Košarka
SPORTOVI
Košarka
Nikad više otkaza

Velikani kojih nema: Zašto imamo osiromašeni Eurobasket?

Od igrača koji neće nastupiti za svoje reprezentacije na Eurobasketu u Sloveniji mogli bismo složi europski Dream Team koji bi se ravnopravno nosio i s jednim SAD-om...

Mnogo toga se promijenilo u odnosu na prije dvije godine u Litvi. Svoj posljednji zbogom rekli su Nowitzki, Kiriljenko i Jasikevičius, koji su iza sebe ostavili pregršt velikih reprezentativnih utakmica. Od sada ćemo u njihovim potezima moći uživati samo na klupskoj razini. Osim ako se nešto drastično ne promijeni...

Slovenija će biti osiromašena i za popriličan broj zvijezda koje su otkazale svojim izbornicima zbog ozljeda, priprema za nadolazeću NBA sezonu ili verbalnog konflikta. Nekima je to teško palo, a neki su postali inertni kada je u pitanju nacionalna momčad.

Bilo je tu osuda, grubih riječi i razočaranja, ali na kraju svaka reprezentacija u svojim redovima ima ono najbolje što je u ovom trenutku mogla okupiti. Kada prvenstvo počne, neće više biti mjesta jadikovanju. Tko je prihvatio realnost i odbacio alibije, prije će se adaptirati na zahtjevan sustav natjecanja.

Dobar dio odgovornosti za igrački deficitarno prvenstvo snosi i FIBA. Od kada se Europsko prvenstvo 2001. godine pomaknulo na kraj kolovoza i početak rujna (prije je bilo kraj lipnja i početak srpnja), postali smo svjedoci mnogih odustajanja najvećih igrača. Onih zbog kojih se i pune dvorane. Košarka je time postala podređena nogometu i rukometu koji imaju puno bolje termine. Osiromašeno prvenstvo sigurno nije korak naprijed.

Uzme li se u obzir da košarkaša sezona počinje u listopadu, mnogi igrači bi prema tome trebali ući u formu već početkom rujna. Što znači da bi trebali započeti pripreme mjesec i pol dana ranije nego inače, a nerijetko su se znale događati i ozljede koje bi im uništile cijelu sezonu. Najbolji primjer je naš Tomas. Otkazi su zbog toga postali neminovni.

Nitko, pa niti jedna Španjolska (Navarro, Pau Gasol, Ibaka) i Francuska (Noah, Turiaf, Seraphin), nisu ostale imune na tu situaciju. Dapače, njih je pogodilo nekoliko otkaza koji se teško mogu nadomjestiti. Pitanje je, kao i kod ostalih, jesu li preostali igrači dovoljno dobri da se nose s konkurencijom. Kod finalista prošlog Eurobasketa jesu.

Hrvatska je ovo ljeto još dobro gurala, sve do jednog treninga i vježbe 'jedan na jedan'. Tada smo po treći put zaredom ostali bez Tomasa uoči ili na samom startu Eura. Nenadoknadiva šteta. Naš najkompletniji igrač i 'ministar obrane'. I nemamo pravo zbog toga 'kukati'. Crna Gora je morala odustati od najboljeg igrača Nikole Pekovića, ionako desetkovana Srbija je u zadnji tren otpisala Teodosića i Lučića, a Slovencima nema Erazema Lorbeka i Bene Udriha, koji je otkazao SMS-om.

Svi su pretrpjeli razočaranja. Pitanje je samo tko će iz toga izaći jači i od materijala koji posjeduje istesati momčad za velike domete. U prednosti će biti oni izbornici koji će uspjeti prepoznati prednosti i prikriti mane tako da igru prilagode postojećim igračima, a ne sebi. To je najbolji mogući trenerski potpis za ovakva natjecanja.

Najbolji igrači koji ne dolazi na Eurobasket 2013.:

Prva petorka:

1. Miloš Teodosić (Srbija)
2. Juan Carlos Navarro (Španjolska)
3. Loul Deng (Velika Britanija)
4. Pau Gasol (Španjolska)
5. Joakim Noah (Francuska)

Druga petorka:

1. Zoran Planinić (Hrvatska)
2. Danilo Gallinari (Italija)
3. Viktor Hrjapa (Rusija)
4. Serge Ibaka (Španjolska)
5. Nikola Peković (Crna Gora)

Treća petorka:

1. Beno Udrih (Slovenija)
2. Marko Tomas (Hrvatska)
3. Duško Savanović (Srbija)
4. Andrea Bargnani (Italija)
5. Erazem Lorbek (Slovenija)

Ostali kojih nema: Enes Kanter (Turska), Marko Popović (Hrvatska), Novica Veličković (Srbija), Davis Bertrans (Latvija), Denis Schröder (Njemačka), Elias Harris (Njemačka), Andris Biedrinš (Latvija), Timofej Mozgov (Rusija), Sofoklis Schortsanitis (Grčka), Vladimir Lučić (Srbija), Felipe Reyes (Španjolska), Nikola Mirotić (Španjolska), Zaza Pachulia (Gruzija), Kevin Seraphin (Francuska), Ian Mahinmi (Francuska), Joel Freeland (Velika Britanija)...

*Ne računamo one koji su se umirovili od reprezentacije

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider