Košarka
SPORTOVI
Košarka
ozljede poremetile sastav

HRVATSKA - MAKEDONIJA Uporni Bogdanović želi igrati, Peras će mu se ipak smilovati

Nakon samo dana odmora, pred Hrvatskom je treća utakmica na Eurobasketu. Perasovićevi igrači novi ispit imat će protiv Makedonije...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Utakmicu s Makedonijom treba shvatiti maksimalno ozbiljno. Unatoč tome što se ne radi o sjajnoj reprezentaciji poput one koja je osvojila četvrto mjesto u Litvi 2011. godine i ispisala jednu od najljepših priča prvenstva. Na putu do tog povijesnog uspjeha pobijedili su i naše košarkaše.

Makedonci su ovdje stigli bez Pere Antića i Boa McCalebba, dvojice igrača s kojima bi itekako imali drugačiju ulogu u ovoj skupini. Od stare garde ostao je tek 35-godišnji Vlado Ilievski, dok se legendarni igrač Zadra Todor Gečevski oprostio od reprezentacije. Veliki je to udarac za njihove ambicije jer nemaju adekvatne zamjene. McCalebba su zamijenili Richardom Hendrixom koji igra na centarskoj poziciji. I ne radi takvu prevagu.

GOL.hr s makedonskim navijačima: 'Vi Hrvati nedovoljno poštujete svoju košarku'

Najjače oružje ove Makedonije je trica. Vrlo često uzimaju šut za tri poena, a u prve dvije utakmice su zabili ukupno 24 trice. Točno 12 po utakmici. Najviše se ističu Stojanovski i Kostoski. Doduše, igrali su s nešto lošijim protivnicima nego je to Perasovićeva družina. Hrvatska bi najveću prednost trebala imati u skoku i napadačkom potencijalu, s obzirom da su naši večerašnji protivnici trenutno tek 22. skakačka reprezentacija prvenstva i 19. po broju primljenih koševa.

Eurobasket 2015

Protiv Nizozemske su dobro reagirali dan nakon što su izgubili 20 razlike od Grčke. Protiv naših neće imati što za izgubiti. Što duže budu bili u utakmici, to će biti opasniji i zato ih se nimalo ne smije podcijeniti. Hrvatski igrači su dovoljno kvalitetni da pobjede Makedonce. Kontrolom skoka i trkom brzo ih se može dovesti u probleme pa i priliku da sami odustanu od utakmice, jer pred njima su dva izrazito važna dvoboja u kojima će tražiti svoju šansu za drugi krug.

Bogdanović ipak igra

Upitan za nastup je opet Marko Tomas, ali i Luka Žorić. Jedan od naših najboljih igrača u dosadašnjem dijelu Eurobasketa osjeća bol u kvadricepsu desne noge i lako bi mogao propustiti ovaj susret. Time bi se Perasova rotacija mogla svesti na devet ili deset igrača. Posljednje informacije govore kako je Bojan Bogdanović ipak uspio uvjeriti Perasovića da mu da koju minutu nakon pretrpljenog lakšeg potresa mozga.

Glavne uloge ponovno bi mogli imati poletni Šarić i Hezonja, te naš najefikasniji igrač dosad Kruno Simon. Nadamo se i nastavku dobrih partija Tomića i Ukića, koji bi trebali imati dosta prilika protiv porozne makedonske obrane, a veću minutažu mogli bi dobiti Damjan Rudež i Miro Bilan. Dovoljno je to opcija da se iznese ova utakmica, a pritom nitko ne ozlijedi. Svaki drugačiji rasplet bio bi ravan senzaciji.

Bit će to i navijački okršaj, s obzirom da makedonsku reprezentaciju u Zagrebu prati oko 1.500 navijača koji znaju napraviti sjajnu atmosferu. Ponovno se očekuje dobro popunjena dvorana, ali i predstava hrvatskih košarkaša koja će donijeti drugu pobjedu na prvenstvu te otvoriti vrata drugog kruga. Hrvatska je dosad slavila tri puta, a izgubila jedino na već spomenutom Eurobasketu 2011.
 

Eurobasket 2015

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider