Košarka
SPORTOVI
Košarka
Bez izrazitih favorita

Skupine Eurobasketa: Tko će naletjeti na Hrvatsku? Litvu treba izbjeći

Skupina D Eurobasketa 2015. igrat će se u Latviji, gdje će mjesto među četiri najbolje reprezentacije uz domaćina tražiti još Litva, Estonija, Ukrajina, Belgija i Češka...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

 Latvija

Riga će nekoliko dana biti u središtu pozornosti europske košarke javnosti. Za Latviju je to nesumnjivo izniman događaj i prilika da izađe iz sjene svog baltičkog susjeda Litve. Unatoč tome što je kroz povijest imala izvrsne igrače poput Valdisa Valtersa, Ainarsa Bagatskisa, Kasparsa Kambale i Andrisa Biedrinša, još nije uspjela doseći svoju slavu. Najbolji rezultat na Eurobasketu je osmo mjesto iz 2001. godine. Iako, košarka se polako uspinje uz pomoć sjajnih uspjeha mladih reprezentacija.

Potencijalna iznenađenja Eurobasketa: Čudesni talenti i lukavi 24-godišnji debitant

Skupine EUROBASKETA: 'Skupina smrti' koja će nekome zagorčati život

Na Eurobasketu 2013. Latvija je bila samo nekoliko koraka od plasmana na SP 2014. Momčadskom košarkom pokazala je kako itekako može parirati jačim protivnicima. A ove godine očekivanja nisu mala. Prolaz skupine je imperativ. Doduše, izbornik Bagatskis neće moći računati na najistaknutijeg mladog igrača latvijske košarke Kristapsa Porzingisa, koji je ove godine izabran kao četvrti 'pick' na NBA draftu od strane New York Knicksa. On bi tek trebao postati glavna sila reprezentacije u budućnosti.

Očito je da će nedostajati i nadareni Davis Bertrans, koji je u ožujku potrgao prednje križne ligamente (ACL) desnog koljena igrajući za Laboral Kutxu. Ista ozljeda udaljila ga je s parketa prije dvije godine i pitanje je hoće li odlični šuter ikad moći ostvariti svoj potencijal.

Jedna od središnjih ličnosti reprezentacije je Dairis Bertrans, stariji brat od Davisa. 25-godišnji bek Bilbao Basketa u stanju je diktirati tempo, opasan je u prodoru prema košu i neugodan u šutu za tri poena. Zna biti igrač momenta i na posljednjem Eurobasketu bio je jedan od nositelja Latvije. Važan doprinos pod košem očekuje se od Martinša Meiersa i Kasparsa Berzinša, dok je ostali dio momčadi više šuterski orijentiran što je ujedno i njihovo najjače oružje.

Litva

Najzvučnija i najbolja reprezentacija ove skupine. Do utakmice s Hrvatskom u Kaunasu imala stopostotan učinak na pripremama. Tada je, naime, teško stradala od Perasovićevih izabranika. Iako bez najboljeg igrača Jonasa Valančinuasa zbog potpisa novog ugovora s Raptorsima. Centar Toronta daje im jednu sasvim drugu dimenziju i veliku snagu pod košem.

Izbornik Jonas Kazlauskas osvježio je reprezentaciju pozvavši na pripreme pet igrača mlađih od 23 godine, od kojih svi imaju jako dobre šanse da završe na konačnom rosteru. Jedan od njih je 19-godišnji sin legendarnog Sabonisa, Domantas, koji još nije zaigrao za Litvu, ali njegov nevjerojatan napredak stavlja ga u uži krug kandidata. Dovoljno je reći da se radi o 215 centimetara visokom centru koji u nekim stvarima podsjeća na svog oca.

Već ranije svoj nastup otkazali su igrač Houston Rocketsa Donatas Motiejunas, kapetan reprezentacije i ponajbolji strijelac Linas Kleiza te jedan od lidera na vanjskim pozicijama Martynas Pocius, dok je dugovječni Kšištof Lavrinovič rekao zbogom nacionalnom dresu.

Od veterana koji su ostali jednom od najboljih trenera i taktičara u Europi su Kalnietis, Javtokas i Jankunas. No, Litvu ne treba otpisivati. Oni igraju svoju prepoznatljivu košarku, jedni su od rijetkih koji nemaju stranca u reprezentaciji i uvijek imaju opasne šutere za tri poena. Zahtjevni Kazlauskas napravit će momčad koja ima glavu i rep te možda ponovno ući u borbu za medalje. Ne zaboravimo, Litavci su osvojili naslov 2003. godine, završili treći 2007. i preko nas uzeli srebro u Sloveniji. Skupina im nije preteška i svakako ih treba očekivati u drugom krugu.

Ukrajina

Reprezentacija koja je ostala bez domaćinstva Eurobasketa zbog kaotične političke situacije u zemlji. Ukrajina je također ostala i bez američkog trenera Mikea Fratella i najboljeg igrača na posljednja dva velika natjecanja Eugenea Jetera. A dodatan udarac doživjeli su izostankom šutera Gladyra, koji se nije uspio do kraja oporaviti od ozljede. On je uz Jetera bio najbolji strijelac prije dvije godine u Sloveniji, kada su ih naši košarkaši zaustavili u četvrtfinalu. Ukrajinci bi bili oduševljeni da ponove taj uspjeh.

Optimizam im daje najspektakularniji preokret tijekom ovogodišnjih pripremama. Nadoknadili su minus od 26 koševa protiv Italije predvođene s nekoliko NBA igrača. Prvo ime utakmice bio je novi naturalizirani Amerikanac Jerome Randle, a iskazali su se i Zaytsev i Mishula. Ovaj potonji bio je među zapaženijim igračima na pripremama. A predvodnik 'nove' Ukrajine trebao bi biti Kyrylo Fesenko, dominantni centar u oba smjera koji iza sebe ima NBA iskustvo.

Novi izbornik Yevgen Murzin u preliminarnu momčad pozvao je čak 14 igrača koji imaju dva metra ili više, vjerojatno želeći pretvoriti Ukrajinu u jednu od najviših reprezentacija Eurobasketa. Na kraju se odlučio za 12 igrača od koji nitko nema više od 28 godina. Fesenko će napuniti 29 tek krajem prosinca. Za sada su ušutkali skeptike, ali pitanje je mogu li preko toliko nedaća koje su zadesile reprezentaciju posljednjih mjeseci.

Češka

Još jedna reprezentacija s kojom je Hrvatska igrala na zadnjem Eurobasketu, gdje smo imali priliku vidjeti da se radi o vrlo talentiranoj momčadi. Česi su entuzijastični. Međutim, koja momčad ili izbornik u ovom momentu nisu. Svi su ambiciozni da ostvare što bolji rezultat. Češka će biti jednako atletska kao njihovi protivnici u skupini D i imat će više iskustva nego prije dvije godine kada nije uspjela proći grupu.

Prvo ime definitivno je bivši NBA igrač i zvijezda Fenerbahčea Jan Vesely. Dominantan kakav je pod košem, mogao bi postati jedna od zvijezda prvenstva. Pogotovo ako dugo ostanu u turniru. Uspjeh nadarene češke momčadi uvelike će ovisiti i o mladoj zvijezdi Barcelone Tomašu Satoranskom. Izvrsni 'playmaker' morat će puno toga preuzeti na svoja leđa, a najveće pojačanje je Blake Schilb, koji je već godinama oženjen za Čehinju, ali tek sada je dobio državljanstvo. Tu su i veterani Lubos Barton te kapetan Jiri Welsch.

Za razliku od prije dvije godine, Češka ima bolje šanse za prolazak skupine. Izuzev Litve, nitko u njihovoj grupi u modernoj eri nije ostvario neki ozbiljniji rezultat na Eurobasketu. Vesely i društvo pak grade svoj optimizam na kolektivnoj igri u oba smjera i brzom tempu. Izbjegli su ozljede, imaju dobru kemiju i smatraju kako mogu odigrati vrlo kvalitetan turnir.

Belgija

Belgijci su složili momčad prepunu prekaljenih europskih igrača i iskusnih veterana. I definitivno očekuju prolaz u drugi krug. Tu je 32-godišnja zvijezda Axel Hervelle, koji je predvodio momčad i na zadnjem Eurobasketu. Pouzdani playmakeri Sam Van Rossom i Jonathan Tabu će morati iznijeti najveći teret na vanjskim pozicijama, ali ovo će im biti treće uzastopno prvenstvo.

Širinu momčadi pojačavaju krila Wen Mukubu, Jean-Marc Mwema i Maxime De Zeeuw. Amerikanac s belgijskom putovnicom Matt Lojeski, koji se prije dvije godine ozlijedio par dana uoči početka prvenstva, po prvi put će imati priliku zaigrati za Belgiju na Eurobasketu. To je odlična vijest za izbornika Casteelsa, jer se radi o igraču koji bi mogao imati ključnu ulogu u ovoj reprezentaciji.

Na pripremama su pokazali kako će biti neugodan protivnik za sve. Pobijedili su favorizirane Grke, umalo iznenadili Španjolce kojima su se vratili nakon što su gubili 17 razlike i držali su u šaci Francuze na njihovom terenu. Koševe većinom raspoređuju na nekoliko igrača i puno nade polažu u jaki intenzitet obrane. Nerijetko igraju s niskom petorkom, dok im visoki igrači znaju otvoriti reket i pogoditi šut izvana. Imaju potencijal postati iznenađenje prvenstva.

Estonija

Kristjan Kangur po prvi put će imati čast izvesti Estoniju na pozornicu Eurobasketa, a san će mu se ispuniti u prvom kolu protiv domaćina Latvije. Jedan od najboljih i najpoznatijih estonskih košarkaša već je izjavio kako će taj trenutak biti jedan od najznačajnijih u njegovoj karijeri. I ove baltičke reprezentacije.

Estonija je posljednji put sudjelovala na Eurobasketu sada već davne 2001. godine u Turskoj, a ovaj put plasman na prvenstvo ostvarili su u kvalifikacijama protiv Bugarske. Izbornik im je Tiit Sokk, bivši reprezentativac SSSR-a s kojim je osvojio zlatnu olimpijsku medalju u Seulu, a ima i dva srebra sa svjetskih prvenstava. On se pak najviše nada da svi ostanu zdravi. A trenutno jesu.

Pa koje su šanse Estonije? Morat će biti u stanju pobijediti bez prave 'petice'. Sokk nema centra kojim može zatvoriti reket i učvrstiti obranu. U pripremnoj utakmici protiv Hrvatske istaknuo se krilni igrač Vene. No, Estonci igraju s puno kretanja i imaju jaki natjecateljski duh, koji ih je uostalom i doveo do ovdje. Ali sada trebaju pokazati da nisu došli biti samo prolaznici.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider