Košarka
SPORTOVI
Košarka
Najjači protivnik u skupini

Moćni stroj i jedan vrhunski španer sa samo jednim ciljem

Nastavljamo s predstavljanjem hrvatskih protivnika na Eurobasketu, a red je došao na najopasniju reprezentaciju s kojom će se naši košarkaši susresti u Areni...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Grčku reprezentaciju ne treba posebno predstavljati, dovoljno je samo baciti pogled na roster s kojim će se pojaviti u Zagrebu. Svakome tko iole prati europsku košarku jasno je da se radi o prvoklasnoj ekipi koja je sjajno popunjena na svim pozicijama. Najveće pojačanje definitivno je povratak Vassilisa Spanoulisa koji je posljednje dvije sezone imao problema s koljenom.

Roko Ukić za GOL.hr: Nikad nismo imali ovakvu situaciju, ali daleko je to od savršene slike

Vrlo neugodni i prepredeni majstori koji svima mogu napraviti probleme

Osim njega, Katsikaris će na raspolaganju imati jezgru koja je prošle godine igrala na SP-u, uključujući i veliku zvijezdu u usponu Giannisa Antetokounmpa. Tu su još kapetan Nikos Zisis, izvrsno krilo Kostas Papanikolaou, pouzdani playmaker Nick Calathes i veteran pod košem Ioannis Bourousis. Ipak, vijest koja je posebno obradovala grčkog izbornika je da su nacionalni dres ponovno odjenuli nisko krilo Stratos Perperoglou i ponajbolji 'back-up' centar NBA-a Kostas Koufos. A tu je i Georgios Printezis.

Sa Spanoulisom kao vođom, ova grupa individualaca daje niz rješenja na obje strane parketa. Posebno u obrani, koja bi mogla biti zaštitni znak. Nerijetko znaju prisiliti protivnika na pogrešku. U napadu pak vrte 'pick and roll'. I to vrhunski. Imaju pregršt igrača s karakterom koji su prošli sve u karijeri. Nitko se posebno ne ističe, svaku utakmicu iskoči drugi pojedinac, a za cilj imaju izvući najbolje od svakoga. Momčad je iznad svega i to im daje snagu da pobjeđuju i kad imaju loš dan.

Iako nisu dobro krenuli na pripremama, posao su završili s osvajanjem Acropolis kupa pobijedivši Tursku, Nizozemsku i Litvu. Najimpresivniji su bili protiv BiH, koju su doslovno razmontirali. Prvo poluvrijeme rezultat je bio pristojnih 34-22, da bi u nastavku prebacili u višu brzinu i ne puštali nogu s gasa sve do konačnih 83-44. Protiv Rusije su, primjerice, koristili svih 12 igrača i na kraju lagano slavili s 15-ak razlike.

''Pronašli smo svoje uloge u momčadi, pronašli smo ravnotežu između unutarnje igre i igre na perimetru i momčad je počela funkcionirati kako želimo da funkcionira'', izjavio je Katsikaris nakon pobjede protiv Rusije. 

U stanju su potpuno uništiti protivnika, ali ih se može dovesti u probleme. Nikako im se ne smije dozvoliti da nametnu svoj ritam, uspostave kontrolu skoka i dominaciju u reketu. S druge strane, u napadu će trebati biti konzistentan i samopouzdan, jer teško će ih itko razbiti na ovom prvenstvu. Na njihovu agresivnu obranu treba odgovoriti jednakom mjerom.

Grci su među najvećim favoritima za osvajanje medalje. Zadnji put su bili na postolju 2009. Prije dvije godine stigli su na prvenstvo nakon superiorno odrađenih priprema i također glasili za jednog od glavnih favorita. Međutim, unatoč impresivnoj pobjedi protiv Španjolaca, sve ostalo bilo je praktično za zaborav. Dogodilo im se nekoliko ozljeda važnih igrača (Spanoulis, Mavrokefalidis, Papanikolaou, Zisis), te su izgubili dvije ključne utakmice (protiv Finske i Italije) koje su ih po prvi put nakon 2001. godine udaljile od četvrtfinala.

Ovaj put za cilj imaju najveće postolje. Svjesni su svojih kvaliteta i sve osim medalje bilo bi veliko razočaranje za grčku reprezentaciju. Uostalom, ovo bi mogao biti posljednji ples 'grčkog Boga' košarke na jednom Eurobasketu. A zbog Spanoulisa itekako vrijedi doći u Arenu, jer ne pruža se puno prilika za pogledati takvog španera. Naravno, ako volite košarku.

Konačni sastav Grčke za Eurobasket: Nikolaos Zisis, Nick Calathes, Kostas Sloukas, Evangelos Mantzaris, Vassilis Spanoulis, Giannis Antetokounmpo, Kostas Papanikolaou, Stratos Perperoglou, Georgios Printezis, Kostas Kaimakoglou, Kostas Koufos, Yannis Bourousis.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider