Košarka
SPORTOVI
Košarka
Prešao je granicu

Tomasov težak ispad: Sramota i/ili napokon 'ćuka' u našoj košarci?

Kad neki kroše postane povod za tekst, inače ne prevelikog zaljubljenika u košarku, onda možda nešto i to govori o domaćoj košarci.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Marko Tomas je ponajbolji hrvatski košarkaš, jedan od rijetkih s ''ćukom'', a sada se poslužio i Prkačinovim metodama da to i dokaže.

Nikša Prkačin je u igračkim danima jednom podivljao na novinare. S obzirom da je jedan od malobrojnih koji je sva igračka ljeta odvajao za reprezentaciju, tada mu se to i nije uzelo za zlo. Nekoliko godina kasnije nokautirao je Sinišu Kelečevića, bivšeg košarkaša i košarkaškog menadžera, i dokazao da mu fitilj nije jača strana.

>> Pogledajte dramatičnu pressicu u Ciboni: 'Vidjeli ste što smo doživjeli'

>> Ciboni kup u zadnjoj sekundi, u Cedeviti bijesni: Tomas nokautirao gledatelja!

Danas kad se rezimira njegova karijera, rijetko će tko upotrebljavat sinonime ''velikan'', ali oni koji će mu osporavati talent, karakter i žrtvu mu nitko ne može predbaciti. Iako je i to fino unovčio.

Imamo sad lika koji posjeduje i ovaj prvi dio rečenice. Ovaj o talentu. Kratke ruke, atletske predispozicije, obrana, napad, kompletan igrač i od sinoć nova dimenzija – dobra, eksplozivna desnica.

Glupo bi bilo sada braniti 28–godišnjeg Križevčanina, plaćaju te dobro, zaradio si dosta, jedan si od glavnih igrača svoje momčadi, vruća je utakmica i trpi psovke s tribina. To se i očekuje od profesionalca. No barem u jednom segmentu ja ga branim. Da je neki drugi sport, možda bi rekao – kakav kreten, ali radi se ipak o sportu koji je davno izgubio jedan od ključnih organa. Onaj za reprodukciju – muda, jer od 1995. ne reproducira nikakve ozbiljnije rezultate.

A gomila onih koji su ih trebali reproducirati vjerojatno bi – otrpjela psovke. Bravo ''kažem ja'', ali možda je baš to i jedan od najvećih problema.

Bezličnost i beskrvnost je baš ono što se najviše veže uz našu reprezentaciju. I ono što je dominiralo na posljednjem velikom natjecanju, Euru u Litvi 2011. na kojem nije bilo Ukića, a Tomas se ozlijedio već u drugoj utakmici.

Tomasa je, prema komentarima koje smo uspjeli saznati nakon utakmice, provocirao jedan gledatelj cijelu utakmicu. Poprilično sočno i vulgarno. Odgovorio je i Tomas, a ''poentirao'' nakon isteka vremena s druge strane aut linije. One koju ne bi trebao prelaziti.

Tomas je prešao liniju, doslovno u svakom smislu, i slijede vjerojatno teže sankcije. Dečko koji se nije naviknuo skrivati kroz karijeru, ni u ključnim minutama, ali ni nakon svih svetaca koje mu je netko skidao iz prvih redova. Dennis Rodman bi vjerojatno aplaudirao, a mi se nadamo da će barem dio adrenalina prenijeti na momčad koju bi trebao predvodit na Eurobasketu u Sloveniji. Neka se i potuku, samo neka konačno na terenu izgledaju kao tipovi koji se imaju za što dolje počešati.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider