Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sve ovisi o Realu

Čačić u problemu: Modrić i Kovačić ne idu na pripreme za Euro!?

S mislima na polufinale Lige prvaka, na istoku Europe završavaju izbornikove radne putešestvije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U subotu je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Ante Čačić, sa svojim pomoćnikom Antom Mišom, bio u Gelsenkirchenu i gledao utakmicu Schalke – Bayer Leverkusen.

Nažalost, izbornik nije dugo gledao Tina Jedvaja jer zbog ozljede (kontuzija metatarzalne kosti) morao je izaći već u 32. minuti. Ali, Jedvaj nije sporan, bit će putnik za Euro.

Turneja po Europi

Dan poslije, Čačić i Miše produžili su do Mönchengladbacha, gdje su bili nazočni okršaju Borussije i Hoffenheima, čiji je napadač Andrej Kramarić također uskočio u 'francuski vlak'.

Njemačka je turneja, inače, bila predzadnja u Čačićevim planovima uoči Eura, sljedećeg bi tjedna trebao posjetiti europski istok. Posjetit će Vedrana Ćorluku u Moskvi, a svoje će radne putešestvije i druženja s reprezentativcima okončati u Kijevu, gdje će razgovarati s Domagojem Vidom i kapetanom naše nacionalne vrste, Darijom Srnom.

Naputovao se Čačić ovoga proljeća, posjetio je svakog našeg reprezentativca, želio je u pojedinačnim razgovorima upoznati karakter i osobnost igrača koje ima u svlačionici. U Engleskoj je, pak, posjetio i bivšeg izbornika Slavena Bilića, koji mu je prenio svoja iskustva vođenja momčadi s dva Eura (2008. i 2012. godine).

K tome, Čačić je taj posjet iskoristio i za definitivni dogovor s kondicijskim trenerom Miljenkom Rakom, s kojim je surađivao u Dinamu, a Rak je, podsjetimo, bio i član Bilićeva stručnog stožera na dva spomenuta Eura.

Fizička priprema - jedan od ključnih faktora dobrog rezultata

Hrvatska je na tim natjecanjima, posebno 2012. u Poljskoj i Ukrajini, bila fantastično tjelesno pripremljena, možda najbolje otkad naša momčad igra na velikim natjecanjima. Za to su velike bile Rakove zasluge, a to nije bilo lako učiniti, budući da su na pripreme za EP došli igrači u različitom tjelesnom stanju. Neki su bili 'izraubani' nakon naporne sezone, drugi su, pak, bili u optimalnom stanju, a trećima je nedostajala minutaža u klubovima. I sve je to Rak uspio nivelirati.

Slična će situacija biti i krajem svibnja ove godine (okupljanje reprezentativaca je 20. svibnja u Zagrebu), Rak će opet morati podijeliti igrače u skupine i dozirati im rad, kako bi nakon dva i pol tjedna priprema svi bili podjednako svježi, odmorni, ali i tjelesno spremni za veliki izazov.

Izbornik navija za Manchester City protiv Reala

A uđe li madridski Real u finale Lige prvaka (28. svibnja u Milanu), Luka Modrić i Mateo Kovačić preskočit će kompletne pripreme za Francusku! Veći je problem, naravno, s Modrićem, koji igra cijelu sezonu.

"Naravno da je to s jedne strane problem, međutim oni će biti u natjecateljskom ritmu gotovo bez prekida, a Real će ih neprijeporno osvježiti uoči tog finala. Naravno, morat će imati tri-četiri slobodna dana i priključit će nam se krajem rovinjskih priprema. Bude li tako, samo bih želio da osvoje naslov europskog prvaka jer bi onda u sjajnom raspoloženju došli u Rovinj! U suprotnom, morat ćemo ih psihološki dizati", kaže izbornik.

Pripreme u dva termina

Pripreme će Hrvatska odraditi u dva termina – 23. svibnja momčad odlazi u Sveti Martin na Muri, gdje će ostati do 27. svibnja. Tog će dana odigrati prvu pripremnu utakmicu, s Moldavijom u Koprivnici, koja je uskočila umjesto Irana.

Nakon utakmice u Koprivnici, Čačić će igračima dati slobodan dan, a potom će, 29. svibnja, krenuti na završni dio priprema u Rovinj. Nakon utakmice protiv San Marina, 4. lipnja na Rujevici, hrvatska nogometna reprezentacija oprostit će se od domaćih navijača i 7. lipnja poletjeti za Francusku. Prva utakmica na rasporedu je 12. lipnja protiv Turske u Parizu.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider