FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Najskuplji u povijesti

DiCaprio u panici: Kako bez ulaznice ući na meč stoljeća? Poučak Sinatra!

Ostalo je pet dana do najskupljeg meča u povijesti boksa i sporta općenito - Floyd Mayweather vs. Manny Pacquiao. "Meč stoljeća" gledajte uživo na Novoj TV i Gol.hr u noći sa subote na nedjelju od 3:30, a snimku na Novoj TV u nedjelju od 21:00.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U najiščekivanijem boksačkom meču novog milenija Floyd Mayweather (47-0) i Manny Pacquiao (57-5-2) ukrstit će rukavice 2. svibnja u MGM hotelu u Las Vegasu. Amerikanac i Filipinac borit će se za četiri svjetske titule (objedinjenu WBA titulu, te po WBC, WBO i The Ring) u velter kategoriji, a borba je izazvala neviđeni navijački i medijski interes pa je brojni svjetski stručnjaci opravdano nazivaju „mečom stoljeća“.

Meč stoljeća gledajte uživo na Novoj TV i Gol.hr u noći sa subote na nedjelju od 3:30, a snimku na Novoj TV u nedjelju od 21:00. Borilački spektakl komentirat će Željko Vela.

Gledajte UŽIVO boksački 'meč stoljeća' na Novoj TV i Gol.hr!

Nestale za 60 sekundi: Na 'crnom tržištu' za 128 tisuća dolara!

Mayweather dirnuo u najvećeg: Muhammad Ali? Ja sam najveći svih vremena

Prema nekim predviđanjima borci bi mogli ukupno zaraditi preko 300 milijuna dolara. Očekuje se da će svaki iz meča izaći bogatiji za preko stotinu milijuna dolara, što je dvostruko više od dosadašnje rekordne isplate. Pacquiaov promotor Bob Arum otkrio je kako njegov klijent pristao na borbu pod uvjetom da njegova minimalna zarada bude 50 milijuna dolara. Leonard Ellerbe, izvršni direktor Mayweather Promotionsa, natuknuo je da će Mayweather zaraditi daleko više od 50 milijuna dolara.

Najveći dio kolača dijelit će se od „pay-per-viewa“ (plati pa gledaj). Očekuje se da će taj vid prihoda generirati između 270 i 360 milijuna dolara, odnosno da će tu opciju gledanja meča kupiti između 3 i 4 milijuna američkih kućanstava. Od toga 55 do 65 posto ide borcima, između 150 i 233 milijuna dolara, a ostatak će ubrati kabelske televizije i kompanije koje osiguravaju satelitske usluge, između 30 i 40 posto, te HBO/Showtime kojima će pripasti 7.5 posto zarade.
Drugi najveći izvor zarade su ulaznice koje su donijele 72 milijuna dolara. U petak je u javnu prodaju pušteno nešto manje od 1000 ulaznica od ukupno 16.500 i sve su prodane u jednoj minuti. Najjeftinija ulaznica iznosila je 1500 dolara, a najskuplja 7500. Ulaznice za mjesto uz ring stajale su 10.000 dolara, no nisu puštene u javnu prodaju, jer se vjerovalo da bi iste na „crnom tržištu“ dosegle cijenu od stotinjak tisuća eura.

DiCaprio i Will Smith bez ulaznica

Čak ni holivudske filmske zvijezde kao što su Leonardo DiCaprio i Will Smith ili slavna pjevačica Rihanna nisu mogle unaprijed osigurati najbolja mjesta na uobičajen način, odnosno putem sponzora ili izravnih veza s promotorima.
„Nitko do ulaznice ne može doći a da ne plati“, poručio je Bob Arum otkrivši da mu je mobilni telefon ovih dana bio užaren od poziva znanih i neznanih.
„Sve sam ih uputio na direkciju MGM hotela“, kazao je Arum. Vlasnici hotela navodno nisu željeli prodati ulaznicu s mjestom uz ring nikome tko nema otvoren račun u njihovoj kockarnici na manje od 250.000 dolara. Arum ipak nije bio sasvim točan i precizan. Jedina osoba koja će besplatno ući na meč, a da ne radi u organizaciji meča, bit će Ronda Rousey, UFC-ova prvakinja. Poznati glumac Jamie Foxx sigurno će vidjeti meč. On će, naime, pjevati himnu. Foxx će, uzgred rečeno, glumiti Mike Tysona u nadolazećem filmu o životu i karijeri bivšeg apsolutnog prvaka svijeta.

Ne zna se jesu li DiCaprio i ostatak društva ipak došli do ulaznica, ali ne bi bilo prvi puta da zvijezde tog formata „izvise“. Slavni pjevač i glumac Frank Sinatra nije uspio doći do ulaznice za originalni „Meč stoljeća“ između Joea Fraziera i Muhammada Alija u Madison Square Gardenu 1971. godine. Sinatra se snašao tako što je nabavio fotografsku akreditaciju LIFE magazina, kojem je, to, naravno, bila velika reklama.

Sinatra kao fotograf na meč Joe Frazier - Muhammad Ali

„Napravio sam nekoliko dobrih snimaka“, kazao je kasnije Sinatra kojeg su „kolege“ fotografirali gotovo jednako kao i borce u ringu. Vidjet ćemo hoće li možda neka današnja holivudska zvijezda pribjeći sličnom receptu.
Treći izvor zarade bit će međunarodni prijenosi od kojih se očekuje da „kapne“ najmanje 35 milijuna dolara. Potom dolazi zarada od prijenosa u sportskim barovima (13 milijuna), sponzora (12 milijuna) i ponešto od marketinškog prometa, hrane, pića, majica, suvenira…
Od ukupne svote koja ide boksačima Mayweatheru će pripasti 60 posto, a Pacquiau 40 posto. Dvadeset milijuna dolara podijelit će na način da 10.2 ide pobjedniku, a 9.8 milijuna poraženom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider