Košarka
SPORTOVI
Košarka
S njima zatvaramo grupnu fazu

Vrlo neugodni i prepredeni majstori koji svima mogu napraviti probleme

Kada pomislite na državu Gruziju, košarka definitivno nije sport s kojim ćete povezati tu zemlju s istoka Europe...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prije dvije godine na Eurobasketu u Sloveniji Gruzija je imala toliko problema s ozljedama, ali i nesreće da je dobila izrazito tešku skupinu i nije izborila prolazak dalje. Baš kao i ove godine, Gruzija je tada bila u grupi s Hrvatskom, te je u uzbudljivoj završnici poražena sa 77:76. Nakon tog poraza Gruzija se praktički raspala, te redom upisivala poraze od domaćina Slovenije, Češke i katastrofu protiv Španjolske.

Skupine Eurobasketa: Tko će naletjeti na Hrvatsku? Litvu treba izbjeći

Razlog tome bili su izostanci dvojice ključnih igrača, Zaze Pachulije i Tornikea Shengelije, koji su danas spremni da istrče na parket zagrebačke Arene.

Pachulia (31) je iskusni centar koji je nedavno potpisao ugovor s NBA momčadi Dallas Mavericksima, nakon što je odradio odličnu sezonu, 12. u NBA karijeri, s Milwaukee Bucksima. Bio je na prosjeku od 8.3 poena, 6.8 skokova, 2.4 asistencije i 1.1 ukradenu loptu na utakmici.

U kvalifikacijama za ovaj Eurobasket Pachulia je bio na prosjeku od 17.5 poena i 7.8 skokova.

Najefikasniji igrač kvalifikacija bio je drugospomenuti Shengelia, koji je u prosjeku zabijao 18.2 poena i upisivao 5.4 skoka po utakmici. Krilni centar Gruzije vratio se prošle sezone u Europu nakon dvije godine provedene u NBA momčadi Brooklyn Netsa. Nije se naigrao u Netsima, pa se odlučio za povratak u Europu točnije Španjolsku, gdje je u dresu Laboral Kutxe bio ponajbolji igrač momčadi.

U izostanku ove dvojice košarkaša glavnu riječ na parketu vodi Viktor Sanikidze, koji je ujedno i najbolji strijelac Gruzije u povijesti Eurobasketa. Sanikidze je bio najbolji strijelac reprezentacije na posljednja dva Eurobasketa, jedina na kojima je Gruzija nastupila.

Uz Sanikidzea Gruziju su na posljednjem Eurobasketu 'vukli' Manuchar Markoishvili i George Tsintsadze. Markoishvili je najbolji šuter reprezentacije izvana, dok je Tsintsadze bio najbolji asistent Gruzije na oba Eurobasketa.

Giorgi Shermandini je 'pomoćnik' Pachuliji u igri ispod koša, te čovjek koji ga je odlično zamijenio na Eurobasketu u Sloveniji. No ipak nije mogao odvesti Gruziju u drugi krug natjecanja.

Jedini igrač koji će debitirati za reprezentaciju ujedno nije Gruzijac. Riječ je o Amerikancu Jacobu Pullenu koji je nedavno potpisao ugovor sa zagrebačkom Cedevitom. Prethodno Hrvatskoj, Pullen je igrao u Italiji za Basket Brindisi, gdje je imao prosjek od 14 poena i 3.1 asistencije za 29.4 minute. U Eurochallengeu je bilježio 14.2 poena i 3.7 asistencija za 29 minuta po utakmici.

U sezoni 2013./2014. igrao je za Barcelonu, a istaknuo se utakmicom u ACB ligi, u pobjedi nad CB Valladolidom 8. ožujka 2014. Zabio je čak 12 trica, postavivši tako rekord po broju ubačenih trica u jednoj utakmici ACB lige.

Gruzija je vrlo zanimljiva i vrlo neugodna reprezentacija s kojom će Hrvatska zatvoriti domaćinstvo na ovogodišnjem Eurobasketu. Gruzija će otvoriti protiv Nizozemske, a potom redom slijede ogledi protiv Slovenije, Grčke, Makedonije.

Konačni popis Gruzije: George Tsintsadze, Jacob Pullen, Manuchar Markoishvili, Duda Sanadze, Besik Lezhava, Levan Patsatsia, Viktor Sanikidze, Tornike Shengelia, Beka Burjanadze, Nika Metreveli, Zaza Pachulia, Giorgi Shermadini.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider