Košarka
SPORTOVI
Košarka
Bitno je proći

Skupine EUROBASKETA: 'Skupina smrti' koja će nekome zagorčati život

Skupina B Eurobasketa, koja će se igrati u njemačkom gradu Berlinu, s pravom je dobila tradiocionalni naziv za najtežu grupu na turniru - 'skupina smrti'...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon skupine A, na red je došlo predstavljanje najneizvjesnije skupine ovogodišnjeg Eurobasketa.

Njemačka

Nijemci su domaćini, no da bi prošli u osminu finala trebat će im velike partije Dirka Nowitzkog, povratnika u reprezentaciju nakon četiri godine, i mlade NBA zvijezde Dennisa Schrödera. Nijedno drugo veliko ime, odnosno igrača na kojeg se izbornik Chris Fleming može pouzdati da će 'trpati', Njemačka nema.

Skupine EUROBASKETA: Francuzi s najjačim rosterom kreću u obranu naslova

Ples velikana u dvije petorke: Bez njih Eurobasket ne bi bio isti

Do kakvog takvog izražaja pored spomenute dvojice dolaze još Tibor Pleiß, Heiko Schaffartzik i Paul Zipser. Njih su trojica ostavila najbolji dojam na pripremnom turniru u Hamburgu, koji je reprezentacija Njemačke i osvojila. Domaćin je slavio protiv Latvije, Poljske i Turske, s time da je samo u prvoj utakmicai koristio Schrödera.

Domaći parket velika je prednost za Njemačku, međutim kada u skupini za suparnike ima Srbiju, Tursku, Italiju, Španjolsku i Island, onda je teško reći da će sigurno izboriti drugi krug, odnosno biti među četiri najbolje reprezentacije u skupini. Njemačka će otvoriti protiv Islanda, vjerojatno najslabije reprezentacije Eurobasketa.

Španjolska

Španjolska je favorit skupine B. Predvođena Pauom Gasolom, Rudyjem Fernandezom i Nikolom Mirotićem, Španjolska će kandidirati za najviše pobjedničko postolje.

Treba reći da su istovremeno Španjolci jako oslabljeni jer u reprezentaciji nema Marca Gasola, Josea Calderona, Rickyja Rubija, Juan Carlosa Navarra i Sergea Ibake. Riječ je o igračima koji bi gotovo sigurno bili u petorci ili bi bili prvi koji ulaze na parket umjesto startera. Ovako će podrška spomenutoj trojici biti Sergio Llull, Felipe Reyes, Sergio Rodriguez i Fernando San Emeterio.

Mirotić, košarkaš Chicago Bullsa, će debitirati za seniorsku reprezentaciju nakon što je briljirao u uzrastu do 20 godina. Mirotić je na Eurobasketu U20 2011. godine predvodio mladu furiju do zlata bilježeći dotada neviđene brojke. U prosjeku je bio na 27 poena i 10 skokova, te je u konačnici uzeo titulu najkorisnijeg igrača turnira (MVP).

O kvaliteti Paua Gasola, jednog od najkvalitetnijih centara današnjice, ne treba trošiti riječi. Jedan od vođa Chicago Bullsa nada se uzeti šestu medalju s Eurobasketa, treću zlatnu. Rudy Fernandez nije više u NBA ligi, ali je zato ponajbolji košarkaš Europe koji će sigurno igrati jednu od važnijih uloga na Eurobasketu.

Srbija

Srbija je također jedan od favorita za postolje. Predvodi ju Miloš Teodosić kao glavna zvijezda, no reprezentacija će vjerojatno najviše ovisiti o učinku Bogdana Bogdanovića i Nemanje Bjelice. Bjelica je novi igrač NBA momčadi Minnesote Timberwolvesa, dok je Bogdanović jedan od ključnih ljudi u europskom gigantu Fenerbahčeu.

Veliki hendikep za Srbiju je neigranje Bobana Marjanovića, 221 centimetar visokog 'tornja', koji je ovoga ljeta potpisao ugovor s NBA momčadi San Antonio Spursa. Upravo su mu Spursi zabranili nastup na Eurobasketu, jer se Marjanović požalio na bolove u lijevom stopalu. Srbi tvrde da nikakve frakture nema, međutim ljudima u San Antoniju ne pada napamet riskirati gubitak igrača na kojeg očito ozbiljno računaju u novoj sezoni.

Od ostalih igrača u reprezentaciji spomenimo Stefana Markovića, Nikolu Kalinića, Miroslava Raduljicu, Nemanju Nedovića...

Italija

Italija je, kao što to često zna biti, vrlo zanimljiva reprezentacija s nemalim brojem odličnih igrača, međutim vrlo nepredvidljiva. U pripremnim utakmicama Italija je upisala šest pobjeda, a onda je uslijedila utakmica protiv Ukrajine u kojoj je Italija pokazala svoje negativno lice. Vodili su Talijani 26 poena razlike krajem druge četvrtine, no u nastavku su Ukrajinci okrenuli i u konačnici slavili 77:75.

Italiju u pripremnim utakmicama uglavnom predvode Andrea Bargnani i Marco Belinelli, a njima se vrlo često znaju i moraju priključiti, ako žele napraviti rezultat, Luigi Datome, Danilo Gallinari i Alessandro Gentile.

Turska

Turska bi trebala biti reprezentacija koja će se s Njemačkom i Italijom boriti za dva mjesta koja vode u drugi krug natjecanja. Turska na posljednjih šest Eurobasketa nije bila bolje plasirana od osmog mjesta, a mnogi vjeruju da će se taj trend nastaviti i ove godine. Turska je kao domaćin 2001. godine osvojila srebrnu medalju, da bi prije samo dvije godine osvojila 17. mjesto u Sloveniji.

Tursku će predvoditi Ersan Ilyasova, igrač koji već šest sezona igra u NBA ligi u Milwaukee Bucksima, a od iduće će nositi dres Detroit Pistonsa. Igrači koji će pripomoći Ilyasovi koliko im to njihova kvaliteta bude dozvoljavala su: Semih Erden, Ali Muhammed, Melih Mahmutoglu i Sinan Güler.

Island

Island u ovoj skupini, ali i na Eurobasketu, slovi za najslabiju reprezentaciju. Island je Eurobasket izborio pobjedama protiv Velike Britanije u kvalifikacijama i dvama porazima od BiH.

Najveće ime reprezentacije je Jon Stefansson, 32-godišnji veteran koji nastupa za španjolsku Unicaju iz Malage. Prošle je sezone po prvi puta zaigrao u najjačem klupskom natjecanju Europe, Euroligi, te je kroz cijelu godinu bio na solidnom prosjeku od 4.9 poena, 1.1 skoka uz 46 pošto šuta iz igre.

Jakub Sigurdarson je igrač koji bi trebao biti velika podrška Stefanssonu, pogotovo iz razloga što je propustio drugu fazu kvalifikacija za Eurobasket, pa je jamačno vrlo motiviran uoči Eurobasketa. Osim njih dvojice u reprezentaciji ima još četvorica igrača koji imaju najmanje 32 godine, što Island čini veteranskom reprezentacijom. Ima tu i mlade krvi, ali pritom i vrlo neiskusne. 'Starci' će voditi glavnu riječ na Eurobasketu.

Spomenimo još Hördura Vilhjalmssona i Logija Gunnarssona, koji su ostavili ponajbolji dojam u kvalifikacijama za ovaj Eurobasket.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider