Košarka
SPORTOVI
Košarka
Počinje Eurobasket!

Repeša i reprezentativci, vratite nam košarku!

Danas počinje Eurobasket u Sloveniji, a naši košarkaši prvu utakmicu na prvenstu igraju protiv aktualnih prvaka Španjolaca...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

SVE O EP-U U SLOVENIJI ČITAJTE U SPECIJALNOJ TEMI - EUROBASKET 2013

Nastup hrvatske reprezentacije u susjednoj Sloveniji još je jedan pokušaj popravljanja kompletne slike nekad uz nogomet najpopularnijeg sporta u Hrvata.

>> Velikani kojih nema: Zašto imamo osiromašeni Eurobasket?

>> Hrvatski put povratka uz branitelja naslova i 'nabrijanog' domaćina

Prošlo je previše godina od kada su se navijači mogli ponositi hrvatskom košarkom. Puno previše. Izuzev dostojanstvenog nastupa u Srbiji i Crnoj Gori te dva zadovoljavajuća šesta mjesta (u Španjolskoj i Poljskoj), od Atene (1995.) naovamo sve ostalo je bilo za zaborav. Dok lošije od posljednjeg izdanja (13. mjesto u Litvi) vjerojatno ne možemo.

Nedavno me jedan kolega pitao: Zašto košarkaši nemaju nadimak kao recimo nogometaši, vaterpolisti ili rukometaši? Pitanje je to koje najbolje ocrtava hrvatsku košarku. Jednostavno nemamo kult reprezentacije koji smo izgubili još prije više od desetljeća, samo tada nismo ni slutili da će to postati i tradicija.

Na klupi hrvatske reprezentacije po treći puta je Jasmin Repeša, autor dva šesta mjesta. Njegov prvi zadatak bit će vraćanje vjere u ovaj sport. Jer ne zaboravimo koliko je lakše nogometašima i rukometašima kada na svakom velikom natjecanju iza njih stoji vojska navijača. Nešto što u košarci danas samo možemo sanjati. Pa kad već nismo ništa promijenili na vrhu, barem se potrudimo vratiti kult reprezentacije. Ako je to ikako moguće. I uopće razmišljamo o tome.

Naravno da je prvi preduvjet dobar rezultat, ali ne zaboravimo kako su Srbi prije četiri godine igrali finale i sada ponovno muku muče s otkazima i sumnjom u nacionalnu momčad. Kod nas je situacija još gora, mi nismo već 18 godina bili ni blizu medalje, a kada smo se i približili ispriječili su se ljudi u sivom (krađa na Eurobasketu u Beogradu 2005. op.a.).

U Sloveniju dolazimo s ambicijama osvajanja šestog mjesta koje vodi direktno na Svjetsko prvenstvo iduće godine. Prva misija vodi preko aktualnih prvaka Španjolaca, ambicioznih domaćina i još tri reprezentacije koje neće skinuti gaće čim naši istrče na parket. Put do priželjkivanog četvrtfinala je već ozbiljan posao. Za to bi trebali dobiti nekoga od jakih u prvoj rundi pa zatim u zahtjevnom rasporedu slaviti protiv Grka, Turaka, Rusa ili Talijana, reprezentacija s kojima ćemo se vjerojatno susreti ako prođemo dalje. Neće biti lako, ali moramo biti svjesni svojih prednosti i isključivo maksimalnim angažmanom potući se sa svakim protivnikom.

Ova reprezentacija se ne treba nikoga plašiti. Doduše, tako je bilo i prijašnjih godina pa znamo kako je završilo. Pripremne utakmice su ponudile različite dojmove. Igrali smo od solidnog do katastrofalnog. Nije bilo previše stvari koje ulijevaju optimizam, obrana je izgledala kao 'švicarski sir', a protivnički centri su nam radili što god su htjeli, ali izbornik nije zabrinut.

''Nauštrb rezultata smo vraćali neke igrače u ritam. Dakle, kad kažemo da su svi zdravi, mogu biti zadovoljan. Sigurno da je rezultat mogao biti nešto bolji, međutim, to mi u ovom momentu nije bilo bitno. Evidentno je da se svi pomalo diži i mislim da će sve biti OK'', izjavio je Repeša.

I nisu važni rezultati iz pripremnih utakmica, samo da momčad izgleda dobro kada dođe ono pravo. Međutim, odaje se dojam kako dosta toga još treba popraviti u predvečerje prvenstva. Da smo bar u krivu i igrači istrče na otvaranju protiv Španjolske kao 'gladni psi' pa makar i izgubili tu utakmicu. To bi bio znak da smo na dobrom putu, a koliko je reprezentacija spremna znat ćemo vrlo brzo. Puno toga će otkriti izrazi igračevih lica i sami pristup utakmici (obratite pažnju na napadački skok). Više nemamo alibija, nemamo pravo na to. Svi koji su se odazvali, zajedno s izbornikom, moraju vjerovati. Vratite nam košarku!

Hrvatska reprezentacija na Eurobasketu u Sloveniji 2013.:

- Roko Leni Ukić (28 godina, Panathinaikos) – Prvi playmaker reprezentacije. Može igrati dvojku. Izvrstan na otvorenom terenu. Mora preuzeti teret na svoja leđa i potvrditi da je sazrio kao igrač.

- Lukša Andrić (28 godina, Türk Telekom) – Zamjena za Tomića. Igrač koji je imao odličan potencijal, ali ga nije uspio ostvariti. Najviše osporavan zbog voljnog momenta.

- Mario Delaš (23 godine, Obradoiro) – Nekadašnji najbolji junior svijeta. Mekane ruke, može pogoditi šut iz vana. Nestao pa izašao iz 'mraka'. Na trenutke bljesnuo, ali može i mora bolje od toga.

- Bojan Bogdanović (24 godine, Fenerbahče) – Prva napadačka opcija. Sjajan kada uđe u seriju. Beskompromisan. Krucijalan igrač ove reprezentacije.

- Dario Šarić (19 godina, Cibona) – Ponajbolji mladi igrač svijeta. Fenomenalan osjećaj za igru. Repeša ga najviše koristio na četvorci, izostankom Tomasa igrat će i trojku. Vrijeme je njegov saveznik.

- Ante Delaš (25 godina, Cedevita) – Odličan šuter. Upao u posljednji tren umjesto Tomasa. Igrat će u rotaciji ne bekovskim pozicijama. Nikad nije igrao na ovoj razini.

- Dontaye Draper (29 godina, Real Madrid) – Najbolje izgledao na parketu sa Simonom i Tomasom (njega više nema). Dobar na postavljenu igru. Ima opasan šut. Od presudne važnosti da dobro zamijeni Ukića.

- Krunoslav Simon (28 godina, Lokomotiv Kuban) – Lucidan i nepredvidiv s loptom. Može kreirati napad s pozicije niskog krila. Puno bolji u napadu nego u obrani. Jako bitan igrač u rotaciji.

- Damir Markota (27 godina, Bešiktaš) – Najbolji na četvorci. Može otvoriti reket. Dobar skakač. Bitno da voljni moment bude na nivou.

- Damjan Rudež (27 godina, Zaragoza) – Šut mu je najjače oružje. Dobit će neke Tomasove minute. Obrana mu nije bolja strana.

- Luka Žorić (28 godina, Fenerbahče) – Osobno ga tražio Željko Obradović. Standardan i dobar u kontinuitetu. Veliki borac. Pouzdan.

- Ante Tomić (26 godina, Barcelona) – Rođeni košarkaš. Izabran u najbolju petorku Eurolige. Uz Bogdanovića naš najbolji igrač.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider