gol razliku 17:3.

A evo zašto bi još veći problem moglo biti gostovanje u Koprivnici. Naime, tamo se Rijeka u posljednje vrijeme baš i nije naosvajala puno bodova. Posljednji put pobijedili su prije tri godine, a nakon toga odigrali čak 5 remija.

Uzbudljiva završnica sezone

Za to vrijeme, Dinamo će imati puno lakše susrete: prvo u gostima kod pretposljednjeg Splita, a zatim doma protiv Istre. I ovdje je doista najrealnije očekivati da će Dinamo osvojiti svih 6 bodova, pa će dva kola prije kraja imati 80 bodova.

A koliko će imati Rijeka, ovisit će o ishodima ova dva sada spomenuta susreta. Osvoji li svih 6 bodova, praktički će biti novi prvak. Sve ostale opcije, bilo da Rijeka uzme ukupno 4 boda, ili jasno još manje 3,2 ili 1, ostavljaju nadu Dinamu da u posljednjoj utakmici sezone može pobijediti Rijeku s 3 gola razlike i na kraju ipak doći do 12. uzastopne titule prvaka Hrvatske.

U svakom slučaju, iako nije tako izgledalo, očekuje nas superuzbudljiv kraj HNL sezone.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider