Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
trenerski obračuni

TAKTIČKA ANALIZA Bilić 'ni kriv ni dužan' skoro uzeo bod Conteovom Chelseaju

Krenula je nova sezona Premierlige, a s njom i zanimljivi okršaji trenera. Donosimo analizu utakmice Chelsea - West Ham United.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Duge sate na ljetnoj vrućini uložio je Antonio Conte da uigra Chelsea, da se kreću, postavljaju i utrčavaju baš tamo gdje bi on htio. No, pobjedu na otvaranju sezone s Bilićevim West Hamom donijela mu je glupost protivnika i individualna kvaliteta Diega Coste.

Nezahvalan je posao trenera, a koliko je nezahvalan nogomet umalo se podsjetio i sam Conte kojemu je Bilić, ni kriv ni dužan, skoro odnio bod na Stamford Bridgeu. Dok se u nedostatku kvalitete, odnosno Payeta koji još uvijek nije spreman za više od pola sata nogometa, Slaven Bilić odlučio na stari engleski trik "nabij loptu najvišem igraču u napadu", Conte do gola je naumio nešto rafiniranijim pristupom.

Polazišna točka talijanskog trenera je Eden Hazard. Belgijanac je sposoban obračunati se s bilo kojim braničem jedan na jedan, ima brzinu na otvorenom prostoru i odličan pregled igre te tehničke kvalitete da dodavanje koje vidi i izvede. Conte je oko Hazarda pripremio utakmicu protiv West Hama, a valja očekivati da će tako igrati i dalje. Tri su ključna detalja u Chelseavoj igri oko Hazarda.

Većina Chelseaovih napada ide preko lijeve, Hazardove strane, međutim, dobar dio njih počinje s desne. Faza tranzicije iz defenzivne zone u sredinu terena počinje Ivanovićevim odlaskom visoko na poziciju desnog krila. Willian napušta mjesto koje je preuzeo ivanović i ulazi u sredinu dok se Oscar povlači u prostor koji je napustio desni bek Ivanović gdje prima loptu.

Uz Hazarda upravo Oscar ima ključnu ulogu u momčadi Chelsea. U ulozi playmakera iznosi loptu u drugu trećinu terena odakle Conte gradi napad.

Na gornjoj slici vidimo Oscara u odlučujućem trenutku za način igre na koji je Conte pripremio Chelsea. Centralni dio terena u potpunosti je prepustio protivniku dok na desnoj strani Willian i Ivanović služe samo za rastezanje West Hamove obrane. Ključ je na lijevoj, Hazardovoj, strani. Prepustivši centralni dio West Hamovom dvostrukom bloku Conte je na lijevu stranu prebacio četiri igrača koji imaju brojčanu prednost nad Antoniom i Ayewom.

Računajući na odličan pregled igre i sposobnost Oscara da prebaci igru na drugu stranu Conte vjeruje kako će Hazard, Matić, Azpilicueta i Diego Costa naći put oko dvojice desnih braniča West Hama. Ukoliko Oscar ne može prebaciti loptu, varijanta B je povratak u defenzivnu zonu i okretanje strane.

Ono što se dešava kada lopta završi na lijevoj strani dobro ilustrira gornja slika. Četiri igrača West Hama navučena su na Hazarda dok još dvojica paze lijevu stranu Chelseavog napada. Ukupno šest igrača Vezali su Hazard i Diego Costa dok desnu stranu brane tek Masuaku i Noble, a Oscar je bez čuvara.

Osim što se Oscar ponovo vratio na prirodnu poziciju vidimo i Ivanovića koji je relativno blizu spreman na povratnu loptu i eventualno okretanje strane dok se Willian vraća na svoje prirodno mjesto. Conte nije Guardiola niti mu je pretjerano stalo do posjeda lopte, no jest Talijan i stalo mu je do toga da ne primi gol. Iz tog je razloga uloga Ivanovića iznimno važna u igri Chelsea.

Naime, kada je lopta na lijevoj strani u fazi tranzicije, Ivanović igra povučeno i, netipično za bekove, ulazi u sredinu terena kako bi Chelsea zadržao posjed lopte i ponovo krenuo u, kako Kruno Jurčić voli reći, kontrolirani napad. No, kako rekosmo na početku, trenerski posao nezahvalna je rabota i sav trud uložen u pomno pripremljene akcije, križanja, lažna utrčavanja u prostor i sva sila trenerskih trikova često je nemoćna pred ljudskom nepažnjom, srećom i spretnosti samih igrača.

Iako je Chelsea tražio i imao posjed, i već na početku prvenstva gradio napade baš onako kako je to Antonio Conte zamislio, pobijedili su nakon glupog driblinga Antonija u vlastitom petercu poslije čega je skrivio penal te dalekometnom udarcu Diega Coste kada je Conte u očaju već prešao na formaciju 4-2-4. Bilić je pak, unatoč tome što mu je ekipa više od sat vremena izgledala posve izgubljeno, umalo 'okrao' talijanskog stratega za dva boda.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider