Najbolja hrvatska boksačica i bivša svjetska prvakinja Ivana Habazin po crnom će zapamtiti uvertiru uoči njezine borbe života. Njezin trener, James Ali Bashir koji je radio s mnogim velikim imenima poput Vladimira Klička ili Aleksandra Usika, nokautiran je s leđa prije službenog vaganja od, navodno, člana stručnog stožera Ivanine protivnice Claresse Shields.

"Bashir je operiran upravo. Ovdje je pored mene. Bit će OK. Bit ću i ja. Samo vam želim zahvaliti na svim porukama i potpori", poručila je Ivana.

Pronašla ga je u nesvijesti u krvi, a te slike su obišle svijetsku javnost koja se raspisala o nemilom događaju.

"Radi svega što se dogodilo tijekom ceremonije vaganja prije samog meča, borba između Claresse Shields i Ivane Habazin za WBC titulu u super velter kategoriji je otkazana. WBC vrlo oštro osuđuje bilo kakvo nasilje u našem sportu, a posebno strašan napad koji se dogodio tijekom službenog događanja na ovom meču", poručili su iz WBC-a.

Ivana je svoje boksačko ime osam godina gradila sa Vladom Božićem koji je i danas gotovo svakodnevno s njom u kontaktu.

"Ne sjećam se da se dogodilo nešto ovakvo"

"Teško je bilo šta pametno reći na to ali presedan je to. Ja se ne sjećam da se dogodilo nešto ovakvog tipa i na ovakav način", kazao je Božić.

Habazin je i prije samog vaganja doživljavala provokacije i podcjenjivanja u statusu od promotora i stručnog stožera protivnice. Božić navodi samo neke primjere.

"Stave vam hotel sat vremena vožnje, u loš hotel gdje se nabija i radi. Putujete dugo. Od putovanja trajanja jedan sat naprave vam presjedanje i putujete pet sati."

Shields, dvostruka olimpijska pobjednica i bez sumnje sjajna boksačica, ovako je prokomentirala incident.

"Zovu je 'Ivana bez isprika', pa očekujem da ih i ne bude. Sigurna sam da ima drugog trenera kojeg može dovesti na borbu."

Misao koja nadilazi borilački sport

Za Habazin nije bilo sporta - zdravlje trenera je na prvom mjestu.

"Najvažnije je da je moj trener OK. Ne znam tko uopće može pomisliti da ću ići u borbu za dvostruku titulu prvakinje svijeta nakon svega što se dogodilo mom treneru, meni i mom stručnom stožeru", jasna je Ivana.

Za kraj, ostavljamo misao gospodina Božića, koja nadilazi borilački sport.

"To je žalosno da se mora dogoditi ovako nešto negativno da svjetska javnost poprati na taj način i tim intenzitetom taj meč. To samo dokazuje koliko je ova planeta i društvo devijantna."