Košarka
SPORTOVI
Košarka
Predstavljanje grupe C

Hrvatski put povratka uz branitelja naslova i 'nabrijanog' domaćina

Skupina C ovogodišnjeg Eurobasketa u kojoj se nalazi i Hrvatska bit će test za nekoliko reprezentacija, a nama su daleko najveća prijetnja Španjolci i Slovenci...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Skupina C: Španjolska, Slovenija, Hrvatska, Gruzija, Poljska i Češka.

Favoriti

Španjolska

Favorit ne samo skupine C nego i kompletnog Europskog prvenstva. Reprezentacija koja je osvojila sve što se moglo osvojiti, dvostruki uzastopni prvak Europe i trenutačno najjača košarkaška nacija ne računajući SAD. Ali ne i nepobjediva reprezentacija.

Juan Carlos Navarro, Pau Gasol, Serge Ibaka, Felipe Reyes i Nikola Mirotić. Kome ne bi nedostajali takvi igrači? A Španjolce opet zanima samo jedno – zlato. S novim izbornikom Juanom Orengom imaju nešto drukčiji stil igre, a u vođu reprezentacije prometnuo se Jose Calderon.

Ne muči ih previše činjenica da će po prvi puta nakon 13 godina biti bez ijednog od dvije super zvijezde, Navarra i starijeg od braće Gasol. Svjesni su svojih prednosti te iako ne izgledaju zastrašujuće kao prijašnjih godina, definitivno mogu otići do kraja.

Vratio im se lucidni Rubio, Fernandez izgleda fizički moćnije nego ikad, a Marc Gasol je prošle sezone proglašen za najboljeg obrambenog igrača NBA-a i bit će njihova krucijalna karika na obje strane terena. Jaki su u tranziciji i što je najvažnije, znaju kako se osvajaju odličja čak i krene li nešto po zlu tijekom prvenstva. Velesila.

Kandidati za drugi krug

Slovenija

Domaćin Eurobasketa 2013. Izrazito motivirani da pred svojim navijačima dođu do prve povijesne medalje na Euru. Atmosferu je malo pokvario neprimjeren otkaz Bena Udriha koji se prvo obvezao da će se pojaviti na pripremama, a zatim otkazao putem SMS-a. Po kormilom Željka Maljkovića krasit će ih agresivnost u obrani i racionalnost u napadu.

U odsustvu ozlijeđenog Erazema Lorbeka, prve violine reprezentacije su Zoran Dragić, Boštjan Nachbar i Jaka Lakovič. Od njih će kretati, a nerijetko i završavati svi važni napadi. U stanju su protivnika baciti u crnu seriju bez poena, ali isto tako nemaju preveliku širinu u napadu.

Među prvima su ušli u formu i treba vidjeti kako će se to odraziti na početak natjecanja. Odigrali su puno pripremnih utakmica i većinom su slamali svoje protivnike.

''Ne bi trebali previše iščitavati iz ovih pobjeda, jer odnos snaga nije bio realan. Dakle, nema mjesta euforiji i igrači trebaju biti svjesni da smo daleko od zacrtanog'', rekao je Maljković.

S njima ćemo vjerojatno igrati odlučujuću utakmicu za drugi krug, naravno, pokažu li se ostale prognoze točnima i upišemo li i mi i oni očekivane bodove.

Hrvatska

Hrvatski košarkaši su odradili deset pripremnih utakmica i pobijedili četiri puta. Bilo je dobrih izdanja, ali i onih iznimno loših. No, pripreme ionako nikada nisu bile pravo mjerilo. Bez Planinića i Popovića, koji su se zbog osobnih razloga zahvalili, puno toga će ovisiti o formi Ukića i Drapera. Dodatni udarac uoči prvenstva zadala je ozljeda Marka Tomasa, našeg ključnog igrača.

Međutim, niti jedna reprezentacija ovo ljeto nije imuna na otkaze. Mi smo još i dobro prošli. Imamo na okupu skup igrača koji su nositelji ili imaju važne uloge u svojim klubovima. Tomić i Bogdanović bit će naše prve violine i o njima će puno toga zavisiti.

Na posljednjem pripremnom turniru u Istanbulu nismo se dobro proveli, dva teška poraza (Srbija i Turska) i pobjeda protiv Belgije koja je malo ublažila loš dojam.

''Sigurno da nikome nije lako gubiti s visokom razlikom i na takav način, ali ono pravo tek dolazi. Vjerujem da ćemo do prvenstva svi biti na nivou koji priželjkujemo'', rekao je Žorić po povratku iz Turske.

Po mnogim parametrima trebali bi se naći u drugom krugu zajedno sa Španjolskom i Slovenijom, ali ovo je prvenstvo na kojem će biti dosta iznenađenja i nećemo imati niti jednu laku utakmicu.

Potencijalno iznenađenje

Poljska

Pod vodstvom njemačkog trenera Dirka Bauermanna Poljaci dolaze na Eurobasket s velikim motivom razbijanja prokletstva prvoga kruga. Imaju jasnu viziju igre i možda ponajbolji visoki tandem na prvenstvu. Marcin Gortat i Maciej Lampe njihova su najveća snaga i oko njih će se vrtjeti napadačka igra koja može nanijeti štetu svakome.

''Učinit ću sve da dominiram u reketu. Uvjeren sam da ne postoji igrač koji me može čuvati. Možda to što sam rekao zvuči pretenciozno, ali u ovom trenutku sam vrlo siguran'', izjavio je najbolji poljski igrač Gortat.

Centru Phoenix Sunsa dosta je gubitničkog mentaliteta i uz pomoć suigrača pokušat će napraviti najveći rezultat u novijoj poljskoj povijesti. ''Dosta mi je poraza i napokon želim osvojiti medalju s reprezentacijom'', poručio je.

Njih se trebamo paziti, u stanju su pogađati otvorene šuteve nakon što se počne skupljati reket oko Gortata i Lampea koji sjajno surađuju na parketu. Poljska bi lako mogla pobijediti nekoga od favorita skupine.

Autsajderi

Gruzija

Gruzija je prije početka priprema figurirala za kandidata za drugi krug, jer da su se reprezentaciji priključili centar Milwaukee Bucksa Zaza Pachulia i četvorka Brooklyn Netsa Tornike Shengeila, bili bi skoro pa ravnopravni nama i Slovencima. Možda ne po kompletnom kadru, ali sigurno u međusobnim ogledima.

Unatoč tome, Igor Kokoškov ima zanimljiv roster. Teško je bilo odlučiti se tko bi bio potencijalno iznenađenje ove skupine i nemojte se iznenaditi dođe li Gruzija do dvije-tri pobjede. Krasi ih izrazita borbenost i momčadska igra, a od pojedinaca posebno iskaču krilo Victor Sanikidze, centar prvaka Europe Olympiacosa Šermadini i odlični šuter Markoišvili. I nisu oni jedini.

S njima se nikada ne zna. Mogu odigrati od briljantnoga do katastrofalnoga, ali dokle god će biti u igri za drugi krug opasno će gristi. Nikako im se ne smije dozvoliti da se razmašu.

Češka

Naizgled najslabiji protivnik ove skupine, ali nimalo bezazlen. Spoj mladosti i iskustva koji bi uz neopterećenost rezultatom mogao ponuditi pokoje iznenađenje. Vesely i Satoransky kao predvodnici novog češkog vala i prekaljeni Benda, Welsch i Barton koji bi mogli donijeti balans u prijelomnim trenucima.

Nemaju imperativ rezultata i to im je najvažniji adut. Nitko im neće zamjeriti ukoliko budu pri dnu, a svaka pobjeda doći će kao šlag na tortu. Većina toga će se vrtjeti oko glavne zvijezde reprezentacije Jana Veselog iz Washington Wizardsa. Odličan igrač.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider